EKOLOGISUUS LIFESTYLE

#MUOVITONARKIHAASTE – ensimmäinen haastekuukausi takana


Tammikuu ja samalla Muoviton arki -haasteen ensimmäinen kuukausi takana – mille sinusta tuntui kerätä kasaan kuukauden muoviroskat?!


Ahdisti? Tuntuiko työläälle vai menikö helpommin kuin odotit?


Entä lopputulos? Yllätyitkö taloudessanne YHDEN kuukauden aikana kertyneen muovin määrästä? Oliko yllätys positiivinen vai jättikö muovivuori sanattomaksi?


Instagramissa haasteeseen osallistuneista osa on kommentoinut, että muovin määrä yllätti – siis ei todellakaan mitenkään iloisesti! Itsekin totesin jo joulukuussa, jolloin ensimmäisen kerran keräsin muovimme kasaan, että olen aina kuvitellut, että muoviroskaa tulisi taloudessamme hyvin vähän, muttta yhtäkkiä sitä olikin KAKSI suurta säkillistä! …Melkein itku pääsi, kun ymmärsin sen muovin määrän, jonka olen iloisesti kaatopaikkajätteeseen kipannut…


Jos et yhtään ymmärrä mistä puhutaanjos Muoviton arki -haasteeseen jäi vielä tutustumatta ja tarttumattaniin kurkkaappa ohjeet joulukuun lopussa julkaisemastani haastepostauksesta. Mukaan ehdit koska tahansa – vaikka haasteessa tammikuu nimettiinkin Muovikuuksi, niin tervetuloa joukkoon tarkastelemaan omia kulutustottumuksia vaikka näin helmikuusta alkaen!Tuossa yläkuvassa näkyy kaikessa kaameudessaan taloutemme (2 aikuista + 2 lasta) tammikuun aikana kertynyt muovijäte. …Ja tästä itse asiassa puuttuu tietenkin sekajätteen pakkaamiseen käytetyt leipäpussit, jotka hyötykäytettiin roskapusseina, sekä kotimme ulkopuolella aiheutunut muovijäte – joka onneksi on melko vähäistä, sillä emme syö juurikaan esimerkiks eineksiä lounaalla tai käy vaikka hampurilaispaikoissa kuluttamassa muovikansia ja -pillejä.Mitä muoviroskaa meiltä sitten kertyi?


2 kpl kirkkaita lihapakkauksia
18 kpl mustasta muovista valmistettuja lihapakkauksia
5 kpl muovipussipakkauksia muovihenkarein
1 jäätelöpakkaus
1 pyykinpesuainepakkaus
17 kpl kirkkaita muovirasioita kansineen
>100kpl viili-, vanukas- ja jogurttipurkkeja!!!!

+ ~1,5kg muovipussillinen pienempää muovijätettä, kuten jogurttipurkkien kansia, kahvipakkauksia, muovipusseja joita ei voinut hyötykäyttää, jäätelökääreitä, pillejä, karkkikääreitä, jne…


Olin aivan järkyttynyt noiden viili-, vanukas- ja jogurttipurkkien määrästä – YLI 100 KAPPALETTA!! Apua… Toki jos määrän jakaa neljälle hengelle ja 31 päivälle, niin eihän siitä tule kuin ”ihan normaali määrä aamu- ja iltapaloja”, mutta näin yhteen kasattuna räjäytti tajunnan…!


…Ja jos oikein haluaa kiusata itseään, niin tuo >100kpl/kk tarkoittaa >1200kpl purnukoita vuodessa!! …Hui…


Toinen yllätys oli kannellisten muovirasioiden määrä: Kirsikkarasia siellä, mansikkatörppö tuolla, vähän viinirypäleitä, hieman persikoita – noista kasaantuukin kuukaudelle hurja määrä.


Hieman hyvää omatuntoa ostan tiedolla, että nuo kannelliset muovirasiat sekä viili- ja jogurttipurkeista suurin osa menevät hyötykäyttöön kevään esikasvatushommissa. Ja pihinä ihmisenä tiedän, että todennäköisesti vielä pesen purkit ja säilön ne varastoon odottamaan ensi kevättäkin – eli vähintään pariin otteeseen menevät vielä uusiokäyttöön, ennen kuin kiikutan purnukat muovinkeräykseen.


Ikävä yllätys oli myös mustan muovin määrä elintarvikepakkauksissa (kuva alla); perheemme lihapakkauksista vain KAKSI oli uusiokäyttöön soveltuvaa kirkasta muovia ja 18kpl mustaa muovia, joka ei sovellu nykytekniikalla kuin poltettavaksi…Näistä mustista rasioista 16 lähtee muovinkeräykseen (palautetaan muovinkeräykseen – ei saa laittaa kirkkaan muovin kanssa samaan pussiin – mistä ne lajitellaan polttoon) ja kaksi isointa ja vahvinta rasiaa otin hyötykäyttöön kanojen ruokintaan.Nämä viisi muovipakkausta muovinepparein ja pikkuisin muovihenkarein tulivat kotiimme pojille pitkiä kalsareita hankkiessa. Mietitytti kyllä, että varmasti näppärämpikin tapa pakata kalsareita löytyisi, kuin yksitellen tällaisiin muovipaketteihin…


Näiden kanssa istuin pidemmän tovin ja mietin, että voisinko mitenkään hyötykäyttää näitä, mutta en keksinyt meille sopivaa käyttöpaikkaa henkaritankoon ripustettavalle säilytyspussille… Jos sinulla on idea, otan ilolla vastaan vinkkejä!Pakko kertoa vielä, että samaan vauhtiin, kun joulukuun alusta aloitimme tämän kuukauden muovien keräämisen kasaan, päätimme myös kerätä metallijätteen keräykseen vietäväksi. Kun aiemmin jogurttipurkin on heittänyt sekajätteeseen, niin sinnehän se metallikansikin on hävinnyt samalla – mutta, kun aloitimme muovin keräämisen erilleen, oli pakko irrottaa niistä ne kannetkin ja olisipa tuntunut tyhmälle heittää ne sekajätteeseen, kun samaan aikaan yritin pelastaa maailmaa muovilta…! 😀


Kyllä, TUNNUSTAN, olen aiemmin viskannut myös metallijätteen sekajätteeseen….! Olen aina vain ajatellut, että ’ei sitä nyt kuitenkaan niin paljoa kerry, kissanruokapurkki silloin tällöin’, mutta tämä kahden kuukauden metalliroskan määrä oli myös silmiä avaava!


Mutta hei – kuulisin ilolla teidän kokemuksianne tästä Muoviton arki -haasteen ensimmäisestä vaiheesta!Seuraavaksi tartutaan haasteen seuraavaan vaiheeseen – tai kuten aiemmin sanoin, voit tehdä helmikuusta sun Muovikuun, jos et ehtinyt heti alkuvuodesta mukaan haasteeseen!Vaihe 2: Tartutaan toimeen – VAIHTOEHTOJEN HELMIKUU 2019


Helmikuun ajaksi otan perheemme kauppareissut omalle vastuulle. Aion käyttää aikaa enemmän kaupassa ja tutkia vaihtoehtoja:

Mitä tuotteita pystyn ostamaan ilman pakkausmuovia tai edes pienemmällä muovimäärällä? Kuinka paljon on hintaeroa muoviin ja muuhun pakkausmateriaaliin pakatuilla tuotteilla? Löytyikö tuotteita, joita ei edes myydä muutoin kuin muovipakkauksessa? Joudunko kuinka paljon muuttamaan kulutustottumuksiani saavuttaakseni muovittomamman arjen?


Ihmettelyjä ruokakaupasta, kommentteja haasteeseen ja vaikka muovittomia tuotelöytöjä saa jakaa somessa tunnisteella #muovitonarkihaaste. Ehkä saamme myös tuotteiden valmistajia / jälleenmyyjiä havahtumaan muovittomiin vaihtoehtoihin?!// The first month of Plastic Free Life -challenge (#muovitonarkihaaste in IG) is behind and time to take part on the second phase of the challenge; finding the options with less plastic!

Saatat myös pitää...

6 kommentti

 1. says:

  Ymmärrän järkytyksen, koin saman kun lähikaupan pihalle ilmestyi muovinkeräyspiste. Vaikka kuinka yritän välttää muovipakkauksien ostamista, se on aika haastavaa vielä toistaiseksi. Meillä kyllä noita jogurtti- yms. purkkeja yritetään vältellä, mutta ihan aina sitä ei jaksa. Aika hurja määrä tullut teillä ja hyvä, että nyt lajittelet myös metallikannet. Itse heitän kannet tiskikoneeseen, en viitsi peseskellä niitä 🙂 Varsinkin metallien kierrätys on tärkeää, koska neitseellisen raaka-aineen hankinta kuormittaa luontoa ja kiihdyttää ilmastonmuutosta, minkä lisäksi metallit ovat ongelmallisia polttolaitoksessa.

  Käytän hedelmille ja vihanneksille kestopusseja. Allergian vuoksi tosin joudun ostamaan pakattuja viinirypäleitä, mikä on aika lailla ärsyttävää ja isot pakkaukset vievät lisäksi tilaa, vaikka ne rutistaisikin lyttyyn. Kalaa ja mansikoita olen ostanut suoraan kaupan edessä myyvältä tutulta myyjältä omaan rasiaan. Vaikka periaatteessa kaupasta ei myydä kala- ja lihatiskin tuotteita omaan astiaan, olen ostanut ruokaa muutaman kerran pestyyn, kaupan omaan läpinäkyvään muovirasiaan. Jos lähdemme reissuun, mehut otetaan mukaan omassa pullossa, ettei tarvitse ostaa pillimehuja (teinin kanssa harvemmin tarvitsee) ja olen jo ostanut meille metalliset pillit, joita käytämme kotona. Muutama muovinen pilli on vielä laatikossa jemmassa.

  Saisiko noista henkaripakkauspusseista henkarin irti? Suljettavat pussit voisivat olla kätsyjä vaikka uimarannalle mennessä tms.

  Tässä siis omia päivittäisiä valintojani, joita pyrin tekemään zero waste -hengessä. Kovin lähelle ei nyky-yhteiskunnassa vielä pääse, mutta pidänkin jätteen vähentämistä matkana, ei määräpäänä kuten joku viisaasti sanoi.

  Vasta nyt huomasin, että olet varsinainen instakonkari – yli 3000 julkaisua! Sait yhden seuraajan lisää 🙂

  1. Meillä ehkä mies tuskastelee tuon muovin- ja metallinkierrätyksen mukanaan tuomasta lisäpesemisestä – ja siitä, että pesualtaassa on AINA likoamassa joku muovipurtilo tai kissanruokapurkin kansi… 😀 Me aikuiset huuhtelemme heti purkit ja kannet, niin helppo puhdistaa pienellä vedellä, mutta lapset jättävät vielä viilipurkit sellaisenaan kuivumaan tiskipöydän reunalle… Toivottavasti pääsemme noista viilipurkeista eroon – kilon tölkki jogurttia otettiin lasten suunnasta ilolla vastaan ja ensimmäinen purkki alkaa olla jo viimeisillään.
   Mulla on vielä hakusessa sekä työn alla omat kestopussit hedelmille. Jotenkin en ole päässyt asian kanssa eteenpäin… Mulla on jotain ohuita harsomaisia kankaita tuolla työhuoneessa odottamassa, että jos niistä ompelisi pussukoita kiristysnyörein sekä päälle joku nahkapala, mihin voi liimata aina sen tarran kiinni. Täytyypä ottaa nyt itseä niskasta kiinni! Kauppakasseina meillä ei muita olekaan kuin kestokassit, enkä enää osaisi ajatellakaan, että muovipussin ostaisin – mielummin vaikka sylissä kannan ostokset autoon, jos jostain syystä kassi kotiin unohtuu… 😉
   Kurkkaa muuten viimeisin postaukseni #muovitonarkihaaste -teemalla, eli tuskailuni muovipakkausten keskellä koettaessani tehdä perheen viikon ruokaostokset MUOVITTOMASTI!

 2. says:

  Meillä päätettiin aloittaa muovin kierrättäminen noin puolisen vuotta sitten ja jo hyvin nopeasti huomattiin kuinka roskien kiikuttaminen taloyhtiön roskiskatokseen väheni ihan merkittävästi. Muovijätettä tulee ihan hulluna! Kovin haastavaa on välttää muovia, mutta askel kerrallaan. 🙂

  1. Me olemme myös iloinneet siitä, miten vähän roskaa menee nykyisin sekajätteeseen! Eilen kävi taas auto tyhjentämässä, eikä pönttö ollut edes puolillaan – ja kun saamme kompostorin pihaan ja käyttöön, tippuu tuokin sekajätteen määrä huomattavasti! 🙂

   Tsemppiä sinne kierrätyshaasteisiin! <3

 3. Mielenkiintoinen haaste ja odotan innolla millaisia keinoja keksit muovin vähentämiseen. Muovia ja metallia kierrätän jo, mutta kun sen määrä pitäisi oikeasti saada vähenemään. Onko tosiaan niin, että mustaa muovia ei saa kierrättää kirkkaan muovin kanssa? Itse olen ymmärtänyt asian niin, että muovia lajittelevat koneet eivät tunnista mustaa muovia, vaikka se siis sinänsä kelpaisi kierrätettäväksi. Mutta täytyykin nyt lukea tuosta varmasti lisää, koska saatan usein tunkea mustaa muovia samaan pussiin kirkkaan kanssa.

  1. Kannattaa käydä Instagramissa myös seuraamassa tunnistetta #muovitonarkihaaste – sieltä löytyy koostettuna omat ja toistenkin vinkit muovittomiin vaihtoehtoihin! Juuri eilen opin, että mm. pumpulipuikot voi nykyisin saada muovittomina vaihtoehtoina; paperisella tikulla muovisen sijaan! 🙂

   Musta muovi tulee kierrättää palauttamalla se muovin keräykseen, mutta erillään kirkkaasta – eli ei siis pakattuna minkään kirkkaan muovin kanssa sisäkkäin. Ylipäätään muovi pitäisi pakata pussiin ja yksitellen sinne, eli ei laittaa mitään sisäkkäin pakatessa, sillä lajittelukone lukee ainoastaan sen päällimmäisen muovin tyypin ja lajittelee sitten kaikki sisäkkäiset muovit sen mukaan! Muovit saa pakata muovipussiin, sillä käsittelylaitoksella on pussin repijä, joka avaa sen keräykseen heitetyn pussin ja siellä sisällä olevat muovit leviävät lukijakoneen lajitteluun.

   Musta muovi käsittääkseni tällä hetkellä käytetään energiajätteeksi poltettuna eikä käytetä uusiomuovin valmistamiseen. Jos olen käsittänyt oikein, tämä johtuu pääasiassa elintarviketeollisuuden tahtotilasta käyttää kirkasta muovia (esim muovipullot, ym), ja tuon kirkkaan muovin valmistamiseen musta muovi ei sovellu. Se, että voisiko mustaa muovia käyttää vaikka muoviämpäreiden valmistamiseen, sitä en tiedä.

   Tästäkin aiheesta oli juuri tosi mielenkiintoinen artikkeli uusimmassa Tiede -lehdessä, kannattaa tutustua! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *