EKOLOGISUUS LIFESTYLE OMAVARAISUUS PUUTARHA / GARDEN

Ensimmäisiä kylvöjä odotellen, talven hämärissä illoissa puhdetöitä tehden

Omavaraisuus -yhteispostaussarja on edennyt jo vuoden toiseen postaukseen. Tällä kertaa aiheena ovat puhdetyöt, sekä kylvö ja esikasvatus.


…Koska viikonloppu meni vahvasti pienemmän pojan syntymäpäivien merkeisä, joudun tässä postauksessa turvautumaan menneiden kesien puutarhakuviin….


KYLVÖ JA ESIKASVATUS


Tammikuussa jaoimme ajatuksia ja syistä omavaraisempaan elämään pyrkimisessä, sekä hahmoteltiin hieman jo suunnitelmia tulevaan kasvukauteen. Villa Kotirannan postaukseen pääset alla olevasta linkistä:


AJATUKSIA OMAVARAISTELUSTA KASVUVYÖHYKKEELLÄ 3 – MÄNTSÄLÄ


Jaoin jo tammikuun puolella blogissani myös yhteenvetoa siemeninventaariostanitammikuun yksi olennaisimmista touhuista lähestyvää esikasvatuskautta ajatellen – sekä hieman suunnitelmiani, mitä haluaisin viljellä tänä vuonna.


Kotoa löytyneiden 39 siemenpakkauksen joukosta jäi enää uupumaan vain kesäkurpitsa, lehtisalaatti Lollo Rosso, kirsikkatomaatti Hundreds and Thousands sekä pinaatti.


Tuossa ’Siemeninventaario ja kylvösuunnitelman hahmottelua’ -postauksessa on myös mukana juttua, sekä kuvia, visuaalisesta kalenteristani, jonka avulla kasvukauden kylvö- ja istutustöistä on helppo pysyä kärryillä, vaikka lajeja olisikin useita kymmeniä.


SIEMENINVENTAARIO JA KYLVÖSUUNNITELMAN HAHMOTTELUA


Tänä vuonna olen luvannut itselleni (ja siinä sivussa miehelleni), ettei verantamme tänä keväänä muutu mullantuoksuiseksi viidakoksi, joka vaatii talon asukkailta järjetöntä työmäärää kasteluineen päivittäin.


Eli vuoden 2020 teema onkin maltillisesti, mutta silti runsaasti. Miten ihmeessä?


Suosiolla listasin tälle vuodelle suorakylvettäviksi jääviksi mahdollisimman paljon niitä lajikkeita, jotka eivät aivan välttämättä kaipaa esikasvatusta.


Mitä esikasvatettavien listalle siis jäi?

  • Kurpitsa
  • Kesäkurpitsa
  • Maissi
  • Purjo
  • Keräsalaatti
  • Ruohosipuli
  • Tomaatti
  • Vesimeloni
  • Mirrinminttu
  • Paprika


Kurpitsa (taikka kesäkurpitsa) ei välttämättä esikasvatusta kaipaa, viime kesänäkin kylvin siemenet suoraan maahan, mutta sato jäi naurettavan pieneksi; vain yksi kurpitsa kasvoi riittävän suureksi ennen pakkasten tuloa.


Täällä Villa Kotirannassa esikasvatustyöt alkavat siis vasta maaliskuussa tomaattien ja purjon merkeissä!


Kukkakaalia ja ruusukaalia koetin viime kesänä kasvattaa todella huonoin tuloksin, mutta vaikka viime syksynä olin valmis heittämään hanskat tiskiin, päätin tänä kesänä vielä kerran antaa kukkakaalille mahdollisuuden. Tosin tänä vuonna koko kasvukauden harson alla!


Suunnitteilla siis harsolla verhottu, ylös auki nostettava ’kuomu’ kasvihuoneen kupeeseen rakentuville viljelylavoille. Alla olevasta linkistä löytyy kuva vastaavasta rakennelmasta, mutta meillä saranat tulisivat pitkälle sivulle, eivät lyhyelle:


Covered greenhouse garden


Lehtikaalit olisi tarkoitus levittää eri puolille pihaa – viime kesänä hyönteiset meinasivat tuhota kaikki lehdet, kun olin erehdyksissäni kylväny kaikki lehtikaalit lähekkäin… Kun ötökät löysivät ensimmäiset lehdet, levisivät ne vauhdilla kaikkiin.


Ajattelin myös ainakin osittain kasvattaa lehtikaalia myös ruukuissa, jolloin syksyllä voisin nostaa viimeiset ruukut ylös yläterassille – suojaan peuroilta ja pahimmilta yöpakkasilta – jatkaen näin hieman niiden kasvukautta.


PUHDETYÖT


Hetken jouduin pohtimaan tätä puhdetyöt -teemaa…


Itselle ensimmäinen mielikuva puhdetöistä on langan kehrääminen, olki- ja päretöiden teko tai poppanan kutominen!


”Erityisesti jatkosodan aikana puhdetöiksi nimitettiin miesten vapaa-aikanaan tai rintaman tilanteen muutoin salliessa tekemiä käsitöitä. Puhdetyöt olivat asemasodan ilmiö. Puhdetöinä tehtiin esimerkiksi kalusteita tai puu- ja tuohiastioita, laajimmillaan jopa kokonaisia rakennuksia. Puhdetöihin suhtauduttiin ristiriitaisesti: parhaimmillaan ne kohensivat mielialaa ja antoivat hyödyllistä tekemistä, pahimmillaan veivät aikaa harjoituksilta ja asemien kunnostamiselta.”, kertoo Wikipedia.


Kotimme seinällä esimerkiksi roikkuu ukkini veljen rintamalla puhdetöinä valmistama puukko ja puinen tuppi!


Minulle puhdetyöt näyttäytyvät sellaisina hämärässä tuvassa talven pimeinä iltoina tehtyinä puuhasteluina – samalla, kun korvike porisee pannussa ja isäntä kääntää kylkeä pankolla – tai korsussa, taustalla kaukaiset jyrähdykset kumahdellen.


Meidän pönttöuunin päälle ei talon isäntä mahdu, eikä edes kissa ylety loikoilemaan!


Mitä ovat siis puhdetyöt 2020?


Villa Kotirannassa puhdetöitä ovat esimerkiksi villasukkien ja -paitojen neulominen, lasten rikkoutuneiden vaatteiden paikkaaminen tai uusien ompeleminen, kestovanulappujen ja -rättien virkkaaminen.


Puhdetöitä ovat myös villasukkien parsimiset, ristipisto- ja kirjailutöiden ääreen hiljentyminen.


Lasken puhdetyöksi myös alkuvuoden askarteluhetket tulevan kevään ja kesän puutarhapäiväkirjan valmistelujen parissa.


Puhdetöitä ovat myös esimerkiksi tulevaa puutarhakautta varten työkalujen puhdistaminen ja korjaaminen.



***



TÄMÄ POSTAUS ON OSA OMAVARAISUUS -TEEMALLA KIRJOITETTUA SARJAA, JOHON OVAT OSALLISTUNEET MM. NÄMÄ ALLA OLEVAT BLOGIT:


Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2020-osa-2/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/02/unelmana-omavaraisempi-elama-kylvot.html

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2020/02/omavaraisuutta-vuonna-2020-osa-2.html
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/helmikuu2020/

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/02/esikasvatus-vai-valmiiit-taimet.html

Ku ite tekee http://www.kuitetekee.com/2020/02/02/suuntana-omavaraisuus-puhdetoita-ja-kevaan-kylvojen-suunnittelua

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2020/02/omavaraisempaa-elamaa-2020-osa-2.html

Urban farming kaupunkiviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2020/01/yhteiskirjoitussarja-kylvovalmistelut.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2020/02/helmikuun-yhteispostaus-2020.html

Caramellia https://caramellia.fi/helmikuu-2020/

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/02/muistojen-murusia.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2020-kylvo,-esikasvatus-&-puhdetyot

Rakkautta ja maan antimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/02/suuntana-omavaraisuus-2020-puhteet-ja.html

Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2020/02/suuntana-omavaraisempi-elama-tyoleirin.html

Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2020/01/suuntana-omavaraisuus-2020-puhdehommia.html

Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=1109

Saatat myös pitää...

16 kommentti

  1. Vuodesta toiseen ihastelen tuota puutarha kirjaa ja varsinkin sen sisältämää käsialaa. Niin super kaunis käsiala.

    1. Voi, kiitos! <3 Toivottavasti tänä kesänä muistan tehdä entistä ahkerammin muistiinpanoja - erityisesti sääästä - sillä niitä oli todella mielenkiintoista lueskella näin jälkikäteen! 🙂

  2. Mitä sulla lukee tuossa päiväkirjassa porkkanoista ja kehökukista? Oliko niiden kimppaantumisessa joku ongelma? Meillä oli samettikukkaa porkkanoiden kanssa ja se oli tosi hyväksi koettu testi, mutta meillä on myös kehäkukkien siemeniä, joita meinasin kylvää laatikkopuutarhaan muutamien vihannesten sekaan, kimpassa samettikukkien kanssa.

    Meillä on ollut (ja on) kissanminttua kasvamassa. Jos et ole sitä ennen kasvattanut, niin suosittelen laittamaan ruukkuun senkin. Meillä ainakin kissanminttu on levinnyt kuin huono uutinen ja nytkin ne on talvehtineet osin vihreinä tuolla yrttimaalla, jossa ovat jo ottaneet vallan. Täytyy keväällä kitkeä niitä rajusti, etteivät vie koko ryytimaata 😉

    1. Laitoinkin puutarhapäiväkirjan viime kesän muistiinpanot jakoon uuteen postaukseen hetki sitten! Tuskastuin viime kesänä kehäkukan villiintymiseen, kun tuntui, että ne alkoivat jo tukahduttaa porkkanan taimet alleen… Lisäksi toissa kesänä kehäkukat olivat päässeet tiputtamaan siemenensä lavoihin, joten viime kesänä niitä alkoi kasvaa vähän joka puolella villiintyneenä! Rakastan kehäkukkaa ja sen väriloistoa kasvimaan piristyksenä, mutta hieman tarkemmin valitsen tulevana kesänä, mihin lavoihin ja minkä lajikkeiden kanssa laitan kasvamaan.

      Samettikukkaa olen käyttänyt myös, eikä sen kanssa ole ollut mitään ongelmaa, joten tänä kesänä kylvän itsekin enemmän sitä kuin kehäkukkaa!

      Ja kiitos vinkistä kissanmintun kanssa – juuri olen tässä pohdiskellut, että mihin ihmeeseen sitä tahtoisin ensi kesänä kylvää! 🙂

  3. Mahtavaa päästä näkemään toteutuksenne kuomukasvulaatikosta. Olen harkinnut samaa, mutta en ole onnistunut ratkaisemaan, miten sen saisi mahdollisimman pieneen tilaan talvisäilöön.

    1. Ajattelin ratkaista talvisäilytyksen niin, että ruuvaan kehikon saranoiltaan irti syksyllä ja nostan ne kasvihuoneeseen talveksi säilöön. Jos kolmeen lavaan kehikon tekisi, niin ne vielä saisi hyvin kasvariin mahtumaan. 🙂

  4. Tämä talvi on ollut hyvin poikkeuksellinen säilötyn sadon käytön osalta. Pakastin on jo hyvää vauhtia tyhjenemässä ja tälle vuodelle on suunnitelmissa palsternakkaa, jota en ole aiemmin kasvattanut. Listaltasi löytyy juuri niitä joita itsekin ajattelin kasvattaa palsternakan lisäksi + perunat ja sipulit, jotka ovat jokavuotiset must. Mirriminttua en taida tarvita… ja paprikan kasvastuksesta olen luopunut. Kuulostaa kyllä kummalta, että kesäkurpitsasta et saanut satoa. Oliko maa riittävän ravinteikasta?

    1. Palsternakan kanssa koetin viime vuonna malttaa mieleni, etten liian aikaisin nostaisi maasta ylös, kun 2018 jäivät reppanat ihan liian ohkaisiksi. Noh, käsi sitten niin, että unohdin koko palsternakat maahan ja SIELLÄ NE OVAT EDELLEEN LUMEN ALLA! 😀 Notta ensi syksyksi pitäisi oppia joku keskitie… 😉

      Ohhoh, multahan jäi peruna ja sipuli pois listalta, kiitos muistutuksesta!! Olivat jotenkin niin itsestäänselvyyksiä, että unohdin ne täysin… 🙂

      Paprikasta innostuin viime kesänä. En itse laittanut paprikaa kasvamaan, mutta pienempi poika kylvi satunnaisen erän itse keräämiään siemeniä ja siellähän olikin myös paprika joukossa. Mikä ilo olikaan saada kaksi paprikantaimea yllätyksenä sekä niistä vielä useampi punainen paprika syötäväksi!

      Ensi kesäksi istutan kesäkurpitsat meidän perunapellon laitaan, mitä olen lannoittanut syksyllä jo kanalan pehkuilla (kakkoineen) ja palkokasvien varsilla. Toivottavasti antaa satoa paremmin kuin lavassa…

  5. Susa says:

    Malttaako sitä ottaa rauhallisesti ja pitää viljelyt hallinnassa? Minä olen huomannut sen kaikkein vaikeimmaksi osaksi puutarhahommia. 🙂

    1. NO EI!! 😀

      …Mielenkiinnolla sitten huhtikuun puolella esikasvatustaimien lukumäärää laskeskelen, että pysyinkö maltillisessa esikasvatettavien lajikkeiden määrässä, vai lähtikö taas lapasesta… 😉 Sen vannoin, että tomaatintaimia ei tule tänä vuonna >40, kuten viime vuonna… 😀

  6. Siis tarviiko keräsalaattikin esikasvatusta?! Ajattelin kokeilla sitä ensi kertaa ja koska siemenet ovat vasta tilatut niin enpä osannut laskea sitä esikastatuslistalleni. Toinen yllätys oli purjo, mun purjosiemenpussin kyljessä luki esikasvatuskuuksi vasta maaliskuu..mutta tulisikohan niistä kesällä vähän peukaloa paksumpia jos aloittaisin ajoissa…

    1. Näin luin pakkauksen kyljestä, että esikasvatus oli keräsalaatille merkitty…! :-O

      Kylvin viime vuonna purjon 18.3. ja olivat reppanat niin ohuita huituloita vielä pihalle siirrettäessä, että osa ei selvinnyt, eivätkä loputkaan kovin paksuiksi ehtineet kasvaa. Joten tänä keväänä pelaan varman päälle ja laitan helmikuun puolella kasvamaan. Mielenkiintoista nähdä, onnistuuko tänä vuonna paremmin! 🙂

  7. says:

    Mirrinminttu on täälläkin listalla, minulla on ollut useampi pussi siemeniä odottamassa sopivaa paikkaa ja nyt hoksasin mihin ne kannattaa laittaa. Saa nähdä lähtevätkö taimet kasvuun vielä vanhoista siemenistä. Ja tosiaan nuo lehtisalaatit ovat niin hienoja että jo ihan ulkomuodon takia niitä on kiva laittaa näkyville paikoille. Olen sitäkin miettinyt, että kokeilisi laittaa houkutuskasveja, eli vaikka muutamia kaalin taimia hieman aiemmin näkösälle ja sitten kun ötökät hyökkäävät niihin niin voi sen jälkeen kasvattaa loput ilman häiriötä. En tiedä toimiiko tuo kuinka hyvin mutta jossain tuli vastaan sellainen väite että yleisimmät tuholaiset tulevat samaan paikkaan lisääntymään vain kerran kesässä. Täytyy testata!

    1. Millaista paikkaa suosittelet mirrinmintulle? En ole itse vielä päättänyt mihin istuttaisin, ja tänään katselin meidän isoista kivistä tehtyä melko korkeaakin pengerrystä, jonne kivien väliin saisi todella hyvin multaa ja haluaisin pehmentää ’kivikasaa’ erilaisilla kukkivilla ja tuoksuvilla lajikkeilla.

      Oi, mikä mahtava idea tuo houkutuskasvien käyttö!! Otankin ehdottomasti tämän käyttöön, kiitos! 🙂

  8. Tuo sun puutarhapäiväkirja on kyllä aivan ihana! Ja mielellään lukisin sisällön myös kokonaan; nuo pienet sekalaiset huomiot ja havainnot on niitä kaikkein tärkeimpiä onnistumisen kannalta. 🙂

    1. Nyt on ilouutisia minulla sinulle; jaoin juuri noita pieniä sekalaisia havaintojani ja oppejani uudessa blogipostauksessani – kiitos ihanasta ideasta ja inspiraatiosta! <3 Toivottavasti sieltä löytyy jotain hyödyllistä ja ehkä ajatuksia herättävää muillekin kotipuutarhureille! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *