EKOLOGISUUS OMAVARAISUUS PUUTARHA / GARDEN

Maaliskuun esikasvatustöitä ja uusiokäyttöideoita


Maaliskuun puolen välin tuntumassa aloitettiin tuvassamme kevätkylvöt. Itse asiassa olisin itse vielä saattanut venyttää urakan aloittamista viikolla tai jopa parilla, mutta pienempi poika patisti minua tarttumaan toimeen.


…Hänellä oli oma lehmä ojassa hoputtamisen suhteen, sillä pienellä viherpeukalollakin jo kovasti sormet syyhysivät multaan. ”Niin, että mitenkäs ne siemenhommat…?!”


Kasvimaan hyötylajikkeiden lisäksi päätimme kylvää 13.3. myös muhkeat isoauringonkukan siemenet, sillä pojalla (ja ehkä myös äidillä…) meinasi mennä hermo minimaalisten tomaatinsiementen käsittelyyn. Pussin kupeessa lukee kylvä vasta huhtikuulle, mutta ei takerruta pikkuvikoihin… 😉


Meillä oli viime vuonnakin muutama auringonkukka kasvimaalla lehtikaalin kanssa samassa laatikossa ja ne olivat niin pirteä väripilkku pihassa syksyn tullen, että tänä vuonna halusin oikein runsaasti auringonkukkia pihan laidalle.…Kylvö tuottikin niin hyvää tulosta, että näyttää sille, että joudun etsimään pihasta paikan yli kahdellekymmenelle taimelle!Olen aiempinakin vuosina uusiokäyttänyt kananmunakennot esikasvatuksessa, tosin kotikanalaa pyörittäessä ei kennoja enää kerry kotiin kuten ennen. Olen saanut kennoja mm. vanhemmiltani, jotka laittavat niitä aina sivuun omasta käytöstä, mutta –VINK VINKvoisin ottaa näitä vastaan vaikka tutuilta, jos sattuu lojumaan kotosalla turhina…!


Vuosiin en ole enää ostanut ainoataan esikasvatusastiaa kaupasta, vaan hyödynnän niin kennostot kuin kananmunankuoretkin ja taittelen kylvöastioita wc- ja talouspaperihylsyistä ja sanomalehdistä. Samoin maitopurkit muokkaantuvat tomaateille sopiviksi, syviksi kasvatusastioiksi.


Myös kannelliset muovirasiat, kuten viinirypäle- tai tomaattirasiat, käytän kansineen esikasvatukseen; kannen alla siemenet pääsevät itämään kuin pienessä kasvihuoneessa!


Ja käytön jälkeen huuhtaisu, ja astiat voi laittaa talteen seuraavia kylvöjä varten tai muovinkeräykseen. Jos taasen ostat erikseen muovisia kylvöastioita, niitä ei voi laittaa muovinkeräykseen, sillä niitä ei lasketa pakkauksiksi…


…Pitääpä palata noihin erilaisiin uusiokäyttöisiin kylvöastioihin vielä erikseen täällä blogissa kevään mittaan….


Isoauringonkukka pääsi siis maaliskuun 13.päivä kananmunakennoihin multaan ja voin sanoa, että näin maaliskuun 24.päivä alkoi olla jo viimeiset hetket siirtää taimet syvempään multaan!


Aivan hurjaa tahtia kasvavat nämä mokomat!


Kasteltu kananmunakenno pysyy loistavasti kasassa esikasvatuksen ajan – muistathan pitää alla esimerkiksi tarjotinta, sillä kenno läpäisee vettä hyvin – mutta kennostosta on silti helppoa käsin lohkaista taimi kerrallaan erilleen. Multapaakku pysyy napakasti kasassa kennoston kuppiosan sisällä, joten ei tarvitse pelätä, että kouliminen vahingoittaisi juuria.


Ja juuret muuten pääsevät erinomaisesti läpi kennoston huokoisesta rakenteesta (kuva alla)!


Taimen voi siirtää syvempään multaan suoraan kennoston kanssa – en ole koskaan kuorinut kennoa pois multapaukun ympäriltä.


Hyötykäytin muoviruukkujen sijaan talven aikana kotiin kertyneet viili- ja jogurttipurkit. Tarkoitus on siirtää nämäkin taimet vielä kevään mittaan kertaalleen suurempiin ruukkuihin, mutta kaikki ruukkuni ovat vielä lumen saartamina leikkimökissä talvisäilössä, joten nämä muovipurkit pelastivat tilanteen loistavasti.


Nämäkin purkit ajattelin käytön jälkeen huuhtoa ja siirtää sivuun tulevien vuosien esikasvatuksia varten – ja vasta rikkoutuessaan heitän ne muovinkeräykseen. Jos – ja kun – muovia kertyy kotiin, koetan mahdollisimman paljon siitä uusiokäyttää edes kertaalleen ennen kierrätykseen viemistä.


Kirjoitin tuossa aikaisemmin, että joudun nyt etsimään pihastamme paikan yli kahdellekymmenelle auringonkukan taimelle. …Tajusin tässä juuri, että ihan ensin minun täytyy löytää täältä kodistamme niille aurinkoinen paikka! …Plus kaikille muille esikasvatettaville lajikkeille…Kevään yksi lempihetkiäni onkin se kesäkuun päivä, kun voin kantaa kaikki taimet pihalle ja istuttaa ne ulos – ja vapauttaa samalla talo esikasvatuslaitoksen roolista!…Se hetki, kun koko perhe mahtuu samaan ruokapöytään syömään ilman, että istutaan kylki kyljessä vain koska puolet pöydästä on taimien valloittamana…


// Growing sunflowers with my 4-years-old son. …Just wondering where to locate more than 20 sunflower plants + all the rest of the plants (like tomatos, cucumbers, watermelons…), before I can plant them outside in the garden…

Saatat myös pitää...

1 kommentti

  1. Ihania esikasvatuspuuhia!<3 Meillä kun ei ole oikein paikkoja esikasvatusta varten (ja siivoojakin käy kerran kuussa, milloin ainakin pintojen olisi hyvä olla tyhjänä), niin yritän hillitä itseäni.:))) Auringonkukansiemeniä ostin kuitenkin minäkin, ja monta pussia, sillä viime vuonna suoraan maahan kylväni siemenet, eivät itäneet lainkaan! Mä ha-lu-an tuonne Kesähuoneen taakse sellaisen pienehkön auringonkukkapellon, ja punaisia kukkia keltaisten sekaan.<3 Yritän vielä tovin malttaa, sillä niitä kasvatuspurkkeja tosiaan joutuu sitten siirtelemään sinne sun tänne…Oi, oi, tämä haaveiluaika on omalla tavalla parasta, sillä ihan kaikki on vielä mahdollista.:P

    Oikein kivaa uutta viikkoa Satu!<3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *