EKOLOGISUUS OMAVARAISUUS PUUTARHA / GARDEN

Marjaisassa puutarhassa suuntana omavaraisuus!


(Kesä)kuun alku ja aika kuukausittaisen Omavaraisuus -teemapostauksen!


Tässä kuussa aiheena ovat puutarhan marjat, sekä kasvatuskauden eteneminen ylipäätään.


Alkuun, kuullessani kuukauden aihepiirin ensimmäisen kerran, mietin josko tässä kuussa jää osallistumiseni väliin.


Mitä marjoihin liittyvää nyt keksisin puutarhastamme kertoa?!


….Ja sitten, nukuttuani yön yli, alkoi jo hieman naurattaa. Minullahan on kerrottavaasanoin ja valokuvinvaikka kuinka paljon! 🙂


Ostaessamme tontin oli pihapiiri ollut aivan retuperällä vuosia. Kiinteistöä myytiin mm. mainostaen, että tontilta löytyy kasvihuone. Pääsi meiltä molemmilta nauru, kun näimme sen maahan puoliksi hautautuneen kasan lahonnutta puuta ja hajonnutta ikkunalasia!


Tontin lounaisreunasta löytyi kolme suurta raparperia heinikon keskeltä, sekä useampi marjapensas. Koska maanmuokkausta tuolloin aloiteltiin juuri kyseiseltä kulmalta pihaa, päätettiin siirtää kaivinkoneen voimin niin raparperit kuin pensaatkin turvaan. Kiitos suuren kauhan ja niin ollen suurten multapaakkujen juurten suojana, yksikään siirretyistä ei ollut moksiskaan muutoksesta!


Vanhoista marjapensaista saimme viime kesänä jo satoa, ja tänä kesänä pensaat ovat intoutuneet kasvattamaan uusia oksia hurjasti.


Kanalan kupeessa siis satoa tuottaa kaksi punaherukkaa, kaksi mustaherukkaa ja yksi vanhanajan karviainen – siis sellainen, joka tuottaa ’karvaisia’ karviaisia.


Ja mikä parasta – sekä käsittämätöntä – löytyi tänä keväänä kasvihuoneen pohjaa tehdessä tuolta lounaiskulmauksesta vielä yksi VALTAVA karviaispensas! …Emme todellakaan ymmärrä, miten ihmeessä emme ole sitä menneiden neljän kesän aikana huomanneet, jotka kuitenkin olemme tässä pihassa aktiivisesti viettäneet! Pihamme ei kuitenkaan ole millään tavoin suuri…


Koska vanhojen pensaiden satoon emme ole aiemmin oikein uskaltaneet täysin luottaa, istutin viime kesänä Saaren Puutarhalta ostamani kaksi mustaherukkaa ja kaksi punaherukkaa tontin etelälaitaan. Ne tuottivat ensimmäisenä kesänä jo hieman maistiaisia ja tämän kevään mittaan ne ovat kasvaneet melkoisin harppauksin – ja näyttäisivät myös tuottavan satoa!


Viime talven aikana suunnittelin, että tänä kesänä perustan pensasmustikoille kasvatuslavat ja hankin kahdeksan pensasmustikan taimea. Ensi kesälle olin jättänyt puutarhavadelmien hankinnan, sillä piha vielä tänä kesänä kokee melkoista myllerrystä.


Mutta kuinkas sitten kävikään?!


Kasvimaallani kasvaa nyt kymmenisen puutarhavadelman taimea, joista kolme on puutarhamyymälästä ostettuja ja loput sain ihanilta naapureilta heidän puutarhastaan.


…Ostin alun perin neljä vadelman taimea, mutta yksi niistä ei missään vaiheessa alkanut kasvattaa lehtiä, vaikka varsi näyttikin elävälle. Tuo taimi siirtyi penkistä takaisin ruukkuun, missä se on nyt jatkoajalla seurannassa – päätyen sitten kesän mittaan joko kompostiin tai puutarhaan lajitovereidensa seuraan.


Viime keväänä ostin niin ikään Saareen Puutarhalta kymmenisen mansikantaimea, jotka viime syksynä rönsyilivät niin hurjasti, että nyt minulla on nelisenkymmentä mansikantaimea ruukuissa odottamassa istutusta vanhoista tiilistä muuratun pengerrysmuurin reunalle.


Lisäksi tontin reunamilla sekä mansikkamaalla (siirretty maansiirtotöiltä pihamaalta turvaan) kukkii metsämansikka! …Saa taas leikata nurmikkoa tarkkaavaisena, ettei vahingossa pistä taimia matalaksi….


Metsämansikoiden lisäksi lasten herkkuina pihassa kasvaa villivatun taimia, joita on jopa koetettu pihan muokkaustöiden alta siirtää kasvihuoneen taakse turvaan. Levitkööt siellä vapaasti ja tuulensuojaisassa, aurinkoisessa tontin kulmassa tuottakoot makoisia suupaloja!


Haaveilen vielä parista matalakasvuisesta tyrnistä jonnekin tontin reunamille – minne nyt vielä mahtuisi – isäni puutarhan inspiroimana. Ja yksi punaisia karviaisia tuottava pensas – se puuttuu vielä!


Mitä muuta puutarhassa on tapahtunut viimeisimmän päivityksen jälkeen?


Noh, ainakin kasvihuone on valmistunut vihdoin sellaiseen vaiheeseen, että siitä voi jopa pari valokuvaa julkaista! Tästä aiheesta tulossa lisää lähipäivinä, joten pysykäähän kuulolla… 😉KESÄKUU – sinua on odotettu!Kesäloman painaessa päälle ja säiden lämmettyä uskallan ehkä viimein aloittaa kylvötyöt myös pihalla. Oletko sinä jo uskaltanut aloittaa suorakylvöt?


******


Ohessa linkit muihin omavaraisuus -teemaan osallistuviin blogeihin:


Sorakukka https://sorakukka.com/?p=361
Puutarhahetki – Suurien unelmien puutarhablogi https://puutarhahetki.blogspot.com/2019/06/unelmana-omavaraisempi-elama-puutarhan.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/06/vanhat-vadelmapensaat-ja-muut-marjat.html
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2019/06/omavaraisuutta-vuonna-2019-osa-5.html
Tsajut https://tsajut.fi/suuntana-omavaraisuus-osa-5/
Palokankaan pientila https://palokankaanpientila.blogspot.com/2019/06/yhteispostaussarja-eteneminen-ja.html
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/06/suuntana-omavaraisuus-osa-5.html
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/06/omavaraisempaa-elamaa-2019-osa-5.html
Urban Farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2019/05/hillot-hyytelot-pakastemarjat-ja-muut.html
Elämää korvessa https://elamaakorvessa.blogspot.com/2019/06/suuntana-omavaraisuus-puutarhan-marjat.html
Pienen pieni Farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=654
Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=2091
Torpan Tyttö http://torpantytto.com/2019/06/03/kesa-tulee-ja-pihahommat-etenee
Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/06/projekti-omavaraisempi-elama-2019.html
Maalaiskaupungin piha https://maalaiskaupunginpiha.blogspot.com/2019/06/suuntana-omavaisuus-ja-puutarhan-marjat.html
Alussa oli Vehkosuo https://vehkosuo.blogspot.com/2019/06/kesa-se-tulla-jolkottaa.html
Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/06/03/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-osa-5-puutarhan-marjat
Iso-Orvokkiniitty https://iso-orvokkiniitty.fi/?p=1975
Jovelassa/ Omavarainen https://www.omavarainen.fi/l/puutarhanmarjat
Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=18217
Ku ite tekee http://www.kuitetekee.com/2019/06/03/marjoja-omasta-maasta/

Saatat myös pitää...

12 kommentti

 1. […] korvessa, Pienen pieni Farmi, Korkeala, Torpan Tyttö, Riippumattomammaksi, Maalaiskaupungin piha, Villa Kotiranta, Alussa oli Vehkosuo, Laura eli Javis, Iso-Orvokkiniitty, Jovelassa/ Omavarainen, Ku ite […]

 2. […] Pienen pieni Farmi, Korkeala, Torpan Tyttö, Riippumattomammaksi, Maalaiskaupungin piha, Villa Kotiranta, Alussa oli Vehkosuo, Laura eli Javis, Iso-Orvokkiniitty, Jovelassa/ Omavarainen, […]

 3. says:

  Mansikka on kyllä mitä mainioin omavaraistelijan kasvi. Se kun pääsee vauhtiin saisi rönsytaimilla täytettyä suurenkin alan. Vielä kun satokausi olisi vähän pidempi.. Siitä ajatuksesta jalostuen minä kokeilen kuukausimansikan kasvatusta. Sen pitäisi tuottaa marjoja koko kesän. Vielä ei näytä lupaavalta!

 4. […] Kotiranta http://www.villakotiranta.fi/?p=1930Alussa oli Vehkosuo https://vehkosuo.blogspot.com/2019/06/kesa-se-tulla-jolkottaa.htmlLaura eli […]

 5. Nonnih, sua on purrut marjakuumekärpänen 😉 Taudista ei selviä, joten antaudu vaan ja ala kaivaa kuoppia tyrneille 😉

  Tuo teidän kasvihuone on komea! Tilaa ja korkeutta näyttäisi olevan vaikka minkä kasvattamiseen!

 6. voi mikä kasvihuone ja mitä kasveja <3

 7. Hurjan hieno teidän uusi kasvihuone!

 8. villakotiranta.fi says:

  villakotiranta.fi Passable front-page news ! superiordonation
  Simply click
  https://tgraph.io/atogcuega1974-05-31

 9. says:

  Hieno tuo tilillä rakennettu kasvilava.. 🙂 ja komea kasvihuone, näyttää aika samansorttiselta kuin meillä.. ;D

 10. Susa says:

  Hauskannäköinen vadelmapenkki teillä. Taidan sitä ideaa hiukan lainata jahka ehdin siihen asti. Näistä yhteispostauksista tulee niin oaljon uusia ideoita, ettei niitä ehdi kaikkia haluamiaan toteuttaa edes.

 11. Kasvihuone aiheuttaa minussa pientä viherrystä, mutta palautanpa itseni ruotuun. Kun on tuonne avomaallekkin vielä istutukset ja kylvöt tekemättä, niin mitä suotta kadehtia toisen ahkeruutta. Tänä keväänä tuo metsämansikka on jotenkin villiintynyt, moni on siitä kirjoittanut ja omissa nurkissa huomioinut, että sitä on nyt mitä kummemmissa paikoin, metsässä, sen reunamilla, ihan nurmialueella ja ojan pientareilla. Toisaalta juuri se ja villivadelma ovat niitä kesän makuja, joita aina koetan lapsenlapsillekin tarjoilla.

 12. says:

  Meilläkin töllin pihamaa oli ollut hoitamattomana suurin piirtein pari vuosikymmentä, kun tänne muutimme. Räjähtäneet marjapensaat olivat ainoat istutukset joita tontilta löytyi, mutta ihanaa kun niistä sentään sai satoa! Täytyy teiltä napata inspiraatiota, hienon työn olette tehneet hoitamattomasta pihasta tuollaiseksi tuottavaksi keitaaksi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *