LIFESTYLE

Lapsiperheen menovinkit Barcelonaan


Pienemmän pojan synnyttyä 2015, olen isomman pojan kanssa lähtenyt viettämään äiti-poika -laatuaikaa kerran tai jopa kahdesti vuodessa. Tähän saakka olemme suunnanneet Helsinkiin viikonlopuksi, ja noina viikonloppuina poika on saanut itse valita, mitä hän haluaa retkellämme tehdä. Olemme etsineet Pokemoneja Suomenlinnassa, kiertäneet Luonnontieteellisen museon varmasti kymmenisen kertaa, käyneet Ateneumissa, Historiallisessa museossa sekä Heurekassa. On syöty herneitä Kauppatorilla ja ihmetelty Stockmannin jouluikkunoita.


Tänä vuonna päätimme oikein repäistä ja jättää Helsingin – ja itse asiassa koko Suomen – kadut taaksemme. Poikani 11v on nyt opiskellut englantia koulun ohella kansalaisopistossa esikoulusta lähtien, joten jo palkkioksi ahkeruudesta oli aika lähteä ihan kahden kesken seikkailemaan maailmalle.


…Toki ei mies ja pienempi poika kotiin jääneet pyörimään vaan suuntasivat omalle seikkailulleen matkaten junalla, laivalla ja lentokoneella, sekä yöpyen laivan lisäksi hotellissa!


Harkitsimme isomman pojan kanssa ensin Lontoota, mutta lentolippujen ostovaiheessa Brexit ja sen mahdolliset vaikutukset matkustamiseen olivat niin tapetilla, että päätimme pelata varman päälle ja suunnata Espanjan lämpöön.


Ja niinpä keskiviikkona 10.7. aamuvarhain hyppäsimme lentokoneeseen ja saavuimme kolean sateisesta Suomesta suoraan helteisen paahtavaan Barcelonaan!


Koska saavuimme Barcelonaan jo aamusta ja paluulentomme oli sunnuntaina yötä vasten, saimme kaikkiaan viisi kokonaista päivää tutustua kaupunkiin.


Yövyimme aivan La Ramblan kupeessa Hotel Sant Agusti -hotellissa, josta olimme varanneet Design huoneen pienellä parvekkeella. Alkuperäinen huoneemme oli itse asiassa kapealle sisäkujalle päin, mutta hotellin henkilökunta vaihtoi kirjautuessamme huoneemme – asustimme siis La Ramblalle päin aukeavan torin puolella  ja samalla saimme myös hieman suuremman parvekkeenkin!


Koska poika on perinteisesti saanut päättää reissuillamme mitä teemme, minne menemme ja missä syömme, päti sääntö myös Barcelonassakin. Siksipä myös joudutte tyytymään kännykän kameralla napattuihin valokuviin, sillä kyseessä ei ollut äidin oma valokuvausmatka, vaan pojan tahdissa ja pojan ehdoilla tehty reissu. Toki muutamaan kauppaan pääsin matkan aikana piipahtamaan ja löysin itsellenikin hieman tuliaisia….


Ajattelin laittaa jakoon meidän 11 vuotiaan listauksen mitä tehdä ja minne mennä Barcelonassa – ehkäpä tästä löytyy vinkkiä jollekin toiselle lapsen kanssa kaupunkimatkaa suunnittelevalle!


Käytännön asioista sen verran vinkkiä, että sitten viimeisimmän visiittini Barcelonaan (joskus vuonna 2012 tai 2013…?) oli lentokentältä avattu suora metrolinja L9, jolla pääsi helposti Zona Universitària -asemalle asti. Lippu maksoi alle 5€/henkilö ja sillä pääsimme yhden vaihdon kautta suoraan hotellimme ääreen metropysäkille Liceu. Matka lentokentältä La Ramblalle kesti kaikkiaan alle tunnin (~30min lentokentältä tuolle päätepysäkille Zona Universitària). Suosittelen!


Metrolla matkustamista voi Barcelonassa suositella ylipäätään! Lipun hinta taisi olla ~1,20€/hlö ja sekä asemat, että metron vaunut olivat todella siistit. Lapsenkaan kanssa matkustaessa ei kertaakaan ollut olo, etteikö olisi ollut turvallista liikkua metrolla. …Ihan kaikissa maissa ei voi sanoa samaa…Mutta niihin pojan tärppeihin!MUSEU D’HISTÒRIA DE BARCELONA / BARCELONAN KAUPUNGINMUSEO


Placa del Rei (vanhassa kaupungissa)
Lähin metroasema Jaume I


Alle 16vuotiaat pääsevät museoon ilmaiseksi ja aikuisilta lippu maksaa 7,00€.


Täällä voit tutustua yli 2000 vuotta vanhan kaupungin historiaan. Museon alla on 4000m2:n verran jäänteitä roomalaisten Barcelonasta ja tuonne alaosaan laskeudutaan aikakoneeksi muutetulla hissillä. Tänne mennessä kannattaa varata pari tuntia, sillä kierrettävää varsinkin museon alla riittää!


Kannattaa käydä tutustumassa myös museon myymälään katutasossa!
ZOO BARCELONA / BARCELONAN ELÄINTARHA


Parc de la Ciutadella (puiston eteläosa)
Lähin metroasema Barceloneta


Lippu aikuiselta eläintarhaan maksoi 21,40€ ja lapselta 12,95€.


Parc de la Ciutadella puistossa on itsessäänkin jo paljon katseltavaa, mutta puiston eteläosan täyttää Barcelonan eläintarha, jossa asustaa 7000 eläintä! Täällä meillä kului huomaamatta VIISI tuntia kierrellessä, eli kannattaa varata runsaasti aikaa. Ja tämän eläintarhan jälkeen tuntuu Korkeasaari ihan kotieläinpihalle… Näimme eläimiä, joita emme ole koskaan aiemmin nähneet missään; kirahveja, norsuja, virtahepoja, pingviinejä, orankeja, korppikotria… Aivan uskomattoman upea paikka – tätä suosittelee meiltä niin poika kuin äitikin koko päivän retkikohteeksi!


Ja jos mukaan nappaa eväät, niin retken jälkeen voikin suunnata puistoon piknikille! Pohjoisella puolella puistoa voi ihastella myös näkymää 1888 suunnitellulle Arc de Triomf  -portille, joka kovasti muistuttaa riemukaarta. Toki eläintarhassa on useita kahviloita ja ruokailupaikkoja, joten tyhjällä vatsalla ei tarvitse kierrellä, vaikka eväät unohtuisikin.
L’AQUARIUM BARCELONA / AKVAARIO


Port Vell, Moll d’Espanya (pääsee myös Rambla de Mar -laiturin kautta, kulkien läpi ostoskeskuksen)
Lähin metroasema Placa Portal de la Pau tai Barceloneta


Lippu aikuiselta maksoi 21,00€ ja lapselta 16,00€.


Akvaariossa on nähtävillä koko Välimeren eläimistö; hait, rauskut, möhkökalat, merihevoset, mureenat, meritursaat, meduusat sekä upeat korallit! Rohkeimmat voivat jopa ilmoittautua ohjatulle sukellukselle haiden sekaan (tuosta altaasta, sukelluksesta ja sen asukkaista videoni täällä: YouTube).


Osa kulkureiteistä allasosastolla kulkee altaiden alta, jolloin yli lipuvia kaloja – ja niitä haita – pääsee ihastelemaan kuin itsekin olisi sukeltamassa.


Akvaariossa opetetaan myös merien suojelusta ja kerrotaan – mielestäni onnistuneesti, ei tuputtamalla vaan selkeän informatiivisesti – miten jokainen meistä voi valinnoillaan ja mm. kierrättämällä vaikuttaa merien hyvinvointiin.


Täältä löytyi myös pingviinejä, joiden sukeltelua pääsi seuraamaan akvaarion reunalta.


Pari tuntia kuluu täälläkin aivan huomaamatta. Lähtiessä voi piipahtaa ostoksilla viereisessä kauppakeskuksessa, syödä lettuja ja vohveleita katukahvilassa tai käydä hyppimässä voltteja viereisessä trampoliinipisteessä. Tuo trampoliinituokio maksoi 6€/4minuuttia, mutta meillä sattui hyvä päivä ja hiljainen hetki, joten poika sai loikkia reilun vartin verran.


VINK: KATSO VIDEONI HAISTA TÄÄLTÄ!
TIBIDABO / TIBIDABO HUVIPUISTO


Place del Tibidabo
Lähin metroasema Penitents


Aikuisten ja yli 120cm lasten lippujen hinta on sama, ~32€/hlö. Lippu pitää sisällään matkan hammasratajunalla (funicular), pääsyn huvipuiston kaikkiin laitteisiin, näkötorniin sekä maailmanpyörään.


Tänne saapuminen vaatii hieman kävelyä, mutta ehdottomasti vaivan väärtti! Otimme metron Penitents -asemalle, kävelimme Ronda del Dalt B20 -tien mukaisesti Avinguda del Tibidaboa kohti, nousimme Parc de la Font del Racón halki hammasratajunan asemalle.


Hammasratajuna on itsessään jo hauska kokemus, erityisesti jo pääsee istumaan ’alimmaiseen’ vaunuun ja saa seurata päätyikkunasta alle jäävää asemaa.


Kävin edellisellä Barcelonan vierailullani samaisella kukkulalla, mutta tutustuin tuolloin kukkulan laella olevaan upeaan Pyhän Sydämen kirkkoon, jonka laella kohoaa suuri Kristus-patsas. Nyt, seikkaillessani lapsen kanssa, jätin nuo nähtävyyden väliin ja vietimme kokonaisen päivän hurvitellen yli 100-vuotiaassa huvipuistossa!


Ehdottomasti meidän molempien suosikkilaite oli Muntanya Russa -vuoristorata, joka kohoaa 500m merenpinnan yläpuolelle! Huikea kokemus tulla pudotus alas vuoristoradan korkeimmalta kohdalta kohti alla olevaa kaupunkia – tuntuu, kuin syöksyisimme satojen metrien pudotukseen! Poikakin totesi, että hurjin vuoristorata ikinä!! Eli iso peukutus tälle laitteelle – sekä koko huvipuistolle.


Toinen suosikkimme puistossa oli vuoristorata – jonka nimeä en nyt huvipuiston kartasta millään tahdo löytävän – jossa puettiin VR-lasit päähän. Yhtäkkiä olitkin animoidussa kaivosseikkailussa, jossa syöksyit yli rotkojen ja väistelit lohikäärmeitä! Ihmettelimme jonottaessa, miksi jokaisessa vaunussa kiljuttiin täyttä kurkkua radan tasaisella kohdalla, mutta päästessämme itse kyytiin ja saatuamme lasit päähän ainakin minä + muutama muu huudettiin niin kovaa kuin keuhkoista lähti. En kerro miksi, kannattaa käydä kokemassa, jos Barcelonaan matkustat!Muita vinkkejämme Barcelonaan;


La Nostra Ciuta
11 Carrer del Pi

Paikallisten taiteilijoiden töitä (mm. todella laaja valikoima julisteita sekä koruja). Täältä löytyi pojallekin oma tuliainen ja kävimme myymälässä varmaan kolmena päivänä ihastelemassa tuotteita.


Blended Concept Store
Calle Sombrerers 15BJ

Koru- ja vaateputiikki, jossa mm. barcelonaisen EssYello -merkin koruja.


Placa de Sant Jaume -aukion torikojujen antiikkikauppiaat
Carrer de Ferran

Täällä olisi kulunut aikaa tunti tai kaksi, jos jokaisen kojun olisi ajatuksella katsellut läpi! Ihastelin mm. vanhoja koruja, sekä vanhoja lehtiä ja julisteita.


La Boqueria (Mercat de Sant Josep)
La Rambla 91

1840-luvulta peräisin oleva takorautainen kauppahalli, joka sijaitsee paikassa, jossa jo 1200-luvulta lähtien on ollut tori. Katseltavaa riittää – niin kauppahallissa rakennuksena kuin myyjien notkuvissa hyllyissä – ja täältä haimme tuoreita hedelmäjuomia helpottamaan helteessä liikkumista.


Nyt, alle viikko matkalta palattuamme, muhii jo ajatus seuraavasta reissusta kesälle 2020.


Haaveissa edelleen se Lontoo, missä olen itse käynyt muutaman kerran – mm. kun mieheni asui siellä puolisen vuotta työkeikalla. Tahtoisin ehdottomasti näyttää pojalle niin National Gallery -taidemuseon kuin Natural History Museum -luonnontieteellisen museonkin, jotka ovat minuun tehneet suuren vaikutuksen. Ja kun lapseni on yhtä suuri museoiden rakastaja kuin äitinsäkin, uskon hänenkin olevan noista kahdesta innoissaan.


Toinen maa, jota harkitsemme on Italia. Olen itse käynyt Roomassa ja Milanossa, mutta Venetsia on edelleen koettavien listalla, joten ehkäpä tutkailemme sitäkin vaihtoehtoa tarkemmin.Onko sinulla jotain kaupunkia, jota suosittelisit 11-vuotiaan kanssa reissukohteeksi – ja mitä ehdottomasti suosittelisit siellä koettavaksi?

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *