EKOLOGISUUS OMAVARAISUUS PUUTARHA / GARDEN

KOTIPUUTARHURIN KUULUMISIA JA UUSIOKÄYTTÖIDEAT ESIKASVATUKSEEN

Sellaista tohinaa olleet nämä menneet viikot – kevyesti yli kuukausi jo – että hieman kauhistellen olen iltaisin viljelysuunnitelmiani tutkaillut, jotta ehdinhän varmasti kaiken kylvää ja koulia, mitä olen suunnitellut!


Nyt parina viime päivänä olen iltaisin saanut pieniä hetkiä omaa aikaa, joina olen välittömästi kirmannut verannalle ja upottanut sormeni multaan. Täydessä hiljaisuudessa pikkiriikkisiä siemeniä yksitellen kylväessä ja tomaatitaimia haistellessa (kevään tuoksu nro 1!) sielu on levännyt melko kiivastahtisten arkipäivien päätteeksi.


Katselin tuossa iltana eräänä viime kuun valokuvia esikasvatustouhuista ja innostuin ottamaan uudet kuvat näin pari viikkoa edellisten jälkeen – edistystä esikasvatusvyöhykkeelläni verannalla on nimittäin tapahtunut melkoisesti!


Jos maaliskuun esikasvatuskuulumiset ovat jääneet väliin, niin pääset niihin linkistä alla:


MAALISKUUN KUULUMISET ESIKASVATUS- JA KOULIMISPUUHISTA


Tällä viikolla työlistallani ovat keikkuneet mm. maissien koulimiset.


Kylvin kahta maissilajiketta, Golden Bantam ja Sweet Nugget, ja 24 siemenestä iti lopulta 8 Sweet Nuggetia ja 11 Golden Bantamia.


Viime vuonna kasvimaalla oli vain kahdeksan maissin taimea, äkkiseltään muistelisin, että Golden Bantamia ne kaikki, mutta tänä vuonna halusin vähintään tuplata maissin määrän. Meillä pienet herkkusuut napostelevat kaiken mitä taimet tuottavat!


Olen nyt kaavaillut maissien istuttamista ulos kasvihuoneen kupeeseen menneenä viikonloppuna asettamiini suuriin kasvatuskehikoihin. Siinä on koko kasvihuoneen pituuden mitalta kasvualaa (~6m) ja leveyttäkin kehikoissa on sen ~80cm.


Ajattelin, että maissit saattaisivat nauttia tuulensuojaisasta seinustasta ja samalla ehkä hieman varjostaa kasvihuoneen puolella olevia tomaatteja liialta auringolta. Ja noihin suuriin kehikoihin mahtuisi myös maissien sekaan ~kurpitsan ja kesäkurpitsan taimea suojaamaan lehtineen maissin kasvualustaa liialta paahteelta.


Olinkin tänä vuonna etuajassa maissin kylvöjen kanssa; viime keväänä kylvin siemenet vasta 13.4., eli näitä samoja aikoja, kun tänä vuonna jo koulin melko isoksi kasvaneet taimet ruukkuihin.


Tänä vuonna kylvin maissin tällaiseen pahviseen kennostoon – taisi olla Lego -joulukalenterin sisäosa! Toimi erinomaisesti tähän tarkoitukseen, joten kannatti taas pitää silmät auki. 😉


Kun koulin nyt taimet isompiin ruukkuihin, oli näistä esikasvatusastioista helppo repäistä irti ylimääräiset yläosat ja istuttaa potti multaan häiritsemättä taimen juuria lainkaan.


Jos maississa onnistuin idättämisen kanssa nappiin ja kasvamassa on nyt palttiarallaa juuri sellainen määrä taimia kuin toivoinkin, niin lehtikaalin kanssa lähti tänä vuonna touhu aivan lapasesta!


Viime kesänä kasvimaalla kasvoi mustalehtikaalia 3 taimea ja lehtikaalia (Halftall) 11 taimea, niin toissailtana koulin ruukkuihin Haftall -lajikkeen taimia sellaiset reilut neljäkymmentä!


”Maltilla esikasvatukseen!”


….Oli ensimmäinen lauseeni tämän vuoden puutarhapäiväkirjassa sivulla ’Ajatuksia tulevaan puutarhavuoteen’. Notta miten meni noin niinkuin omasta mielestä? 😀


Päätinpä siinä taimia kouliessa ja reilut kymmenen taimea vielä roskiin menemään heittäessä, että tänä vuonna ei mustalehtikaalia sitten laitetakkaan itämään – ehkä pärjäämme näillä tämän kesän ja tulevan talven…!


Meillä toki lehtikaalia – ja nimenomaan tuota Halftall -lajiketta – menee varsinkin kesällä kiitettävästi, jopa salaatin seassa päivittäin. Ja talvea varten niin pakastan lehtiä kuin kuivaan jauheeksikin.


Ehkä ensi syksynä lahjon kaikki ystäväni lehtikaalijauheella!


Lehtikaalinkin kylvin tänä vuonna aikaisemmin kuin aiemmin; Halftall -lajikkeen kylvin viime vuonna vasta 18.4., joten mielenkiinnolla jään seuraamaan, vaikuttaako aikaistettu esikasvatus sadon valmistumisen ajankohtaan.


Muita kylvettyjä lajikkeita ovat tällä hetkellä tomaatit (neljä lajiketta ja kaikki hyvillä, tukevilla taimilla jo), purjo, vesimeloni (ei vielä itänyt) ja tuoksuherneet. Kelta- ja punasipulinkin kävin laittamassa maahan viime maanantaina vapaapäivän kunniaksi!


Koska tänäkään vuonna en osannut ottaa kevyemmin tätä esikasvatusvaihetta, niin olen joutunut kaivamaan kasvihuoneesta kaikki pikkuruukut jo käyttöön ja koettanut löytää niiden lisäksi erilaisia ruoka-ainepakkauksia, joita voi hyötykäyttää esikasvatuksessa.


…Minähän en kaupasta esikasvatusruukkuja osta, prkl…


Perinteisten maitopurkkien ohella ihan loistaviksi esikasvatusastioiksi ovat osoittautuneet kartonkiset jäätelöpurkit ja hieman suuremmat rahka- ja jogurttipakkaukset (yllä)!


Myös Omar -karkkipussista (alla) kuoriutui oiva istutussäkki tomaatintaimelle, josta seuraavaksi siirrän taimen suureen ruukkuun, kun sen aika on.


Tämän kevään suosikkini uusiokäyttöideoista esikasvatuksessa ovat kahvipussit!


Taittelin pussin reunat aluksi pari-kolme kertaa (riippuen taitoksen leveydestä) ja istä mukaan, kun taimi on kasvanut pituutta, olen käärinyt kierros kerrallaan pussin reunaa ylöspäin auki ja täyttänyt pussukkaa mullalla.


Ja ennen mullan lisäystä heittänyt sekaan hieman oman kanalan kananmunamurskaa.


Alla maaliskuun lopussa otettu valokuva kahvipussiin sukeltamassa olleesta tomaatintaimesta.


Tuokin taimi on jo kasvanut sen verran pituutta parissa viikossa, että reunaa olen saanut kääri auki jo parikin kertaa!


Paprikat (alla) kylvin muovisiin rypärerasioihin, joita käytän joka vuosi esikasvatuksessa. Sulkemalla kannen ja sijoittamalla rasian lämpöiseen on idätys tuottanut aina tulosta! Kuin oma pieni kasvihuone.


Tuoksuherneet – vaaleanpunaiset ja violettiin taittuva värilajitelma – ovat itäneet kananmunakennoissa ja odottelevat pääsyä ruukkuihin. Nopeasti ohimennen laskin tähän mennessä itäneiden taimien määrää ja yli kaksikymmentä taimea näitäkin on tuloillaan.


Minulle tuoksuherne on klassikko omasta lapsuudesta ja niitä täytyy joka kesä kylvää myös omaa pihaa ja puutarhaa kaunistamaan!


Jos innostuit pohtimaan, mitä kaikkea voisikaan käyttää esikasvatusastioina, niin lisää uusiokäyttöideoita löytyy viime kevään postauksesta, linkki alla:

DIY – UUSIOKÄYTTÖIDEOITA ESIKASVATUKSEEN


***


On ollut ilo huomata, että viime viikonloppuna julkaisemani Puutarhapäiväkirja -leiskat ovat kiinnostaneet niin monia kotipuutarhureita!Kiitos teille kaikille,

jotka olette tässä pitkin viikkoa tilauksia laittaneet

ja toivottavasti tämä tuleva viikonloppu on teille,

joille leiskat ovat jo sähköpostiin tipahtaneet,

erittäin touhun täytteinen

puutarhasuunnitelmien parissa!


<3

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *