HUONEKASVIT / HOUSEPLANTS SISUSTUS / INTERIOR

Kodissamme kukkii kiukkuuntunut Orkidea

Voiko kiukkuisemman näköistä kasvia enää ollakkaan, kuin tämä kuivuudella ja hyllyn taakse hylkäämisellä kukkimaan kiusattu orkidea?!


Kaukaa kaunis ihastella, mutta lähempi tutkiminen paljastaa kipakan luonteen ja ärhäkät piirteet!


Tämä orkidea saapui kotiimme runsasnuppuisena ja pitkään kukkivana lahjana mieheltä lokakuussa 2018. Olisiko ollut jopa hetken heräteostos Lidlistä ruokaostoksilla?


Olen aiemminkin omistanut orkidean tai pari, mutta en ole koskaan saanut niitä uudelleen kukkimaan ja jossain vaiheessa olen aina lopulta viskannut mokoman lehtikasan roskikseen.


Jostain syystä – ehkä puhtaasti miehen eleestä ilahtuneena – päätin, että tämän yksilön kanssa en anna periksi.


Varmaan vuoden päivät kukinnan lakattua orkidea kökötti keittiön etelään antavalla ikkunalla. Oli vain, ja kasvatti ilmajuuriaan.


Kerran viikossa – perjantaisin – hänellä on ollut kylpypäivä; olen aamulla nostanut orkidean tuosta metallisesta koristeruukusta keittiön pesualtaaseen ja kastellut kastelukannulla kirkkaassa muoviruukussa olevan mullan niin, että vettä on valunut läpi pohjan rei’istä. Sitten hän on istuskellut altaan reunalla päivän verran valuttamassa loputkin ylimääräiset kasteluvedet pois ja illalla kotiin tultuani olen nostanut hänet takaisin koristeruukkuunsa ikkunalle.


Näin, kunnes viime syksynäelo-syyskuussa 2019päätin, että on aika ottaa kovemmat keinot käyttöön, sillä orkidea näytti nauttivan ihan liikaa palvelustaan ja laiskistuvan kasvattelemaan ainoastaan niitä ilmajuuriaan!


Nostin orkidean tuvan ikkunalle, erään kukkatelineenä toimivan jakkaran alle ja unohdin sinne. En kastellut, en edes kurkistellut, miten kasvi pärjäili. Annoin vain olla omissa oloissaan.


Voin sanoa, että useamman kuukauden hän siellä sai kuivin juurin kökötellä, kunnes huomasin kukkavarren ilmestyneen ja sen latvaan kaksi nuppua!


Olisikohan ollut vuoden loppupuolta, kun sitten nostin orkidean nuppuineen takaisin keittiön ikkunalle ja annoin joulu-tammikuussa sille kaksii kertaa vettä. En oikein tiennyt, olisiko normaali kastelu pitänyt aloittaa uudelleen, mutta päätin jatkaa hyvin maltillisella linjalla…


…Ja nyt, tammikuun lopussa, orkideani kukkii!


Tässä siis elämäni ensimmäinen orkidea, jonka olen saanut kukkimaan uudelleen!


Voin sanoa, että tästä rohkaistuneena saatan innostua tuomaan kotiin >100 muun huonekasvin seuraksi myös pari uutta, erilaista orkideaa, jos oikein kauniin värisiä yksilöitä tulee vastaan.


Olen niin suunnattoman iloinen ja lähes ylpeä tästä onnistumisestani!


Mutta eikö teistäkin hän näytä äksylle….? Kuin huutaisi suoraa huutoa, kaula pitkällä ja kitarisat vilkkuen?!


Ja hänen hurjaa ulkomuotoaan ei kyllä vähääkään pehmennä tuo käärmemäinen kieli (kts yllä oleva valokuva), jonka kärjet ovat terävät kuin myrkkyhampaat… Huih!


Siellä hän nyt irvistelee, tupamme paraatipaikalla, vanhan pirtinpöydän päädyssä ja tuijottelee meitä syyttävästi istuessamme aamukahville. 😉


Oletko sinä saanut orkidean kukkimaan uudelleen? Mitkä ovat parhaat vinkkisi orkidean hoitoon? Miten usein orkidean voisi saada kukkimaan ja onko kukinnan ’houkuttelulle’ jotain suositeltua vuodenaikaa…?


Orkidea – mikä ihana haaste omistajalleen ja toisaalta maailman helpoin ylläpidettävä!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *