#MUOVITONARKIHAASTE – ensimmäinen haastekuukausi takana

#MUOVITONARKIHAASTE – ensimmäinen haastekuukausi takana


Tammikuu ja samalla Muoviton arki -haasteen ensimmäinen kuukausi takana – mille sinusta tuntui kerätä kasaan kuukauden muoviroskat?!


Ahdisti? Tuntuiko työläälle vai menikö helpommin kuin odotit?


Entä lopputulos? Yllätyitkö taloudessanne YHDEN kuukauden aikana kertyneen muovin määrästä? Oliko yllätys positiivinen vai jättikö muovivuori sanattomaksi?


Instagramissa haasteeseen osallistuneista osa on kommentoinut, että muovin määrä yllätti – siis ei todellakaan mitenkään iloisesti! Itsekin totesin jo joulukuussa, jolloin ensimmäisen kerran keräsin muovimme kasaan, että olen aina kuvitellut, että muoviroskaa tulisi taloudessamme hyvin vähän, muttta yhtäkkiä sitä olikin KAKSI suurta säkillistä! …Melkein itku pääsi, kun ymmärsin sen muovin määrän, jonka olen iloisesti kaatopaikkajätteeseen kipannut…


Jos et yhtään ymmärrä mistä puhutaanjos Muoviton arki -haasteeseen jäi vielä tutustumatta ja tarttumattaniin kurkkaappa ohjeet joulukuun lopussa julkaisemastani haastepostauksesta. Mukaan ehdit koska tahansa – vaikka haasteessa tammikuu nimettiinkin Muovikuuksi, niin tervetuloa joukkoon tarkastelemaan omia kulutustottumuksia vaikka näin helmikuusta alkaen!Tuossa yläkuvassa näkyy kaikessa kaameudessaan taloutemme (2 aikuista + 2 lasta) tammikuun aikana kertynyt muovijäte. …Ja tästä itse asiassa puuttuu tietenkin sekajätteen pakkaamiseen käytetyt leipäpussit, jotka hyötykäytettiin roskapusseina, sekä kotimme ulkopuolella aiheutunut muovijäte – joka onneksi on melko vähäistä, sillä emme syö juurikaan esimerkiks eineksiä lounaalla tai käy vaikka hampurilaispaikoissa kuluttamassa muovikansia ja -pillejä.Mitä muoviroskaa meiltä sitten kertyi?


2 kpl kirkkaita lihapakkauksia
18 kpl mustasta muovista valmistettuja lihapakkauksia
5 kpl muovipussipakkauksia muovihenkarein
1 jäätelöpakkaus
1 pyykinpesuainepakkaus
17 kpl kirkkaita muovirasioita kansineen
>100kpl viili-, vanukas- ja jogurttipurkkeja!!!!

+ ~1,5kg muovipussillinen pienempää muovijätettä, kuten jogurttipurkkien kansia, kahvipakkauksia, muovipusseja joita ei voinut hyötykäyttää, jäätelökääreitä, pillejä, karkkikääreitä, jne…


Olin aivan järkyttynyt noiden viili-, vanukas- ja jogurttipurkkien määrästä – YLI 100 KAPPALETTA!! Apua… Toki jos määrän jakaa neljälle hengelle ja 31 päivälle, niin eihän siitä tule kuin ”ihan normaali määrä aamu- ja iltapaloja”, mutta näin yhteen kasattuna räjäytti tajunnan…!


…Ja jos oikein haluaa kiusata itseään, niin tuo >100kpl/kk tarkoittaa >1200kpl purnukoita vuodessa!! …Hui…


Toinen yllätys oli kannellisten muovirasioiden määrä: Kirsikkarasia siellä, mansikkatörppö tuolla, vähän viinirypäleitä, hieman persikoita – noista kasaantuukin kuukaudelle hurja määrä.


Hieman hyvää omatuntoa ostan tiedolla, että nuo kannelliset muovirasiat sekä viili- ja jogurttipurkeista suurin osa menevät hyötykäyttöön kevään esikasvatushommissa. Ja pihinä ihmisenä tiedän, että todennäköisesti vielä pesen purkit ja säilön ne varastoon odottamaan ensi kevättäkin – eli vähintään pariin otteeseen menevät vielä uusiokäyttöön, ennen kuin kiikutan purnukat muovinkeräykseen.


Ikävä yllätys oli myös mustan muovin määrä elintarvikepakkauksissa (kuva alla); perheemme lihapakkauksista vain KAKSI oli uusiokäyttöön soveltuvaa kirkasta muovia ja 18kpl mustaa muovia, joka ei sovellu nykytekniikalla kuin poltettavaksi…Näistä mustista rasioista 16 lähtee muovinkeräykseen (palautetaan muovinkeräykseen – ei saa laittaa kirkkaan muovin kanssa samaan pussiin – mistä ne lajitellaan polttoon) ja kaksi isointa ja vahvinta rasiaa otin hyötykäyttöön kanojen ruokintaan.Nämä viisi muovipakkausta muovinepparein ja pikkuisin muovihenkarein tulivat kotiimme pojille pitkiä kalsareita hankkiessa. Mietitytti kyllä, että varmasti näppärämpikin tapa pakata kalsareita löytyisi, kuin yksitellen tällaisiin muovipaketteihin…


Näiden kanssa istuin pidemmän tovin ja mietin, että voisinko mitenkään hyötykäyttää näitä, mutta en keksinyt meille sopivaa käyttöpaikkaa henkaritankoon ripustettavalle säilytyspussille… Jos sinulla on idea, otan ilolla vastaan vinkkejä!Pakko kertoa vielä, että samaan vauhtiin, kun joulukuun alusta aloitimme tämän kuukauden muovien keräämisen kasaan, päätimme myös kerätä metallijätteen keräykseen vietäväksi. Kun aiemmin jogurttipurkin on heittänyt sekajätteeseen, niin sinnehän se metallikansikin on hävinnyt samalla – mutta, kun aloitimme muovin keräämisen erilleen, oli pakko irrottaa niistä ne kannetkin ja olisipa tuntunut tyhmälle heittää ne sekajätteeseen, kun samaan aikaan yritin pelastaa maailmaa muovilta…! 😀


Kyllä, TUNNUSTAN, olen aiemmin viskannut myös metallijätteen sekajätteeseen….! Olen aina vain ajatellut, että ’ei sitä nyt kuitenkaan niin paljoa kerry, kissanruokapurkki silloin tällöin’, mutta tämä kahden kuukauden metalliroskan määrä oli myös silmiä avaava!


Mutta hei – kuulisin ilolla teidän kokemuksianne tästä Muoviton arki -haasteen ensimmäisestä vaiheesta!Seuraavaksi tartutaan haasteen seuraavaan vaiheeseen – tai kuten aiemmin sanoin, voit tehdä helmikuusta sun Muovikuun, jos et ehtinyt heti alkuvuodesta mukaan haasteeseen!Vaihe 2: Tartutaan toimeen – VAIHTOEHTOJEN HELMIKUU 2019


Helmikuun ajaksi otan perheemme kauppareissut omalle vastuulle. Aion käyttää aikaa enemmän kaupassa ja tutkia vaihtoehtoja:

Mitä tuotteita pystyn ostamaan ilman pakkausmuovia tai edes pienemmällä muovimäärällä? Kuinka paljon on hintaeroa muoviin ja muuhun pakkausmateriaaliin pakatuilla tuotteilla? Löytyikö tuotteita, joita ei edes myydä muutoin kuin muovipakkauksessa? Joudunko kuinka paljon muuttamaan kulutustottumuksiani saavuttaakseni muovittomamman arjen?


Ihmettelyjä ruokakaupasta, kommentteja haasteeseen ja vaikka muovittomia tuotelöytöjä saa jakaa somessa tunnisteella #muovitonarkihaaste. Ehkä saamme myös tuotteiden valmistajia / jälleenmyyjiä havahtumaan muovittomiin vaihtoehtoihin?!// The first month of Plastic Free Life -challenge (#muovitonarkihaaste in IG) is behind and time to take part on the second phase of the challenge; finding the options with less plastic!