LIFESTYLE SISUSTUS / INTERIOR

ARJEN PELASTUS – ROBOTTI-IMURI!

Kissa, kaksi murustelevaa lasta ja imurointia inhoavat vanhemmat. Oi, mikä kombo!


Tässä taloudessa imurointi
on aina ollut pahinta pakkopullaa ikinä.


Minusta se on ärsyttävän aikaa vievää ja vaatii ponnisteluja, mies taas imuroisi, jos MINUN kukkaruukkuja ja pärekoreja ei olisi joka nurkassa… Pienempää poikaa ei vielä ole oikein voinut työllistää asialla, mutta isompi poika on sentään joka perjantai oman huoneensa siivouksen yhteydessä myös imuroinut nurkkansa.


Pitkän pohdinnan, merkkien ja hintojen vertailun,
sekä lopullisen villakoiratuskastumisen jälkeen
päädyimme ostamaan kuukausi takaperin
haaveilemamme arjen helpotuksen – robotti-imurin!


Heti alkuun voin todeta, että en enää ikinä suostu luopumaan Orjattarestamme (…kyllä, mies ehti nimetä imurin sovellukseen…)!


Päädyimme monen merkin kautta lopulta Electroluxin Pure i9.2 -malliin, josta valmistaja verkkosivuillaan kertoo näin:


”Älykäs ja itsenäinen robotti.
Muistaa kolme erilaista karttaa,
joten myös usean kerroksen imuroiminen on nyt entistä helpompaa.
Voit määritellä siivousalueita ja
ajastaa imuroinnin huonekohtaisesti.
Jopa 120 minuutin käyttöaika ja erittäin nopea lataus.”

”Kolmikulmainen robotti-imuri, jonka
3D Vision -navigointijärjestelmä ohjaa imurin liikkumista.
Muotonsa ansiosta Pure i9.2 robotti-imuri ulottuu ahtaisiinkin paikkoihin
ja puhdistaa kotisi tarkasti.
…Kolmikulmaisen muodon ansiosta kääntyy myös ahtaissa paikoissa,
ulottuu nurkkiin ja puhdistaa seinän vierustat tarkasti.”


Oikein erityisesti tässä mallissa minua ilahdutti sivuharja, joka sujahtaa kätevästi jopa keittiön sokkelin ja lattian väliin jäävän pieneen rakoon ja sinkoaa sinne eksyneet muruset lattialle imuroitavaksi pois!


Robotti tunnistaa myös laser- ja kamerapohjaisen navigointijärjestelmän ansiosta myös portaat, eli mitään erillisiä nauhoja ei tarvinnut portaikon yläpäähän viritellä (kuten joillakin tuotemerkeillä) estämään imuria putoamasta.


Ja tähän merkkiin sekä malliin päätymiseen vaikutti myös imurin ’loikkaustaito’, eli se pääsee helposti kipuamaan meidän makuuhuoneiden puisten kynnystenkin yli! Tämä ei nimittäin ollut itsestäänselvyys kaikissa merkeissä, mutta meille ehdoton edellytys.


Pure i9 -robotti-imurissa on myös tyhjennettävä pölysäiliö, joten mitään vaihdettavia pusseja ei tarvita!


Olemme tyhjentäneet säiliön, kun imuri antaa ilmoituksen sovelluksen kautta puhelimeen, eli parin-kolmen päivän välein. Pölyä ja nukkaa tuntuu kertyvän hurjasti, vaikka imuri kiertääkin keittiön ja ruokailualueen joka päivä ja koko lopputilan yläkerrassa vain joka toinen päivä. Veikkaan, että olohuoneen karvalankamatto on se suurin nöyhdän lähde…


Robotti-imuri toi pieniä muutoksia meidän siivousarkeemme – siis muutakin, kuin että vanhan imurin sain kantaa pysyvästi alakertaan siellä tehtävää siivousta varten.


Meillä on nykyisin siis oikein rytmi ja rutiini talon imuroinnissa:


Maanantaisin ja keskiviikkoisin imuri hyrähtää käyntiin klo 09 ja kiertää läpi koko yläkerran – paitsi pienemmän pojan huoneen, se täytyy vielä erikseen ohjelmoida imuroitavaksi alueeksi – eli >60m2 (ilman pojan huoneen, verannan ja wc:n neliöitä).


Tiistaisin ja torstaisin imuri käynnistyy niin ikään aamulla yhdeksältä, mutta kiertää ainoastaan keittiön, sekä ruokapöydän ympärystän, eli kaikkiaan ~20m2. Murustamme niin paljon, että saarekkeen edusta ja ruokapöydän alunen on pakko imuroida päivittäin…!


Perjantaisin on meillä virallinen siivouspäivä, joten tuolloin imuri kiertää aamulla läpi yläkerran Tehokas -asetuksella. Olen myös rullannut kaikki matot pois lattioilta ja siirtänyt vielä vähän normaalia tarkemmin huonekaluja pois imurin tieltä, sillä perjantaina työpäivän jälkeen moppaan valmiiksi imuroidut lattiat.


Lauantaisin ja sunnuntaisin imuri lähtee liikkeelle vasta 11:00 ja kiertää ainoastaan keittiö ja ruokapöydän alueen. Onhan sekin rauhallisen aamun ja kevyemmän viikonlopun ansainnut viikon aherruksen jälkeen…


Enää pitäisi löytää rutiini alakerran imurointiinkin… Siellä tiloina ovat peli- ja tv-huone käytävineen, työhuone, sekä saunaosasto pukuhuoneineen ja kodinhoitohuone. Eli imuroitavaa riittää sielläkin. Olen tosin harkinnut robotin kantamista kerta viikkoon alakertaan hommiin, sillä robotissa olisi vielä kaksi karttaa käyttämättä – toinen oleskelutiloille ja toinen saunaosastolle, sillä ne sijaitsevat hieman eri korkeuksilla ja robotti täytyisi siellä siirtää tilasta toiseen.


Tuo Electroluxin Wellbeing -sovellus on äärettömän kätevä, sillä sen kautta voi ohjelmoida eri siivousalueita, imuroinnin tehokkuutta, aloitusaikoja, jne.


Sovelluksen kautta myös voi seurata niin live-tilannetta, missä imuri liikkuu ja mitä alueita jo siivonnut (ensimmäisellä imurointikerralla muodostaa kartan siivousalasta), näkee yhteenvetoja ja tilastoja, sekä voi laittaa imurin hommiin vaikka etänä.


Meillä robotissa on äänet päällä, joten hän hihkuu englanniksi, jos jää jumiin tai pölysäiliö on täynnä, mutta samalla saamme ilmoitukset myös puhelimeen ja voin kipaista alakerran työhuoneesta auttamaan reppanaa.


…Kerran villaviltti oli tipahtanut sängyltä lattialle ja tämä raasu oli imaissut siitä hampsut kitusiinsa… Jostain syystä ei päästänyt tuolloin ääntäkään, ja minulla ei ollut vielä sovellusta käytössä, joten mies laittoi minulle sitten viestiä työpaikaltaan, ett ’Orjattarella on joku hätä makuuhuoneessa’…! 😀


Maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin nostelen ennen työpäivän alkua makuuhuoneen helmalakanan sekä olohuoneen sohvan helmat ylös, jotta imuri ei luule kangasta seinäksi ja jätä väliin huonekalujen alta imuroimista. Pieni vaiva, nyt kun hommaan on palttiarallaa kuukauden aikana ehtinyt tottua.


Perjantaisin (kuten kuvassa) nostan ennen aamu yhdeksää helmojen lisäksi myös matot, tuolit, jakkarat, osan kukkatelineistä ja isoimmat vasut pois imurin tieltä – ja nostelen ne takaisin vasta, kun olen työpäivän jälkeen pessyt lattiat.


Jännästi joka viikkoinen lattioiden pesu
ei enää tunnu riesalle,
saati oikeastaan edes kummoiselle rasitteelle,
kun joku on jo sen ikävimmän homman
hoitanut pois alta!


Ihana aloittaa viikonloppu taas puhtain lattioin!


Aurinkoa ja marraskuisen rapsakoita loppusyksyn säitä
sinun viikonloppuusi!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *