DIY SISUSTUS / INTERIOR

JOULUINEN TALVIMAISEMA – ALPPIKYLÄ JA TONTTUMETSÄ


…Apua, enää NELJÄ YÖTÄ jouluun…!


Joululahjat sentään tässä vaiheessa jouluviikkoa kaikki hankittuina ja ensimmäiset jo jopa annettu ja avattu. Viime viikonloppuna juoksin viimeisiä lahjaostoksia täsmäiskuin, sillä listalla oli enää keskimmäisen pojan paketteja. …Ehdinpä jopa kahvikupposen ääreen myös istahtaa ostosten lomassa ystävien kanssa!


Tänä jouluna, kuten aina, kilttien lahjansaajien listallani ovat omat mukelot ja kummihupelot, sekä muutamat aikuiset. Olemme miehen kanssa koettaneet lanseerata ei-lahjoja-aikuisille -linjausta jo muutaman vuoden ajan, mutta melko huonolla onnistumisella… Lähinnä siinä on jäänyt lahjomatta se oma puoliso…


…Ja tänä vuonna lahjon omaa puolisoakin, vaikka tiedän että saan takaisin mutinaa, ettei minulle sitten ole mitään lahjaa… Tätä se on anti-jouluihmisen kanssa avioliitto… 😉 Onneksi saan valtavasti iloa lahjojen antamisesta ja erityisesti lasten riemusta pitkin joulukuuta.


Yleensä neulon lahjaksi vähintään villasukkia tai pipoja kummilapsille, mutta tänä vuonna ainoa lahjaneule on isälleni tekemä (ja vielä hieman kesken oleva) kaarrokeneule Seiskaveikasta ja suomenpystykorvan kuvilla koristeltuna. Lahjansaaja tietää jo, että koirapaitaa tuloillaan ja olen ristinyt neuleen isäni iloksi ’Jeppe-paidaksi’ vanhan pystykorvamme mukaan.


Kodin koristelukin jouluun on pikkuhiljaa mallillaan; kuusi löytyy keskeltä tupaa (on muuten täydellinen kuusi omalta kylältä – valokuvia löytyy Instagramin puolelta: KLIK, KLIK ja KLIK), hyasinttien ja vaniljakynttilöiden tuoksu täyttää kodin ja piparitalotkin on jo leivottu lasten kanssa koristamaan keittiötä!


Viime vuosina olen innostunut kasaamaan erilaisia jouluisia asetelmia kotiin. Osa on tullut jaettua tänne blogiin, osa on jäänyt – varsinkin viime vuoden vauvatohinoissa – kokonaan valokuvaamatta.


Menneiden vuosien suosikkiasetelmani loin jouluna 2020; rakentelin jouluisen talvimaiseman junineen verannalle valtavaan lasiastiaan, jonka sain anopilta lahjaksi. Valokuvia tuosta asetelmasta löydät alla olevasta linkistä:


JOULUINEN TALVIMAISEMA-ASETELMA


Olen – monen, monen, monen muunkin asian ohessa – keräillyt jo vuosia erilaisia keraamisia kuusia. Parhaat ovat löytyneet kirpputoreilta, osa Jyskin alennuslaarista 0,50€-1€ hintaan. Olen minä pari tainnut ostaa hinnan täyteen hintaankin, jos joku todella kaunis, tai jo kokoelmaan täydellisesti sopiva yksilö on tullut vastaan.


Viime vuonna laajensin keräilyharrastuksen myös valkoisiin taloihin. Olen löytänyt tähän mennessä kaksi keraamista ja kaksi puista (?), mutta haaveilen keraamisten talojen laajentumista tulevina vuosina pieneksi kyläksi.


…Ostin juuri parhaalle ystävälleni joululahjaksi niin ikään hänen omaan vastaavanlaiseen kokoelmaansa valkoisen keraamisen talon Finnmarin valikoimasta ja suunnitelmissa on palata kaupoille hakemaan samanlainen itsellekin… Ja Clas Ohlsonillakin oli kauniita keraamisia talolyhtyjä, vinkvink…


Kuusien kokoelma laajeni juuri joulun alla pienellä, niin kauniilla keraamisella kuusella (kuva alla), jonka sain joululahjaksi parhaalta ystävältäni.


Kuinka kauniisti se sopiikin jo kotoa löytyvien kuusien kanssa samaan asetelmaan!


Tänä vuonna tyhjensin asetelmaa varten kaksi avohyllyä verannalta tupaan johtavan käytävän varrelta. Valkoiset hyllylevyt tuovat talvista tunnelmaa asetelman pohjaksi ja ne toisaalta antavat kaiken huomion keskittyä asetelmaan.


Ylemmälle hyllylle – rinteen laelle – muodostin pienen alppikylän taloineen, kirkkoineen ja lumisine kuusineen ja alahyllylle – alarinteeseen – asettui pieni tonttumaja kuusien suojaisaan katveeseen.


Tuon punaisen tonttutalon ostin vuosia sitten Tiger -kaupasta ja viikonloppuna siellä pyörähtäessä huomasin, että sama talo löytyy edelleen valikoimasta! Hintaa en tosin muistanut kurkistaa, mutta Tigerin tuntien uskallan sanoa, ettei kovinkaan montaa euroa maksanut.


Tonttutalon asettelin kirpputorilta löytyneeseen metalliastiaan, jonka pohjalle kaadoin sokeria lumeksi. Eri kokoisia pikkukuusia asettelin talon ympärille niin alustalle kuin alustan ulkopuolelle metsiköksi ja lumihankeen upotin vielä kaksi itse askartelemaani tonttua ihmettelemään joulua.


Nuo tontut muotoilin ilman ohjetta ja ihan omasta päästä jo muutama vuosi sitten valkoisesta askartelumassasta. Siinäpä askartelutarvike, jota pitää aina löytyä kotoa – ja taisi sitä joululahjaksikin päätyä!


Lopuksi vielä virittelin metallilankavalosarjasta tähtitaivaan tuiketta tonttumetsän ylle.


Pientä stressiä meinaa joulusiivouksen tekemättömyys aiheuttaa, mutta toisaalta koetan löytää tässäkin asiassa armollisuutta itselleni.


Ketään muuta kuin minua itseäni ei todennäköisesti pieni arkikaaos kotona jouluna haittaa, kunhan pipareita sekä suklaata riittää ja telkusta tulee jouluohjelmia!


Suunnitelmani onkin viettää suurin osa joulusta joko jääkaapilla tai sohvalla lasten kanssa uppoutuneena johonkin jouluiseen elokuvaan. Ja pyjamat! Ne kuuluvat olennaisena osana meidän jouluumme, sillä jouluna ei saa olla aikatauluja – paitsi joulupukin saapumiselle – eikä kiirettä mihinkään. Yhden ainoata hoputtavaa sanaa en halua suustani päästää koko pitkän jouluviikonlopun aikana!


Muutama vuosi sitten teimme jo päätöksen, ettemme jouluaattona lähde kotoa minnekään muualle, kuin sään salliessa koko perheen joulukävelylle haukkaamaan happea ja ihastelemaan joulunviettoon hiljentynyttä kylän raittia. Jos haluan olla koko aaton yöpuvussa, niin se minulle sallittakoot – siihen päälle voin hetkellisesti heittää toppahousut!


Ja joulukävelyn jälkeen – pikkupakkasessa, jos saan toivoa – maistuu joulusauna parhaimmalle!


Laskin tuossa aamulla, että tämä on jo viiden joulumme Villa Kotirannassa. Kuinka aika rintää!


Ja tämä on pienimmän lapsemme toinen joulu, mutta ensimmäinen josta hän jo ymmärtää hieman enemmän. Miten paljon iloa ja onnen tunteita tuottaakaan seurata pikkuisen ihmisen ihmettelyä tämän kaiken uuden – ja ehkä hieman taianomaisenkin – äärellä.


Jännityksellä odotamme millaisen vastaanoton joulupukki saakaan aattona, hieman kun on tuota ujostelua tullut esiin viime viikkoina…Leppoisaa ja lempeää joulurauhaan laskeutumista sinne sinullekin!
Joulutunnelmaan laskeutumiseen löytyy luettavaa Villa Kotirannan aiempien joulujen postauksista, jotka koostin vuodesta 2018 alkaen alta löytyvän linkin taa.


Löydä jouluaskarteluun ideoita ja ohjeita, lue meidän jouluperinteistä tai selaa kuvia menneiden joulujen tunnelmista!

VILLA KOTIRANNAN JOULU

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *