JÄRJESTYSIDEAT SISUSTUS / INTERIOR

Talvivaatteet säilöön – tilaa säästävä säilytysvinkkini


Lisää varmoja kevään merkkejä näin huhtikuun alkupuolella; verannan naulakon ja kaapistojen tyhjennys paksuista toppavaatteista!


…Voin kertoa, että nelihenkisessä perheessä, jossa liikutaan paljon ulkona, löytyy toppavaatetta jos jonkinlaista joka lähtöön. Eli ei puhuta vain yhdestä toppatakista ja -housuista tai -haalarista per nenä, vaan oikeasti melkoisesta määrästä…


Laskin nopeasti, että itselläni on lähemmäs kymmenen erilaista talvitakkia eri käyttöön – siis vaikka juuri konmaritin vaatekaapeistani reilusti yli 11 muovipussillista vaatetta kierrätykseen; on pari erilaista mallia ’parempaan menoon’, pari takkia pihatöihin – eli ns. kotinuttuja, kolme sporttisempaa takkia talviliikuntaan ja pari sellaista arkitakkia, joilla kipaista töihin tai kauppaan. Toppahousuja niin ikään löytyy reilusti yli viidet; eri toppapaksuuksilla, eri käyttötarkoituksiin ja eri väreissä/kuoseissa.


…Sitten jos aletaan laskemaan lasten toppavaatteita, niin päästään vähintään samaan määrään, sillä eri toppapaksuuksilla löytyy kaikkea mahdollista rymyhaalareista vähän siistimpiin toppatakkeihin.


Suurin osa lasten arjen käyttötoppavaatteista on joko isommalta pienemmälle periytyneitä tai kirpputoreilta hankittuja, joten pienemmän kasvettua näistä ulos siirtyvät ne puhki kulutettuina energiaroskiin. Eli jotain toivoa on, että kaappi edes lasten talvivaatteiden osalta joskus hieman tyhjenee, kun ainoastaan isommalta pojalta käytöstä ehjinä poistuvat jäävät säilytykseen pienempää varten.


Vähitellen kaipaan jo tilaa ja helppokäyttöisyyttä verannan vaatesäilytykseen – toppavaatteita täytenä tursuavia komeroita en jaksa enää viikkoakaan katsella!


Aika siis siirtää talven toppa-asut säilöön kesän ajaksi!


Näin Muoviton arki -haasteen juuri läpi rymynneenä hieman hammasta purren kävin ostamassa vielä muutaman tyhjiöpussin kotiimme lisää, sillä aiemmat ovat jo kovassa käytössä vierastäkkien säilytyksessä. Nämähän eivät siis mene muovinkeräykseen hajottuaan, vaan ovat energiajätettä – mutta onneksi käyttöikä tuntuu olevan pitkä ainakin näillä itse testaamillani Tokmannin pusseilla.


Kun säilytystilaa on rajallinen määrä, vannon näiden tyhjiöpussien nimeen.


Esimerkiksi ne tuossa ylempänä mainitsemani vierastäkit mahtuvat kaikki tyhjiöpusseihin pakattuina vuodesohvamme sisälle – siis tyynyineen!


Kaikkiaan kolme isoa (60 x 80cm) pussia täytin menneenä viikonloppuna lasten ja omilla toppavaatteilla, mutta päätin napata valokuvat yhdestä pussillisesta havainnollistamaan näiden tilaihmeiden taikaa.


Alla kasassa kaksi isomman pojan (150cm) toppatakkia, yksi oma pitkä toppa-anorakki, pienemmän pojan toppatakki (120cm) ja kahdet toppahousut. Kaikki nämä mahtuivat 60 x 80cm pussiin ongelmitta.


Ennen pakkaamista pusseihin pesin kaikki vaatteet ja kuivatin ne huolella, ettei kosteutta jäisi niihin lainkaan – ensin kuivausrummun kautta ja sitten henkarissa vielä päivän ajan ilmavasti tuulettuen.


Kiersin jo ennen vaatteiden pakkaamista pussin tyhjennysaukon korkin auki, täytin pussin vaatteilla ja kiinnitin napakasti pussin sulkijat – ensin pussin omalla sulkijalla, mutta painelin vielä sormin molemmat rivit varmuuden vuoksi.


Sitten vain imuroiden ilmat pussista ulos!


Tämä napakka – ja yllättävän raskas – ilmaton paketti ei juuriaan enää tilaa vie vaatekaapissa!


Koko kasa vaatteita kutistui alle 10cm paksuiseksi nipuksi.


Ja kun pussin ensi kerran avaa, muuttuvat vaatteet taas ilmaviksi – sama niiden vierastäkkien kanssa.


Tykkään näistä tyhjiöpakkauksista myös siksi, ettei vaatteisiin tartu ilmatiiviissä pussissa mitään hajuja eikä vaatteet pölyynny kesäkuukausien aikana käyttämättöminä seisoessaan.


Tuonne verannan vaatekaapin ylimmälle talvivaatehyllylle (60 x 60 x 60cm) mahtuvat kevyesti kaikki perheemme talvivaatteet – ja todennäköisesti myös monotkin sekä vaikka luistelukypärät.


Pipot, hanskat ja kaulahuivit olen yleensä pakannut erilliseen muovilaatikkoon, joka sekin saattaa mahtua vielä samaiseen kaappiin.


Tätä yllä olevaa kaappikuvaa ottaessa tajusin, etten ole ehtinyt vielä valokuvaamaan verannalle vihdoin valmiiksi saatuja vaatekaapistoja.


Meillehän nousi (muistaakseni, pitääpä tarkistaa) 2,8m korkeat kaapistot verannan päätyseinälle. Koska sopivia kaappeja emme valmiina löytäneet, tuunasimme ne Ikean keittiönkalusteista.


Mutta palaanpa tuohon aiheeseen, jahka ehdin kaapit valokuvaamaan!


// Time to store the winter garments to storage – it’s starting to be the season of spring wear, finally!

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. says:

    Samoja haasteita meillä säilytyksessä!

    1. Tässä kodissa tiedettiin jo heti remonttia suunnitellessa, että säilytystilaa tulee olemaan rajallisesti (ei erillisiä varastoja, tms), vaan kaikki hukkatilat pyrittiin valjastamaan komeroin. Väittäisin, että komerotilaa on riittävästi neljän hengen tarpeisiin – olen vain hamstrannut liikaa tavaraa… 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *