EKOLOGISUUS HUONEKASVIT / HOUSEPLANTS SISUSTUS / INTERIOR

KIRPPISLÖYDÖIN SISUSTETTU KAMMARI & KIRPPISVINKIT LAPPEENRANTAAN

Lokakuussa tulee täyteen kolme vuotta asumista Villa Kotirannassa. Yleensä tuntuu, että aika katoaa suorastaan käsistä, mutta tuo kolme vuotta kuulostaa niin hurjan lyhyelle ajalle – ainahan me olemme täällä asuneet!


…Ehkä se, että meneillään on
jo kuudes kesä Villa Kotirannan kimpussa,
vaikuttaa aikakäsitykseeni hämärtävästi…


Rakastan kotien – ja erityisesti omani – sisustuksessa kerroksellisuutta. Sitä, kuinka vuosien saatossa tavarat löytävät omat paikkansa, tyhjät koloset täyttyvät vähitellen löytyneistä aarteista ja kodin ilme elää asukkaidenkin kasvaessa.


Mieheni kutsuu sitä himohamstraamiseksi,
minä kodikkuuden luomiseksi.


Hyvä esimerkki kotimme kerroksellisuudesta on kammarimme päätyseinä. Sitä olen hartaudella sisustanut – eli hamstrannut kirppiksiltä kaikkea pientä ja ihanaa – pian kolme vuotta, eikä loppua näy!


Tässä alla muutamin valokuvin kooste, kuinka seinälle on vähitellen rakentunut boho -henkinen asetelma – kaikki alkoi elokuussa 2018 Facebook -kirppiksen kautta ostamastani vanhasta hattuhyllystä:

Elokuu 2018
Lokakuu 2018
Elokuu 2019
NYT, heinäkuu 2020


Mikä ihana matka tämä onkaan ollut
– täynnä niin monia riemunkiljahduksia
täydellisen esineen tullessa kirpputorilla vastaan!


Katsellessani nyt tuota tämän hetkistä kollaasia, joudun oikein miettimään, onko siellä seassa jotain uutena ostettua. Suurin osa on joko kirpputoreilta löydettyjä taikka lahjaksi saatuja esineitä.


Uutena ostettuja ovat ainoastaan tähtivalaisinsarja, jonka löysin Citymarketin alennysmyynnistä, toinen kesähatuista, joka on matkamuisto Bulgariasta ja lukuvalaisimen johto, jonka ostin Clas Ohlsonilta tuunausprojektiini!


Toinen kesähatuista on pienemmän poikamme lahjaksi vauvana saama, rukinlavat, punotut lautaset, kukkaruukut ja amppelit – kaikki kirppislöytöjä.


Vanha Fazer -puulaatikko on Aapeli-ukkini vanha ja se sisältää vanhoja, pieniä valokuvavihkoja, joissa on mummoni kiinnittämiä mustavalkoisia valokuvia isäni lapsuusajoilta.


Kaunis, pieni makrameetyö puolestaan on anoppini joululahjaksi valmistama.


Edes huonekasveja
en ole tälle kammarin seinustalle ostanut!


Anopinkieli on meille pelastettu roskiin heittämiseltä ja kultaköynnökset sekä rönsyt olen omista kasveista juurruttamalla lisännyt.


Itse asiassa suurin osa kotimme yli 100 huonekasvista on joko lahjaksi saatuja tai omista ja tuttujen kasveista pistokkaina kasvatettuja.


Muutama kasvi on myös alennusmyynnistä ostettu – kuten verannan suuri kultapalmu, jonka kahmaisin Plantagenin alelaarista 5€ hintaan! Rullakon palmut olivat niin nuupahtaneita, etten uskaltanut ottaa kuin yhden, mutta jos olisin arvannut, kuinka hyvin saisin kasvin elvytettyä loistoonsa, olisin saattanut jopa ostaa ne kaikki…!


Ripustan avohyllyyn aina uusia löytöjäni esille, sekä tietenkin vaihdan osan tavaroista sesongin mukaan.


Yläkuvassa on ihana vaaleanpunainen tasseli, joita löysin kaksi kappaletta kirppikseltä muistaakseni eurolla, korkeintaan kahdella.


…Joku päivä, kun löydän kotiimme vanhan kaapin,
jossa on kaksi ovea ja kaksi avainta,
ripustan nämä tasselit niihin avaimiin.


Sarvet ovat parhaan ystäväni aikoinaan tekemä kirppislöytö, mutta hänen viimeisimmässä muutossaan sarvet siirtyivät minulle ikilainaan. Olemme vuosia harrastaneet tätä ’ikinainausta’, eli yhteisten sisustusesineiden omistamista, jossa toinen saa lainata kyseistä tavaraa, mutta sen alkuperäinen omistaja voi hakea sen aina takaisin, kun omassa kodissa tulee tarve sille. Tällä hetkellä minulla on ystävältäni ikilainassa myös meidän tuvan ihana joulumatto.


Alla olevan valokuvan pikkiriikkiset mokkasiinit ovat pienemmän pojan vauva-aikaan anopilta lahjaksi saadut, niin ikään kirppikseltä löydetyt. Eiväthän nämä koskaan meidän lähes 4,5kg pojalle jalkaan mahtuneet, mutta sisustusesineinä ne pysyvät muistoina mukana aina.


Nyt viimeisimmäksi olen hurahtanut pieniin – ja hieman suurempiinkin – kukka-aiheisiin maalauksiin. Seinälle nousi paikalliselta Kirpputori Aurinkoiselta ostettu kukkakipputaulu (kuva alla), jonka pohjaväri on täydellinen pari vastapäisen seinän nefriitti -sävylle ja puukehykset sopivat asetelman muihin yksityiskohtiin.


Olen kahminut viime viikkoina sylillisen pieniä kukkatauluja kirpputoreilta muutamien eurojen yhteishintaan ja haaveissa siintää kukkataulukollaasi jollekin kotimme seinälle, jota voisin alati laajentaa aina sopivan maalauksen tullessa vastaan.


Useita kukkatauluja löysin pari viikkoa sitten myös Lappeenrannan kirppiskierroksella Hyötyhallista (Kivisalmenkatu 10).


Lappeenrannan kirppiskierroksella läpikäytiin neljä kirpputoria, joista kolmea tänään suosittelen
ja ehdottomasti omaan makuun paras oli
Hyötyhalli!


Hyötyhalliin mennessä kannattaa varata aikaa runsaasti! Oletpa sitten etsimässä astioita, huonekaluja, kehyksiä, tekstiilejä – tutkittavaa ja ihasteltavaa on paljon!


Olimme ehtineet läpikäydä kirppiskierroksemme ensimmäisen kirppiskohteen, Hyötyhallin, suuresta tilasta puolet läpi, kun ystäväni jo totesi, että ehdimmeköhän edes niille muille kirpputoreille…


Hyötyhallista löysin mm. astioita, tauluja, kehyksiä, puisen tarjottimen, sinkkiruukkuja, kristallirasian sekä saa ottaa -laarista vielä kasan kauniita kirjoja askarteluprojekteihini. Jos olisin ollut pakettiautolla ja huonekalujen ostohousut jalassa, olisin kantanut kyytiin myös useamman lipaston…


Hyötyhallin tauluosastoa läpi käydessä tuli vastaan monta retrolöytöä, jotka olivat tuttuja omasta lapsuudestamme. Erästä taulua ihastellessa naurahdin ystävälleni, että ’hei muistatko sellaiset puiset palmutaulut, joita 90-luvulla oli vähän joka kodissa?


Tuosta suora leikkaus kaksi minuuttia eteenpäin
ja kiljahdan: ’NO JUURIKIN TÄMÄ!!’


Olin onnistunut löytämään juuri sen taulun, jota olin hetkeä aikaisemmin muistellut – ja jollainen aikoinaan roikui lapsuudenkotini paneeliseinällä olohuoneen leivinuunin kupeessa!


Hetkeäkään en miettinyt vaan sujautin taulun kärryihin. Mikä täydellinen retrolöytö kammarin seinälle!


Muistatko sinä tämän taulun? Oliko teilläkin tällainen – matkamuistona saatu taikka itse joltain reissulta kotiin tuotu?


Me emme koskaan lapsuudessani käyneet ulkomailla – taisin olla 19, kun ensimmäisen kerran matkustin ulkomaille ja aloitin heti interrailin pohjoismaisella versiolla, Scanraililla, kiertäen lähes kolme viikkoa Ruotsia, Norjaa ja Tanskaa.


Ehkä siksi tuo taulu onkin jäänyt niin vahvasti mieleen, sillä se oli minun linkkinin jonnekin kauas – palmupuiden alle.


Toinen ehdoton suosikkini
Lappeenrannan kirpputoreista on suuri
Vilma’s Second Hand (Ratakatu 33).


Vilma’s Second Hand on enemmän perinteinen kirpputori: Sieltä jokainen voi vuokrata oman pöydän myydäkseen tavaroitaan. Täältä olen joka kerta löytänyt todella hyväkuntoisia ja laadukkaita vaatteita iselleni ja lapsille.


Tällä kertaa löysin Vilma’s Second Hand:ista mm. vaatteita, itselleni ja lapsille kirjoja, pärekorin, teak tarjottimen ja metallipurkin.


Kolmas kirpputorisuosikkini on
SPR Kontti (Kauppakatu 61).


Kuten aina, teen Kontti -kirppiksiltä – riippumatta kaupungista – hyvät kirjalöydöt! Pidän siitä, kuinka Kontissa kirjat ovat aina siististi järjestyksessä aiheittain, joten omien suosikkien löytäminen on helppoa, kirjat ovat todella hyväkuntoisia ja edullisia.


Tälläkin kertaa löysin isälleni pari kirjaa, isommalle pojalle kasan Aku Ankan taskukirjoja (3kpl/5€), itselleni muutaman dekkarin ja pienemmälle pojalle hänen toivelistallaan olleen Lego-rakennusideakirjan.


Lisäksi löysin etsimäni lasten Alphabet -pelin – kunnoltaan uutta vastaava – josta saa kaupassa maksaa ~30€.


Ystäväni löysi mm. keräilemiään Teema -asioita (mm. listokunnossa olevat vihreät Teema -mukit 4€/kpl) ja Arabin 24h -sarjan Iltalaulu -kulhon niin ikään 4€ (kaupassa ~18€)!


Aloitimme kirppiskierroksemme aamulla heti ensimmäisen kirpputorin auettua klo 10 ja viimeinen kirppis oli läpikäyty neljän aikoihin – emmekä pitäneet välissä edes kunnollista ruokataukoa!


Kiertämämme kirpputorit olivat lauantaina auki vaihtelevasti, aueten klo10-11 välillä ja mennen kiinni klo14-17 välillä.


Eli kun lähdet Lappeenrantaan kirputoreille:


a) Suunnittele kierros aukioloaikojen mukaan (meidän reittimme oli Hyötyhalli – Kontti – Vilma’s Second Hand)

b) Varaa aikaa

c) Varaa mukaan eväät ja juotavaa

d) Liiku autolla – välimatkat kirpputorien välillä ovat isohkot

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *