SISUSTUS / INTERIOR

Työhuoneen kiinteät kalusteet suunnittelussa


Puolitoista vuotta pian asuttu Villa Kotirannassa, ja niistä vähintään vuoden olen kipuillut tulevan työhuoneen kanssa; tila on tällä hetkellä jotakin varaston ja loppusijoituspaikan väliltä! Yhteen nurkkaukseen olen raivannut pienen työtilan – lähinnä askartelukäytössä – mutta muutoin seinän vierukset ovat edelleen täynnä viimeisiä muuttolaatikoita ja tavaroita, jotka eivät vain ole löytäneet paikkaansa.


Aina pienenkin vapaan hetken koittaessa olen työhuoneessa tyhjentänyt laatikon kerrallaan, heittänyt roskiin ja nostellut pinoihin säilytettäviä tavaroita. Paljon on lähtenyt kiertoon, mutta liikaa roinaa edelleen nurkissa…


Menneellä viikolla taas koetin saada jotain tolkkua noihin tavarapinoihin ja tuskastuin; raivaustyö ei etene, sillä tavaroille ei ole paikkaa, mihin ne kuuluisivat! Niinpä löydän itseni yhä uudelleen siirtelemästä pinoja ja kasoja paikasta toiseen – ja seuraavana iltana taas sama rumba. En edes uskalla ajatella kuinka monta tuntia olen elämästäni nyt heittänyt hukkaan tavaroita siirrellessä ees ja taas…


Ainoa ratkaisu siis vihdoin ja viimein tarttua toimeen: suunnitella ja hankkia työhuoneen kiinteät kalusteet!


Olen siirtänyt tätä hommaa jo kuukausia, sillä en ole uskaltanut edetä suunnittelutyön kanssa ennen kuin olen hahmottanut mitä tavaraa työhuoneeseen on jäämässä ja miten niitä olisi järkevintä säilyttää.


…Näidenkin kuvien – jotka siis piirsin ja valokuvasin tänä aamuna – jälkeen on jo hieman mieli muuttunut, mutta palaan siihen hieman myöhemmin tekstissä.Ennen kuin sain kiinni siitä, mitä oikeasti tarvitsin piti pohtia mm. näitä asioita:


Mihin työhuonetta käytetään?


Etäpäivien työskentelyyn (työtasotilaa läppärille ja muistiinpanovälineille, tulostimelle sekä säilytystilaa latureille sekä kuulokkeille)
Bloggaamiseen (työtasotilaa läppärille ja muistiinpanovälineille, säilytystilaa kameralle ja sen tarvikkeille, tasotilaa hankintalistalla olevalle erilliselle näytölle, seinätilaa inspiroiville kuville ja muistilapuille)
Askarteluun (työtasotilaa, säilytystilaa askartelutarvikkeille)
Piirtämiseen ja maalaamiseen (työtasotilaa, säilytystilaa tarvikkeille, säilytystilaa papereille ja maalauspohjille, pesuallas – tulossa toiselle seinustalle erilliseen kalusteeseen – ja kuivaustilaa)
Kaavoittamiseen, kankaiden leikkaamiseen ja ompeluun (iso erillinen pöytä, jonka ympärille pääsee vähintään kolmesta suunnasta – on jo tilassa, säilytystilaa kankaille, säilytystilaa ompelukoneelle ja saumurille, sekä ompelutarvikkeille, säilytystilaa kaavapaperirullalle sekä kaavoillle)


Mitä tässä osassa työhuonetta tehdään?


– Työskennellään tietokoneella
– Piirretään


Mitä tässä osassa työhuonetta on tarve säilyttää?


– Ns. kotikonttorin  tarvikkeita
– Lyijy- ja värikyniä, tusseja, liituvärejä, ym
– Papereita
Työhuoneessa on jo keskellä tilaa suuri pöytätaso, jonka alaosa on rakennettu kahdesta 8 lokeroisesta KALLAX -hyllyköstä. Tuota pöytää on tarkoitus käyttää kaavoittamiseen ja kankaiden leikkaamiseen, sekä sen päädyssä on saarekemainen pidennys, jonka ääreen pääsee ompelukoneen kanssa helposti istumaan. Ja niihin 16 lokeroon pöydän alla mahtuu jo melkoisesti ompelutarvikkeita ja kankaita!


Lisäksi toisessa nurkkauksessa on ”normaalikokoinen” työpöytä, jonka alla on arkistokaappi kaikille tärkeille papereille, sekä sen yllä lokerikkohyllyjä mm. leimasimille ja muille askartelutarvikkeille. Tätä pistettä käytän kaikkeen leikkaa-liimaa-askartelu-DIY -touhuun, jolloin liimasotkut ja paperisilput pysyvät yhden pöydän alalla. Todennäköisesti myös suurin osa maalaustouhuista (akryylimaalaus) keskittyy myös tuohon nurkkaukseen.


Työhuoneeseen on myös tulossa vielä erillinen kaluste kaappeineen allasta varten, eli juurikin maalaustöitä varten paikka pensseleiden pesemiselle niin, ettei talon muut altaan sottaannu maaleista. Tähän kalusteeseen toivon rosteritasoa, jolloin pensselit ja muut maalausvälineet voisi jättää helposti myös kuivumaan altaan äärelle pelkäämättä tasojen värjääntymisiä tai kosteusvahinkoja.


Mutta tämä ensi sijaisesti valmiiksi saatava kalusteseinä; tämä on puhtaasti kotikonttoritouhuille omistettu.


Ihastuin täysin tuohon (kuva yllä) Ikean todella selkeään VEDDINGE -oveen – ja juurikin noilla nahkavetimillä.


Koska työhuoneessa on niin paljon säilytettävää ja käytössä olevaa tavaraa, tahdon kalusteiden olevan mahdollisimman minimalistiset ja ehdottomasti valkoiset. Varsinkin, kun työhuone sijoittuu alakerrassa rinnetontin takaseinustalle, ei huoneeseen tule ikkunoiden kautta suoraa luonnonvaloa.


Jotta huone ei tuntuisi maanalaiselle bunkkerille, ovat vaaleat sävyt, hyvä valaistus sekä väliseiniin asennettavat vanhat puukehikkoiset ikkunat tärkeässä roolissa.


…Toki bunkkerimaiseen tunnelmaan sopisivat ne meidän väliseinien ikkunat, sillä ne ovat vanhat vankilan ikkunat…


Tuosta yllä olevasta kuvasta – eli näistä kahdesta Ikean keittiökalustekuvastosta löytyvistä keittiöstä – löytyy juuri se raikas ja ilmava tunnelma, jota työhuoneeseen tavoittelen!


Lisäksi tuossa kuvassa oikealla on syvennys kaapistorivissä – ja juuri sellaisen tahdon omaankin kaapistooni; 60cm leveään tilaan mahtuu piiloon liikuteltava säilytyskaluste, sekä työpisteenä tasoa käyttäessä ergonominen istuminen vaatii syvennystilan jaloille.


Ainoa mikä tuossa syvennyksessä hieman harmittaa on se säilytystilan tilan hukkaaminen… Siksi alun perin ajattelinkin, että olisin tuohon syvennykseen laittanut 37cm syvän kaapin sinne takareunaan – kuten piirroksessanikin näkyy – mutta 60cm syvään kaapistoon se olisi tuonut vain ~20cm syvennystilaa jaloille, eli vähän yhtä tyhjän kanssa.


Niinpä suunnitelmistani poistui tuo 37cm syvä kaappi ja tilalle jäi 60cm leveä ja 60cm syvä syvennys. Voihan sinne vaikka satulatuolinkin työntää tieltä pois.


Kaapistoa suunnitellessa jäin pitkäksi aikaa pähkäilemään näiden kahden vetokaapiston välillä (kuva yllä); olisiko kaksi 40cm x 40cm kaappia käytettävyydeltään parempi kuin tuollaiset 40cm leveät neljän vetolaatikon kaapit…?


Jos säilyttäisin kyniä vetolaatikoissa, olisin päätynyt varmasti ennemmin tuohon 4 laatikon kalusteeseen, mutta mielummin pidän kynät helposti käsillä ja siirreltävissä erilaisissa purkeissa; vetolaatikoissa ne sitoisivat piirtämistä liikaa tämän tason äärellä tehtäväksi.


Isommat 40 x 40cm laatikot (kuva alla) antavat minulle enemmän käyttömahdollisuuksia sisällön suhteen; voin säilyttää paljon pientä tavaraa siististi rasioituna tai isompia tavaroita, kuten muistivihkoja tai vaikka kankaita!


Hankintalistalla myös tuo RÅSKOG -tarjoiluvaunu (kuva alla) juurikin niille purkeissa säilytettäville värikynille, tusseille, saksille, viivoittimille, pensseleille ja muille maalausvälineille!


Harkitsin hetken tuota superkaunista RISATORP -tarjoiluvaunua, mutta voi olla, että se olisi nopeasti jonkun muun värinen kuin valkoinen… Lisäksi se ei ylähyllyjensä mataluuden vuoksi sovellu minulla käyttötarkoitukseensa samalla tavoin kuin tuo korkeampireunainen RÅSKOG.


Suunnitelmani on huomenna varastaa pieni hetki omaa aikaa, hurauttaa Ikeaan ja laittaa remonttiprojektia vihdoin etenemään!


En tähän postaukseen vielä malttanut ottaa valokuvaa työhuoneen kaaoksesta, mutta lupaan napata lähtötilanteesta kuvan ennen kaappien asentamista paikoilleen.Oi, miten innoissani olen! Ihanaa saada tätäkin remonttiprojektia taas sysäys eteenpäin!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *