OMAVARAISUUS PUUTARHA / GARDEN YHTEISTYÖT / CO-OP

Nelson Garden – siemenuutuudet [#ARVONTA]

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Nelson GardenPääsiäisen pitkät vapaat – mitä parhainta aikaa esikasvatustouhuille!


Hieman jo huonoa omatuntoa potien heräilin lauantaiaamuun, sillä tiesin verannan lattialla minua odottelevan vielä nippu siemeniä, joiden kylvön olin suunnitellut näin huhtikuun puolen välin toiselle puolelle, sekä toistakymmentä taimea, jotka sinnitellen odottelivat koulimista. En vain kerta kaikkiaan ollut saanut irrotettua tästä arjen tohinasta parin tunnin hetkeä, että olisin ehtinyt hommaan kunnolla paneutumaan – ja lasten nukahdettua iltaisin on alakerran sohva ja Netflix kutsunut multasäkkejä vahvemmin.


Mies on tainnut oppia lukemaan minua jo melko hyvin tässä vuosien saatossa, sillä eilen aamupalan jälkeen hän järjesti minulle pienen palan rauhaa – eli hetken lapsivapaata – ja vei pienemmän pojan pyöräillen kylän leikkikentälle touhuamaan pariksi tunniksi.


Tuona lähes viikonlopun mittaiselle minilomalle tuntuneen parituntisen aikana sain koulittua niin maissit kuin punapäivänkakkarat ja lehtikaalitkin (mustakaali), sekä istutettua kirsikkatomaatit suurempiin ruukkuihin.


Ja mikä parasta: Ehdin ajatuksen kanssa tutustumaan näihin Nelson Gardenilta saamiini siemenuutuuksiin!


Sain Nelson Gardenilta testattavaksi heidän tämän kevään siemenuutuuksia – sekä nipun uutuuksia myös arvottavaksi teidän kesken!


Arvonnan tarkemmat ohjeet löytyvät jutun loppupuolelta.


Nelson Gardening nettisivuilta löytyvät heidän kaikki kevään uutuudet, joita on tällä hetkellä kaikkiaan toistakymmentä – ja joista postilaatikkooni tipahti kuusi:


Kaikki nämä lajikkeet olivat minulle täysin uusia tuttavuuksia, joten ette usko kuinka innokkaasti tartuin kylvöpuuhiin heti perheen miesten painettua ulko-oven kiinni takanaan!


Minulla oli jo entuudestaan esikasvatuksessa ja isoilla taimilla niin pitkä- (>2m) kuin matalavartistakin (<1m) isoauringonkukkaa, mutta tällaisella kukinnolla (kuva yllä) en ole koskaan aiemmin auringonkukkaa nähnyt!


Auringonkukka ei koskaan voi olla liikaa omassa pihassa, sillä syksyä kohti, kun piha alkaa muuttumaan sävyiltään tummemmaksi ja illat hämärtymään, ovat auringonkukat ihania väriläikkiä, jotka piristävät pihan ilmettä. Meillä eritoten, kun kylän raittia kulkee pihaa kohti, ovat auringonkukat aina kääntyneet kohti etelää ja loistavat keltaisina ohiajajienkin iloksi.


Tänä vuonna ajattelin istuttaa auringonkukkia tontin etelälaitaan oikein ennätyksellisen määrän – siis niin paljon, että raaskin maljakkoonkin käydä pihalta kukkia keräämässä.


Mikä ilo ja onni siis saada nämä kullankeltaisina kukkivan isoauringonkukan siemenet kokeiluun!


Päädyin kylvämään osan pussin sisällöstä kananmunakennoon esikasvatukseen ja säästin loput siemenet toukokuun suorakylvöön.


Ryhmäsamettikukkaa olen aiemminkin kasvattanut, mutta kukinnonsävy on aina ollut se perinteisempi pronssinpunainen. Kermanvalkoinen ryhmäsamettikukka on puutarhaani uusi löytö, joka viihtyy niin kukkapenkissä kuin ruukussakin.


Esikasvatusta suositellaan huhti-toukokuussa, joten siirsin tämän lajikkeen kylvön vielä ensi kuun puolelle odottamaan. Uskoisin, että ryhmäsamettikukka päätyy meillä ainakin ruukkuistutukseen etuovelle sekä ruukkupuutarhaani tulevan kasvihuoneen kupeeseen. Usein ryhmäsamettikukkaa on kasvanut myös kasvimaallani.


Siemenpakkauksessa oli myös suorakylvöön soveltuvia lajikkeita, kuten kaksi erilaista kesäporkkanalajiketta ja aasialainen lehtivihannes, japaninkaali, johon en ole koskaan aiemmin törmännyt.


Porkkanat katoavat meidän kasvimaalta parempiin suihin melkein sitä tahtia, kun kasvavat syömäkelpoisiksi. Koska juurikaan mitään ei ehdi säästyä talven varalle kellariin, olenkin tottunut panostamaan mahdollisimman imeliin kesälajikkeisiin.


Liilanvärinen Cosmic Purple -kesäporkkana on rapea lajike suoraan kasvimaalta popsittavaksi, mutta se soveltuu myös ryöpättäväksi ja pakastettavaksi. Veikkaan, että tätä lajiketta tulee pakastettua palsternakan kanssa keittovihannekseksi pakastimeen!


Niin Cosmic Purple- kuin White Satin -kesäporkkanaakin voisi jo nyt kylvää harson alle suoraan kasvimaalle!


Nelson Gardenin nettisivuilla White Satin -kesäporkkanaa kuvaillaan makeaksi, rapeaksi ja mehukkaaksi lajikkeeksi, joka myös sopii ryöpättynä pakastukseen.

Japaninkaali ’Tatsoi’ on muistuttaa ulkonäöltään hieman pinaattia. Satoa tästä kasvista voi kerätä joko lehti kerrallaan tai käyttää koko kasvi kerralla. Soveltuu esimerkiksi paistamiseen, joten – tuntematta vielä kasvia tarkemmin – voisin kuvitella japaninkaalin muistuttavan käytettävyydeltä lehtikaalia.


Onko sinulla kokemuksia japaninkaalista – tai vaikka hyviä reseptivinkkejä, kuinka valmistaa japaninkaalia? Ottaisin ohjeita mielellään vastaan!


Japaninkaalinkin voi jo näin huhtikuun loppupuolella kylvää suoraan maahan – ja se kestää myös jonkin verran syksyn hallaa.Mutta sitten siihen arvontaan!Haluaisitko sinä testata Nelson Gardenin laadukkaita uutuussiemeniä?Nyt jaossa olisi yhdelle onnekkaalle voittajalle yksi siemenpaketti (sis. 4pss siemeniä, kuva alla):


Miten osallistua arvontaan?

 • Yhdellä arvalla kommentoimalla tähän julkaisuun, mitä lajiketta näistä neljästä tahtoisin kaikkein eniten kokeilla, ja/tai
 • Yhdellä arvalla tykkäämällä arvontakuvasta Instagramissa ja tägäämällä kuvan kommentteihin henkilön, joka takuulla innostuisi näistä lajikkeista.


Osallistumisaikaa on tiistai-iltaan 23.4.2019 klo 20:00 saakka.Arpaonnea!Saatat myös pitää...

10 kommentti

 1. Virpi says:

  Samettikukkaa olisi mukava testata. Blogiasi on kiva seurata, saan kivasti inspiraatiota omiinkin tekemisiini!

  1. Kukka says:

   Kesäporkkana, White Satin, kiinnostaa eniten 🙂

 2. MarjaKoo says:

  Eniten kiinnostaa kaikk.. Ei kun siis japaninkaali!

 3. Henna says:

  Amppelitomaattia olisi mukava kokeilla.

 4. Susa says:

  Samettikukka kuulostaa parhaalta testattavaksi.

 5. Hanna Koooo says:

  Amppelitomaattia ainakin, ja muitakin toki 🙂

 6. Salli says:

  Noista kiinnostaa amppelitomaatin kokeilu.

 7. sanna says:

  Amppelitomaattia olisi kiva testata. Tomaattia ei koskaan voi olla liikaa ja jos se on vielä itse onnistuneesti kasvatettua.

 8. says:

  Amppelitomaatti kiinostaa kovasti!

 9. says:

  Kesäporkkanaa olisi kiva kokeilla 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *