EKOLOGISUUS LIFESTYLE OMAVARAISUUS PUUTARHA / GARDEN

KOTIPUUTARHURIN HELMIKUUN KUULUMISET [#OMAVARAISUUS, OSA 2/2021]

Hieman jo puuskututtaa tämä vauhti, jolla vuodet nykyisin tuntuvat vierivän eteenpäin…


Juuri menneellä viikolla esimerkiksi tajusin, kun sain Mäntsälän kunnalta postia, että tosiaan pienempi pojistani aloittaa ensi syksynä esikoulun ja isompi poikani siirtyy yläkouluun ’isolle kirkolle’!


Olen huomannut, että kun lapset aloittavat koulutiensä, aika kiihtyy entisestään. Kyydittyäsi itku kurkussa lapsesi ensimmäiseen ensikoulupäiväänsä huomaatkin hetken kuluttua, että olet kaupassa auttamassa teiniä löytämään ihonhoitotuotteita, maksamassa viikkorahaa ja kuskaamassa kotibileisiin!


Samalla kun vuodet lasten kanssa katoavat silmissä, myös puutarhavuodet muuttuvat vauhdikkaammiksi.


Juuri hetki sitten suunnittelin edellistä viljelysuunnitelmaa ja hoidin toista sataa esikasvatettavaa taimea verannallamme – ja nyt olen aloittamassa taas samaa rumbaa uudelleen!


Vastahan tyhjensin kasvihuoneen ja pakkasin ruukut odottelemaan tulevaa kevättä!
Ja nyt kaivan niitä jo pikkuhiljaa taas esiin…


Eipä omaa vanhenemista ole ainoastaan kai syyttäminen tästä nopeasta puutarhavuoden kierrosta. Vuodenajat säät ovat muuttuneet. Kevät aikaistunut ja syksy pidentynyt. Oletko huomannut saman?


Viime vuosi oli ensimmäinen koko elämässäni, jolloin muistan saaneeni hakea vielä lokakuussa tomaatteja kasvihuoneesta ruokapöytään! …Toki lisälämmittimen avulla, mutta silti.


Toisaalta viime talveen verrattuna tänä vuonna on saatu huimasti paljon enemmän lunta jopa tänne Mäntsälän perukoille.


Muistan, että viime talvena pääsivät pojat kaksi kertaa mäenlaskuun – käydessämme Kuopiossa mummolassa. Tänä vuonna, kun puutarhamme vihdoin lepää hautautuneena paksuun lumikerrokseen – joka tarkoittaa myös henkistä lepotaukoa kotipuutarhurille: pois silmistä, pois mielestä – katselen kauhulla tammikuussa 2019 otettua valokuvaa puutarhastamme:


Vaikka nietos onkin nielaissut kasvimaan ja haudannut mukanaan kaikki tekemättömät puutarhatyöt päästäen minut hetkeksi hengähtämään, niin melko malttamattomana olen jo aloitellut viljelysuunnitelmien tekoa.


Tänä vuonna aion kerrankin – ihan oikeasti – ottaa hieman rennommin kasvimaan suhteen, sillä tänä vuonna tiedostan, että aikaa tulee olemaan huomattavasti rajallisemmin esikasvatushommiin.


Aloitin suunnittelun listaamalla lajikkeet, joita tänä vuonna haluan kasvattaa. Kirjasin listalle hyvin maltillisesti esikasvatettavia lajikkeita ja enemmän suorakylvöihin soveltuvia kasveja – erityisesti juureksia.


Kesäkukkia en edes vielä halunnut listata, sillä hieman jo vannoin itselleni, että tänä vuonna ostan kesäkukat valmiina – korkeintaan kylvän niitä lajikkeita, jotka voin kylvää suoraan maahan, kuten samettiruusut, kehäkukat, ym puutarhalle muutoinkin hyödylliset kukkivat lajikkeet.


Seuraava vaihe oli käydä läpi siemenvarastoni – mikä oli kerrankin helppoa ja nopeaa, kiitos viime keväänä luomani kansiojärjestelmän! Nyt minulla on yllättävän lyhyt lista siemenistä, jotka täytyy ostaa tänä vuonna.


…Katsotaan harhautuuko listalleni vielä jotain impulssiostoksia, sillä tällä hetkellä lajikelistaus näyttää hyvin tutulle ja turvalliselle – vain niitä lajikkeita, joita olen jo vuosia viljellyt ja todennut omaan puutarhaani soveltuviksi.


Ainakin salaattilavaan kaipaan jotain rouskuvan rapeaa uutuuttavinkkejä hyvistä salaateista otetaan vastaan! 😉


Lisäksi hakusessa olisi perunalajike, joka soveltuu hyvin uuniperunoihin taikka lohkoperunoiksi – siis isohko lajike etsinnässä. Ei tarvitse olla välttämättä säilöttäväksi soveltuva lajike, sillä kellarimme on edelleen keskeneräinen, vaan pitkälle syksyyn syötävä suoraan maasta. Ideoita?



Mitä siis aion viljellä tänä vuonna?


Esikasvatettavat:


Avomaakurkku ’Beth Alpha
Avomaakurkku ’Rhensk Druv
Maissi ’Golden Bantum
Maissi ’Sweet Nugget
Basilika
Tomaatti ’St Pierre
Tomaatti ’Moneymaker
Tomaatti ’Red Cherry’ – siemenet hankintalistalla
Lehtikaali ’Half Tall
Kesäkurpitsa ’Diamant F1
Kurpitsa – siemenet hankintalistalla


Suorakylvöt:


Lehtisalaatti ’Australialainen
Lehtisalaatti ’Red Salad Bowl
Bataviasalaatti ’Lollo Bionda
Joku rapea salaattisiemenet hankintalistalla
Rukola
Pinaatti ’Bazaroet
Pinaatti ’Nores
Pensaspapu ’Prelude
Ruusupapu – siemenet hankintalistalla
Silpoydinherne ’Kelvedon Wonder
Porkkana ’Sugarsnacx 54 F1
Porkkana ’Amsterdam
Porkkana ’Berlicum
Porkkana ’Cosmic Purple’ – siemenet hankintalistalla
Lanttu ’Wilhelmsburger
Punajuuri ’Chioggia
Palsternakka ’Guernsey
Nauris ’Goldana
Retiisi ’Saxa
Peruna ’Timo’ – hankintalistalla
Peruna, joka soveltuu uuniperunaksi tai lohkoiksi – hankintalistalla
Tilli ’Como
Kamomillasaunio – siemenet hankintalistalla
Persilja – siemenet hankintalistalla



Esikasvatuksen kanssa ajattelin olla tänä vuonna
hyvin maltillinen myös aloitusajankohdan suhteen.


Usein olen hötkyillyt ja aloittanut jo helmikuussa, mutta tänä vuonna jätän aloituksen rohkeasti maaliskuulle – ehkä jopa lasketun ajan toiselle puolelle.


…Hieman mietityttää nimittäin myös tuleva synnytys ja sen myötä kotoa poissa oleminen muutaman päivän ajan – en millään tahtoisi miehen harteille jättää taimien kastelua, kun huonekasvejakin on se reilu sata…


Olen toki aloittanut jo valmistautumisen kylvöihin ja koulimisiin, ja kerännyt koko alkuvuoden talteen kaikki viili-, jogurtti-, maito- ja mehupurkit uudelleen käytettäviksi taimiastioina. Samoin kahvipusseja keräsin pitkin syksyä hyvän määrän talteen – mikä olikin onni, sillä jouluksi hankitun kahvikoneen ansiosta/vuoksi ei kahvipusseja enää kerry kotiimme…


Testaamiani ja käytössäni jatkavia uusiokäyttöideoita esikasvatuksen taimiastioiksi löytyy muuten lisää oheisen linkin takaa viime keväältä:




Kotipuutarhurin kuulumisten ohella
tämän kuukauden #Omavaraisuus -teemaisen postaussarjan
toisena aiheena olivat juomat.


Olen puutarhan antimien osalta hieman nihkeä mehustaja – marjasato esimerkiksi menee talteen sellaisenaan pakastettuna taikka hilloiksi keitettynä.

Omistan kyllä retro mehumaijankin, jonka olen saanut isältäni, mutta kieltämättä joka syksy mietin ihan upouuden mehumaijan ostamista – erityisesti, kun tulevaan kesähuoneeseen olemme suunnitelleet puuliettä, jonka äärellä voisin mehuja keitellä.


Kaupan mehuja meillä ei normaalisti juoda lainkaan. Nyt olen tosin tehnyt poikkeuksen ja ostanut itselleni appelsiinimehua, sillä rautatableteista täytyisi saada näin raskaana kaikki teho varmasti irti.


Oman pihan omenasadon kuskaamme vuosittaintai siis niinä vuosina, kun satoa tuleemehustamoon, jossa niistä puristetaan herkullista juomaa käteviin hanapakkauksiin. Elokuussa 2019 kannoimme kellariin ~90 litraa mehua, mikä oli vähemmän kuin edellisinä satovuosina, sillä jouduimme leikkaamaan toista vanhaa omenapuuta melko reippaasti.


Toinen mehu, jota juomme joka vuosi melkoisesti, on raparperimehu.


Olen itse asiassa kehittänyt reseptin,
jolla saan kaiken irti raparperisadostamme:
Ensin keitän mehutiivistettä
ja ’hukkaan heitettävästä’ raparperin varsista kiisselin.


Olen julkaissut reseptin jo aikoinaan vanhassa blogissani (siis ennen Villa Kotirantaa) vuonna 2015, mutta ehkä on aika laittaa se jakoon myös täällä – teenhän sen mukaan joka kesä janojuomaa ja jälkiruokaa perheellemme!



RAPARPERIMEHUTIIVISTE
(2,4 l tiivistettä)


5 (= ~1,8-2 l) keskikokoista raparperin vartta
kuorittuna ja pilkottuna
2,5 l vettä
3 dl sokeria
½ sitruunan mehu


Kuori ja pilko raparperin varret. Mittaa kattilaan vesi ja lisää raparperipalaset. Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen 15 minuuttia. Älä sekoita, sillä sekoittaminen sakeuttaa mehua. Siivilöi tiheällä siivilällä raparperinpalaset pois ja kaada mehu takaisin kattilaan. Lisää sokeri ja sitruunamehu. Keitä mehua hiljalleen, kunnes sokeri on liuennut.


Kaada mehu pulloihin – itse käytin lasisia Lidlin appelsiinimehupulloja – sulje korkit ja jäähdytä. Mehu on säilytettävä viileässä. Itse laimennan mehun kylmällä vedellä 1/2 -suhteella, mies taas mielummin laimentaisi enemmänkin – 1/3 -suhteella saat raikasta janojuomaa.


Valmistukseen kuorimisineen menee aikaa noin 30 minuuttia + jäähdyttäminen.


RAPARPERIKIISSELI 
(mehunkeittämisestä jääneistä
raparperin paloista)


n.8 dl kertaalleen keitettyjä raparperinpalasia
1 l  vettä
1½ dl sokeria
1-2 tl kanelia
1 dl vettä + 4 rkl perunajauhoja suurustamiseen


Mittaa kattilaan vesi ja lisää mehun valmistamisesta jääneet, kertaalleen keitetyt raparperin palat sekä sokeri ja kaneli. Anna kiehua hiljalleen n.10 minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä. Sekoita keskenään suurustamiseen tarvittavat vesi ja perunajauhot erillisessä astiassa niin, että perunajauho liukenee veteen. Kaada seos hiljalleen kattilaan, raparpereja koko ajan hyvin sekoittaen. Nosta kattila takaisin liedelle ja anna kiehahtaa. Kaada kiehahtanut kiisseli tarjoiluastiaan jäähtymään ja ripottele pinnalle hienoa sokeria.


Tarjoile kylmänä, vaikka vatkatun vaniljakastikkeen kanssa – NAM!



TÄMÄ POSTAUS ON OSA 
OMAVARAISUUS -TEEMALLA KIRJOITETTUA SARJAA.


#Suuntanaomavaraisuus -sarjasta lisätietoja löytyy https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-sarja/


Sarja julkaistaan joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 9.00 ja sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi


Vyöhyke 1


Jovela https://www.omavarainen.fi/l/helmikuu2021/


Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2021/02/01/urbaania-omavaraisuutta-2-2021-lajikevalinnat/


Toivolan Puutarha https://toivolapuutarha.blogspot.com/2021/02/kultaakin-kalliimpaa.html


Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/01/kohti-omavaraisempaa-elamaa.html


Apilankukka http://www.apilankukka.fi/?p=162


Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/02/suuntana-omavaraisuus-helmikuu2021.html


Vyöhyke 2


Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/02/pienesti-ja-mukavasti-omavaraistelua.html


Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/02/mehu-pihan-marjoista-omavaraisuus.html


Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/01/suunnittelun-helppous.html


Villavaltaus https://villavaltaus.blogspot.com


Vyöhyke 3


Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-2/


Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/2/juomat.html


Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/02/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-2.html


Villa Kotiranta http://www.villakotiranta.fi/kotipuutarhurin-helmikuun-kuulumiset-omavaraisuus-osa-2-2021/


Mikä itä https://mikaita.fi/?p=659


Caramellia https://caramellia.fi/helmikuu2021


Villifarmi http://www.villifarmilla.fi/2021/02/suuntana-omavaraisempi-elama-kesa.html


Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=20967


Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/02/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html


Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2021/02/omavaraisempaa-elamaa-2021-osa-2.html


Vyöhyke 4


Korkeala https://www.korkeala.fi/ryystetaan-omavaraisesti/


Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/02/unelmana-omavaraisempi-elama-hunajaisia.html


Puutarha päiväkirja https://puutarhapaivakirjapuutarhapaivakirja.blogspot.com/2021/01/itse-tehty-minttutee.html


Vyöhyke 5


Korpikuusen tila https://korpikuusentila.blogspot.com/2021/01/suuntana-omavaraisuus.html


Puutteela https://puutteela.com/?p=652


Vyöhyke 7


Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/02/01/helmikuu-2021-juomat/

Saatat myös pitää...

8 kommentti

  1. says:

    Yritän itsekin tehdä kylvöjä maltillisesti tänä vuonna, mutta senhän tietää miten siinä käy… Esikasvatettavista kukista en varmaan laita muuta kuin tsinniaa, se on perhosille niin mainio. Mutta katsotaan sitten huhtikuun lopulla mikä on tilanne, mistä vetoa niin taimia on jos jonkinlaista kaikki pöydät täynnä…

  2. Nuo mehupussit näyttävät houkuttelevilta.
    Kylmäpuristetut omena- , rypäle ja päärynämehut ovat suosikkejamme.
    Maltillisuutta esikasvatukseen; hoen itselleni joka vuosi yhtä huonolla menestyksellä.

  3. Ihanaa pinkkiä raparperimehua! Juuri kun tyytyväisenä kiittelin Rakkautta ja maanantimia raparperiviiniohjeesta ajatellen, että jospa tänä vuonna saisi jopa koko raparperisadion käytettyä (joka vuosi jää käyttämättä), niin eikös täällä ole suloinen raparperimehu tarjolla. Ihanaa! Nappaanpa tämänkin ohjeen talteen kevättä varten 🙂

  4. Nuo hanapakkaukset ovat varmasti todella käteviä myös kotimehuissa. Sinulla on niin laaja kylvölistaus, että omat suunnitelmat tuntuvat hyttysen ininältä.

  5. says:

    Oi, onnea vauvan johdosta! ❤️ Täytyy kokeilla tuota raparperimehutiivistettä.

  6. Tosi hyvännäköisiä mehuja! Nuo hanapakkaukset ovat kyllä näppäriä niin säilytyksessä kuin käytössäkin. Mukavaa helmikuuta!

  7. Hyvän näköinen raparperimehu.

    Lohkoperunoiksi käytämme Mayan Gold -perunaa. Maku on loistava. Uuniperunaksi siitä ei ole.

  8. Marketta says:

    Ihailtavan järjestelmälliset listaukset kasvatuksista! Meikä vaan heittelee jotain maahan ja joskus raapustan käytettyyn kirjekuoreen tai vastaavaan mitä tuli istutettua. Ja sitten hukkaan muistiinpanoni!

    Itse en olekaan kiisseliä raparperinjämistä keitellyt. Ovat yleensä menneen kanoijen nokittaviksi. Pitääpä osa keittää itselle. Arvostan kaiken syötävän käyttämistä tarkoin hyödyksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *