DIY SISUSTUS / INTERIOR

Talven merkkejä kotosalla

Viime vuosina minusta on kuoriutunut oikea jouluihminen!


Olen joka vuosi ensilumen aikoihin aloittanut kodin huushollaamisen talviseksi, mutta vasta parina vuonna olen innostunut koristelemaan erityisesti myös joulua kotiin.


Villa Kotiranta on minulle kotina sellainen, joka inspiroi hullaantumaan näihin sesonkeihin!


Menneenä viikonloppuna innostuin lumen myötä aloittamaan jo kodin koristelun – ehkä vasta enemmän talvisilla kuin jouluisilla yksityiskohdilla toki näin lokakuussa.


Oma äitini on aina ollut ja on edelleen maailman innokkain sesonkisisustaja, jonka tunnen.
Marraskuussa on sisustus jouluisen punainen, tonttuja siellä ja täällä, ja kynttilöiden valoa niin sisällä kuin ulkonakin.


Kuulin tutkimuksesta, jonka mukaan joulukoristeiden aikaisin esille ottaminen lisää onnellisuutta, sillä stressaavan arjen keskelle halutaan piristäviä asioita!


”Koristeet ovat yksinkertaisesti ankkuri tai polku vanhaan lapsuuden maagiseen jännityksen tunteeseen. Aikainen joulukoristeiden esillelaitto kasvattaa tätä innostusta.”

Psykoanalyytikko Steve McKeow


Omat muistoni lapsuuden jouluista ovat täynnä lämpöä, kihisevää jännitystä aaton lähestyessä: Aili-mummon kanssa pipareiden leipominen, joulukuusen hakeminen isän kanssa aatonaaton aamuna metsästä, kuusen koristelu aatonaaton iltana vanhempien kanssa, kinkun paistamisen tohina keittiössä illan mittaan. Aattoaamuna joulupukin kuuman linjan katsomista olohuoneen sohvalla viltin alla joulukuusen kynttilöiden valossa, äidin keittämä riisipuuroaamiainen luumukiisselillä aattona, joulusauna jo päivällä. Jouluaterian jälkeen toppapuvussa autoon ja matkalle viettämään aattoiltaa isän suvun kanssa setäni luo Kuopioon. Joulupukin saapumisen odotus, värisevällä äänellä laulettu joululaulu ennen lahjojen jakoa ja se lapsen riemu värikkäistä paketeista. Kotimatkalla aina nukahdin takapenkille.


Joitakin perinteitä olen omasta lapsuudestani tuonut myös omille muksuilleni; joulupukin kuumalinjaa katsotaan pipareita rouskutellen, jouluaamuna syödään riisipuuroa luumukiisselillä, joulusauna on jo päivällä. Tänä vuonna leivotaan piparitkin pitkästä aikaa Aili-mummon reseptin mukaan!


Jotkut perinteet ovat taas ihan vain meidän omiamme; joulukuusi tuodaan sisälle jo viikko ennen aattoa ja lapset saavat koristella sen aivan oman mielensä mukaan. Aattona ulkoilemme koko perheen voimin – luistellaan, mennään pulkkamäkeen – ja koetamme kovasti pysyä ihan vain kotosalla. Yleensä olemme piipahtaneet myös hautausmaalla, missä viemme kynttilöitä miehen puolen haudoille ja itse sytytän kynttilän ’muistolehtoon’ mummolleni ja ukilleni.


Ja aattoaamuna lasten herätessä on joulupukki tuonut yhdet paketit kuusen alle, jotka saa avata jo aamusella – loput lahjat pukki tuo tullessaan sitten iltasella. Joskus, jos joulupukki ei ole ehtinyt aattoiltana sisälle asti, ovat tontut piilottaneet lahjat ulos ja kynttiläpolku on johdattanut etsijät niiden luo!


Lasten syntymän jälkeen itselle on ollut suunnattoman tärkeää luoda lapsille ikiomia jouluperinteitä ja -muistoja, joita kantaa mukanaan yhtenä onnellisuuden voimavarana myös läpi aikuiselämän.


Ja yksi osa noita jouluperinteitä on myös kodin jouluiseksi koristelun kautta sen kihelmöivän joulunodotusjännityksen kasvaminen.


Aiemmassa elämässä minulle oli asetettu 1.12. aikaisimmaksi mahdolliseksi päiväksi, jolloin mitään joulua muistuttavaa sai laittaa esille, mikä oli näin jälkeen päin ajateltuna aivan höpöhöpösääntö!


Joulu on niin lyhyt ja nopeasti ohi, jos sen vieton aloittaa vasta tiukasti joulukuussa – joulunalusajasta on otettava kaikki ilo irti!


Ja ikkunan takana aukeava valkoinen maisema suorastaan jo vaatii minua vaihtamaan syksyn sävyt talvisemmiksi.


Innostuin aloittamaan talveen ja jouluun siirtymisen ripottelemalla erityisesti tähtiä ympäri kotia.


Jotkut tähdet, kuten yllä olevien valokuvien puumitoista tehty tähti ja Valona Design -tuotemerkin kolmiulotteinen pieni puutähti*, ovat tosin esillä ympäri vuoden. Ne ovat niin kauniita ja vanhaan puuverstaaseen sopivia, ettei niitä mielestäni voi yhdistää ainoastaan talveen tai joulusesonkiin.


*Puutähti saatu viime jouluna yllätyslahjaksi Valona Design:ilta.Ostin parilla eurolla Citymarketin alennusmyynnistä Kuopiossa syyslomalla käydessä paristokäyttöisen tähti-valosarjan, joka löysi paikkansa makuuhuoneen hyllyköstä.


Tai itse asiassa valosarjoja lähti mukaan toinenkin, mutta siitä enemmän juttua erillisessä postauksessa…


Makuuhuoneen raikas, boheemi tunnelma luonnonsävyin ei mielestäni kaipaa suurta muutosta edes talveksi – ehkä kesähatut nostan varastoon ja korvaan ne vaikka jouluisilla olkipukeilla.


Huonekuusesta olen haaveillut jo parin vuoden ajan, ja ainakin yhden sellaisen päätin tänä vuonna hankkia (jo olemassa olevien >100 huonekasvin seuraksi). Makuuhuone on etelään suuntautuvine ikkunoineen huonekuuselle loistava paikka, sillä se on viileä ja valoisa. Eli tuonne hattuhyllylle varmaankin punottuun koriin ilmestyy huonekuusi pienin valkoisin koristein.


Tuo askartelujäätelötikuista toteutettu suuri tähti (+ pienen tähden) ohje löytyy muuten blogistani viime vuoden aatonaaltolta. Helppo ja nopea toteuttaa, ja sopii vaikka silkkinauhasta tehdyllä rusetilla koristeltuna viemisiksi joulun alusajan kyläilyihin tai vaikka pikkujoululahjaksi.


Yllä olevan valokuvan Valona Design -merkin puuhimmeli* on niin ikään niitä yksityiskohtia, jotka ovat kodissamme esillä läpi vuoden. Tuosta himmelistä enemmän juttua blogissa viime marraskuun postauksessa.


*Himmeli ostettu The Finland Shop -verkkokaupan kanssa toteutetun yhteistyön palkkiolahjakortilla. Tuote ei sisälly kaupalliseen yhteistyöhön, eikä siitä mainitseminen ole sopimuksenmukaista mainontaa vaan henkilökohtainen suositukseni kyseiseen tuotteeseen ja tuotemerkkiin.


Tänä viikonloppuna aion hullaantua lisää kodin koristeluun!


Pitkän viikonlopun perjantai on minulle (ja perheelle) aina siivouspäivä, joten tänään tuota touhua siivittää myös syksyisten esineiden ja sävyjen kerääminen takaisin varastoon.


Suorastaan jo odotan, että pääsen tarttumaan toimeen!


Aurinkoista viikonloppua ja ihanaa talveen inspiroitumista!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *