EKOLOGISUUS LIFESTYLE OMAVARAISUUS PUUTARHA / GARDEN

KOTIPUUTARHURIN HUHTIKUUN KUULUMISET [#OMAVARAISUUS, OSA 4/2021]

Tämä kevättalvi on kulunut niin hurjaa tahtia, että hieman tuskanhikeä pukkaa kun mietin, mitä kaikkia keväthommia on jäänyt odottelemaan parempaa aikaa…! Toisaalta onneksi tein jo talvella itselleni lupauksen, että tänä vuonna ihan oikeasti tiedostan ajan rajallisuuden vauva-arjen keskellä ja otan rennosti esikasvatuksen kanssa – keskittyen enemmän niihin lajikkeisiin, jotka voin kesäkuun alussa kylvää suoraan lavoihin ja avokasvimaalle.


Pieni neiti täytti sunnuntaina jo kolme viikkoa ja jaksaa olla päivä päivältä yhä pidempiä jaksoja hereillä – ei siis voi laskea mitään sen varaan, että ’sitten päiväunien aikaan’…


Kaikki siemenet olen saanut sentään hankittua, ja ensimmäiset lajit jo kylvettyäkin – toki normaalista kylvöaikataulusta hieman myöhässä – mutta ostoslistalta löytyy vielä siemenperunat ja sipulit.


…Ja jos puutarhamyymälät saavat pitää ovensa auki toukokuun lopulla, voi olla, että mukaan tarttuu kesäkukkien lisäksi takuulla jotain kasvimaallekin…


Seuraavana työlistalla on kahden edellisen vuoden kylvökarttojen kaivaminen arkistoista esiin ja alustavan suunnitelman laatiminen, mitä lajikkeita tulen kasvattamaan missäkin päin puutarhaa.


Erityisesti avokasvimaan suunnitelman laatiminen houkuttelee jo kovasti, sillä haaveissa olisi luoda kasvimaalle rajaava ’aitaus’ tuetuilla herneillä, mahduttaa kasvimaalle kahden perunalajikkeen ohella runsaasti porkkanaa, 1-2 kurpitsan taimea ja kylvää lisäksi ainakin pinaattia. Huh!


Alla olevassa (viime kevään otetussa) valokuvassa näkyykin tuo meidän avokasvimaa ja sen viime vuoden jako. Oikeassa reunassa harson alla kasvaa peruna ’Timo’, vihreät viivat merkitsevät puolestaan ’Annabella’ -perunan rivejä. Punaisella merkitylle alueelle istutin kurpitsat ja muutaman lehtikaalin ja sinisellä alueella vasemmassa reunassa kasvoi lehtikaalia. Kaikkein reunimmaisen harson alla vasemmalla kasvoi useampaa lajiketta porkkanaa ja keskimmäisessä harsorivissä taasen hernettä.


Eli tuolla herneaitauksen muodostamisella saan toivottavasti moninkertaistettua (*koputan puuta*) hernesadon tulevana satokautena.


Alla olevan valokuvan tomaattikylvöistäni nappasin maaliskuun lopulla, kun olin juuri saanut siemenet vihdoin multaan. Eilen kun kurkistin kannen alle, kasvoi jokaisessa neljässä kylvöastiassa hurja määrä tomaatin taimia! Eli tällä viikolla edessä on ainakin taimien harvennusta kylvöastioista, jotta jäljelle jäävät mahtuvat kasvamaan kunnolla ja pääsen koulimaan ne isompiin astioihin.


Kylvin neljää lajiketta – joiden joukossa myös itselle uusi tuttavuus – ja ajatuksena saada jokaisesta lajikkeesta kasvatettua kymmenen taimea kasvihuoneeseen.


Alta löytyy helmikuussa laatimani lista esikasvatettavista lajikkeista tälle keväälle, sekä ’+’ -merkillä merkittynä alkuperäiseen listaan vielä viime metreille tehtyjä muutoksia/lisäyksiä:


Esikasvatettavat lajikkeet 2021:


Avomaakurkku ’Beth Alpha
Avomaakurkku ’Rhensk Druv
Maissi ’Golden Bantum
Maissi ’Sweet Nugget
Basilika
Tomaatti ’St Pierre’ / Kylvetty 27.3.2021
Tomaatti ’Moneymaker’ / Kylvetty 27.3.2021
Kirsikkatomaatti ’Red Cherry’ – siemenet hankintalistalla
+ Kirsikkatomaatti ’Zuckertraube’ / Kylvetty 27.3.2021
Lehtikaali ’Half Tall
Kesäkurpitsa ’Diamant F1
Kurpitsa – ’Gele Reuzen’
+ Purjo ’Autumn Giant’ / Kylvetty 27.3.2021
+ Tomaatti ’Roma’ / Kylvetty 27.3.2021


Eli nyt huhtikuun puolessa välissä ja kuun loppupuolella on vielä runsaasti kylvötöitä edessä – vaikka tämä lista onkin huomattavasti maltillisempi kuin edellisinä vuosina.


…Ja viime vuodesta oppineena kasvatan tänä vuonna vain muutamia lehtikaalin taimia, sillä viime vuonna saimme niin runsaan sadon, että myöhään syksyllä piti jättää loppusato peuroille ja pupuille syötäväksi, kun lehtikaalia oli säilötty kuivattuna ja pakastettuna reilusti yli omien tarpeiden – ja annettu lahjaksi palttiarallaa kaikille tutuille, joille kyseinen kasvi kelpasi!


Purjoa joudun todennäköisesti kylvämään uuden erän, sillä 27.3. kylvetyistä siemenistä ei ole noussut vielä ainoatakaan taimen alkua… Tämä onkin yksi niistä lajikkeista, joka tuottaa minulle harmaita hiuksia jokaisena vuotena – ja niitä lajikkeita, joista haluaisin mahdollisimman suuren sadon säilöttäväksi pakastimeen, sillä purjoa menee meillä talvella keitoissa hurjat määrät.


Kuten mainitsin aiemmin, kokeilen tänä vuonna itselle vierasta tomaattilajiketta Zuckertraube’, jonka pitäisi olla kuulemma hyvin helppo ja varma lajike. En löytänyt kylän kaupoista perinteistä ’Red Cherry’ -kirsikkatomaattia, joten jouduin rohkaistumaan ja astumaan ulos mukavuusalueeltani. 🙂


Ainakin siemenet itivät hyvin, jäädään jännityksellä seuraamaan tuottaako minkä verran satoa ja mille tomaatit maistuvat – ovatko yhtä makeita kuin ’Red Cherryt’.


Muitakin siemenuutuuksia tarttui kaupasta mukaan, nimittäin jättikurpitsaGele Reuzen’ ja kesäporkkana ’Nantaise 2’.


Koetin löytää Nelson Gardenin ’Cosmic Purple’ -porkkanan siemeniä kaupasta, mutta tänä kesänä näytän jäävän ilman noita violettikuorisia herkkuja… Nappasin mukaan sitten tuon ’Nantaise 2’ -pussin, josta pitäisi kasvaa sileä- ja pitkäjuurisia kesäporkkanoita. Siemenpussin mukaan lajike on erittäin maukas syötäväksi tuoreena suoraan kasvimaalta, mutta sopii erinomaisesti myös ryöpättäväksi ja pakastettavaksi – eli tulevan talven keittokasvispakasteeseen palsternakan kaveriksi! Kaiken lisäksi suorakylvöt voi aloittaa jo näin huhtikuusta lähtien ja lajiketta voi kylvää useita kertoja kesän aikana. Kuulostaa hyvälle siis!


Jätikurpitsa ’Gele Reuzen’ on taasen suurikokoinen ja nopeakasvuinen lajike, joka tekee litteänpyöreät keltaiset hedelmät. Kurpitsat sopivat puolikypsänä säilöntään tai kypsinä varastoitavaksi. Meillä kurpitsaa menee lähinnä sosekeitoissa, joten veikkaan, että tämä lajike sopii tarkoitukseemme hyvin.


Tilasin nyt kevättalvella Kotipuutarha -lehden, jonka tilaajalahjana sain mm. viisi pussia Nelson Gardenin siemeniä. Iloinen yllätys oli, ett joukossa oli pussi noita ’Nantaise 2’ -kesäporkkanan siemeniä, joita olin yhden pussillisen jo ostanut – tänä vuonna kun tavoitteena olisi saada ennätyksellinen porkkanasato!


…Toki olen kylvämässä muitakin porkkanalajikkeita, mutta tämä lajike kuulostaa erinomaiselle valinnalle lasten kesän herkutteluihinkin.

*****


TÄMÄ POSTAUS ON OSA 
OMAVARAISUUS -TEEMALLA KIRJOITETTUA SARJAA.


#Suuntanaomavaraisuus -sarjasta lisätietoja löytyy https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-sarja/


Sarja julkaistaan joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 9.00 ja sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi


Vyöhyke 1


Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/04/suuntana-omavaraisuus-huhtikuu2021.html


Sateenkaaria ja serpenttiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/04/ylpea-kompostin-omistaja.html


Apilankukka http://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-4-kompostointia-ja-sita-ihtiaan/


Kakskulma https://kakskulma.com/aloitin-bokashoinnin-kun-jate-muuttuu-raaka-aineeksi/


Jovela https://www.omavarainen.fi/l/huhtikuu2021/


Vyöhyke 2


Finland Urban Farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/04/komposti-puutarhailun-sydan-ja-keuhkot.html


Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/04/huhtikuu-2021.html


Omavarainen vegaani https://www.omavarainenvegaani.fi/post/bokashi-on-vegaanisen-puutarhurin-paras-kaveri


Vyöhyke 3


Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-4/


Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/04/omavaraisuutta-vuodelle-2021-huhtikuu.html


Caramellia https://caramellia.fi/huhtikuu2021/


Villa Kotiranta https://www.villakotiranta.fi/kotipuutarhurin-huhtikuun-kuulumiset-omavaraisuus-osa-4-2021/


Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21149


Metsä Heini https://metsanheini.wordpress.com/2021/04/04/suuntana-omavaraisuus/


Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/04/helppo-ja-toimiva-komposti-omavaraisuus.html


Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/04/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html


Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/04/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-4.html


Vyöhyke 4


Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/04/unelmana-omavaraisempi-elama.html


Korkeala https://www.korkeala.fi/meilla-kompostoidaan-jokaisella-nurkalla-ja-lannoitetaan-miten-sattuu/


Vyöhyke 5


Puutteela https://puutteela.com/?p=680


Vyöhyke 7


Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/04/05/huhtikuu-21-lannoitus/

Saatat myös pitää...

14 kommentti

 1. Paljon onnea perheenlisäyksestä!❤ Ihania kylvöjä sinulla on tulossa, ja onneksi tosiaan taimia voi ostaa valmiinakin, jos kaikkea ei ehdi itse kylvää. Aurinkoista huhtikuuta!

  1. Kiitos! <3 Monenlaista pienen taimen kasvatusta täällä meillä tänä keväänä siis... 😉

 2. Onpa huojentavaa kuulla että sinullakin hankaluuksia purjon kanssa! Tähän mennessä olen saanut kokonaista kaksi purjoa pakastimeen asti. Nytkin on kokonainen siemenpussi kylvettynä, muutama reppana rairuoholta näyttävä taimi näkyvissä. Kun nyt sitten pysyisivät hengissä alkuvaiheen…

  Ja mun ekat Moneymakerin taimet onnistuin palelluttamaan. Niissä on kyllä uutta kasvua onneksi jo näkyvissä, joten jos ne nyt selviytyvät satoikään asti niin ovatpahan sitten ainakin kunnolla kestäväksi koeteltuja. Siemenet oli tässä erässä viime vuotisista Moneymakereista otettuja mutta lisää kylvetty nyt sitten taas uudesta pussista. Nyt ei olekaan sitten muita tomaatteja kuin Moneymaker ja sitten yhdessä erässä kaikki loppujen tomaattisiemenpussien jämät iloisena sekamelskana. Saa nähdä mitä tästä tulee 😀

  1. Purjo on oma henkilökohtainen haasteeni joka vuosi!! Parhaimpana kesänä olen tainnut niin ikään saada sen kaksi purjoa pakastettua….! En ymmärrä mitä teen väärin – vai onko mokoma kasvi vain niin hankala kasvattaa? Yleensä jo esikasvatusvaiheessa menetän osan huituloista taimen aluista…

   Moneymaker oli meillä viime kesänä ensimmäistä kertaa kokeilussa ja sai nyt jatkoa – tykkäsin mausta ja satoa tuli reippaasti. Olen vähän varovainen kokeilemaan uusia lajikkeita, mutta onneksi välillä rohkaistun – eihän sitä muuten voi löytää uusia suosikkeja! 😉

 3. says:

  Höh, minäkin laitoin purjoa mutta pari nihkeän näköstä huipeloa vasta näkyvillä, hyvä tietää että muillakin on epäonnea sen kanssa! Olisikohan joku muu sipuli sitten helpompi..

  1. Lohduttavaa kuulla, että muillakin haasteita purjon kanssa – pitänee tutustua purjon sielunelämään vähän tarkemmin, jotta ymmärtäisin, mitä ihmettä teen väärin… Voisikohan purjon korvata keitoissa jollain sipulilla, jos epäonni kasvatuksessa jatkuu?

 4. kylläpä olet saanut aikaiseksi kaikkea ihan pienen vauvan kanssa! Tuo purjo on itsellenikin suuri mysteeri. muutaman kerran olen kokeillut, mutta aina lopputuloksena on muutama hontelo, jotka eivät selviä satoon saakka, hyvä jos ulos 😀

  1. Vähän jännitän, notta miten ehdin kasvimaalla riittävästi hyörimään, kun suorakylvöjen ja kastelujen aika koittaa… 🙂

   Viime vuonna taisin saada lopulta vain kolme purjoa ulos saakka, ja kaksi lopulta korjattua syksyllä talteen. Vähän toivoton olo mokomien kanssa. Ja kaksi isoakaan purjoa ei riitä mitenkään päin koko talven keittoihin, joten pakko tsempata tänä vuonna ja laittaa uudet kylvöt itämään…

 5. Sylin täydeltä onnea pienokaisen johdosta!
  Paljon olet silti ennättänyt, vaikka kodissanne on uusi pieni ihminen.
  Onneksi valmiina ostaminen on myös sallittua. Kaikkeen ei tarvitse itse revetä.
  Purjo kasvaa myöhään syksyyn, joten itse en sen kylvöllä pidä koskaan kiirettä.
  https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/04/kompostoinnista.html

 6. Teen tänä vuonna maissipellon, sillä meillä on todella hullaannuttu omiin maisseihin. Viime vuonna oli noin 30 taimea, eikä se riittänyt mihinkään. Nyt pitää moninkertaistaa homma. Siemenet laitoin juuri eilen turpoamaan ja nyt ihan kohta laitan ne multiin.

 7. says:

  Tästähän sai taas kivoja lajikkeita kokeiltavaksi omalle kasvimaalle.

 8. Kylläpä olet ollut ahkera vauvasta huolimatta. En muista itsekään viime vuosilta mitenkään onnistuneita sadonkorjuita purjon suhteen, tosin esikasvatustilani on rajallinen, niin on sitten se aloitus jo vähän niin ja näin. Purjo on kyllä aivan ehdoton keitoissa!

 9. Hyvälle kuulostaa sun suunnitelma! Millä tavalla meinasit herneet tukea? Aitauksen muotoon kasvattaminen on hyvä idea tilan lisäämiseksi ja veikkaanpa, että se tulee myös näyttämään ihanalle 🙂

 10. Kyllä on tutun näköinen kasvi lista. Olisin voinut bingoa pelata. Tomaatti Roma on kyllä idiootti varma itämään ja onnistumaan, makukin on hyvä. Meillä ensimmäiset kymmenen meissia on jo kasvussa kohta laitetaan lisää. Purjo on kyllä jostain toiselta planeetalta en ole vielä onnistunut mainittavasti. Teillä on siellä kiva vilske tänä keväänä onnea kesään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *