Puutarhapäiväkirja ja ajatuksia tulevaan puutarhavuoteen

Puutarhapäiväkirja ja ajatuksia tulevaan puutarhavuoteenPuutarhavuoteen valmistautuminen on tässäkin tuvassa aloitettu huolellisen suunnittelun merkeissä.


Hieman kateellisena olen sivusta toisia blogeja ja Instagram -tilejä seurannut, kuinka esikasvatuspuuhat tuntuvat toisilla olevan jo täydessä vauhdissa – itse en ole edes taimimultaa vielä ostanut, saati kunnon inventaariota siemenille tehnyt!


…Vuosia minulla kesti oppia malttamaan mieleni ja aloittamaan esikasvatus vasta reilusti kevään puolella; viime keväänä maltoin jo odottaa maaliskuun alkuun ja tänä keväänä taasen tuntuu, etten ehdi edes pääsemään alkuun ennen maaliskuun puoliväliä!


Hyvin suunniteltu on siis jo melkein tehty, eikö vain?! 😉


Viime syksynä, innostuneena erilaisten muistikirjojen tuunaamisesta, väkersin itselleni puutarhapäiväkirjan. Olin ostanut tämän käsinsidotun vihkon vuosia sitten odottamaan täydellistä käyttökohdetta – ja syksyllä se taipui täydellisesti kahden satokauden muistioksi!


Onnekseni jo viime satokauden päätteeksi kirjoitin ylös kaikki oppini viime keväästä ja kesästä, sillä näin helmikuussa olen jo autuaan unohtanut kaiken; kuinka porkkanantaimeni meinasivat hukkua kehäkukkien alle tai amppelitomaatti nuupahtaa liian pieneen ruukkuun…


Olin jopa laittanut talteen tomaatin siemenien pakkauksen, jotta osaisin ostaa juuri samoja tänäkin keväänä – tuo lajike tuotti elämäni ensimmäisen kunnollisen tomaattisadon, ja vielä avomaalla! …Toki viime kesäkin oli kaikin puolin omalaatuinen…


Haavelista tänä vuonna kasvatettavista lajikkeista kasvaa joka kerta puutarhapäiväkirjan ääreen istahtaessa. Listalla ovat ne klassikot, joita ilman en osaisi kasvimaata pitää (porkkanat, perunat, kurpitsa, kesäkurpitsa, pinaatti, pensaspapu….), mutta myös viime kesän inspiroimia lajeja, kuten lehtikaali ja vesimeloni.


Lisäksi hankintalistalle nousivat pensasmustikat (nämä jäivät viime kesän kiireissä hankkimatta), ja vastaavasti ensi kesälle jätän suosiolla puutarhavadelmien taimet. Pihan muokkaus jatkuu vielä tämän vuoden, joten vadelmien istutuskohdaksi suunniteltu nurkkaus puutarhassa jää vielä myllerryksen alle.


Osa puutarhavuoden suunnittelua on myös edellisten vuosien lajikekarttoihin tutustuminen uudelleen ja tulevan kesän kylvöjen suunnittelu. Pyrin toteuttamaan kiertoa kasvimaallani, jolloin maa kasvatuslavoissa pysyisi mahdollisimman ravinteikkaana luonnostaan.


Syksyisin jätän kasvimaalle myös kaikki paljokasvien (herneet, pavut…) varret lumien alle maatumaan ja keväällä mullan pehmetessä myllään ne lavoissa mullan sekaan lisäravinteeksi.


Hankinnassa oleva kompostori ei vielä tälle kesälle tuota ravinteikasta multaa puutarha- ja biojätteistä, mutta kanalan syyssiivouksen yhteydessä avokasvimaahan lisäravinteeksi satokauden jälkeen kannettu pehku on saanut maatua talven yli ja keväällä käännetään puutarhatraktorin avulla mullan sekaan.


Viime kesää on siis kovasti muisteltu ja tulevaa puutarhavuotta hieman suunniteltu, mutta vasta todella ajatuksen tasolla… Töissä tuleva kuukausi (tai oikeastaan puolitoista) on niin kuormittava, etten tiedä ehdinkö tai edes jaksanko vielä helmikuun aikana tarttua toimeen.


Toisaalta viime vuonnakin maaliskuun alussa ehdin valitsemieni lajikkeiden kanssa mukaan esikasvatukseen loistavasti, eli koetan ottaa kasvimaan asiat ilman stressiä ja suorituspaineita.


…Jos ehtisin helmikuun aikana tekemään sen siemeninventaarion ja päättämään lajikkeet, niin sanoisin olevani voiton puolella. 😉


Tämä postaus on osa omavaraisuus -teemalla kirjoitettua sarjaa, johon ovat osallistuneet mm. nämä alla olevat blogit:Tsajut https://tsajut.fi/kuulumisia-ja-suunnitelmia/

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2019/02/omavaraisuutta-vuonna-2019-osa-1.html

Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/01/projekti-omavaraisempi-elama-2019.html

Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2019/02/omasta-maasta-omalle-perheelle.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/omavaisuus-sarjan-aloitus-vuodelle-2019/

Maalaiskaupungin piha https://maalaiskaupunginpiha.blogspot.com/2019/02/talven-kuulumisia-ja-suunnitelmia.html

Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=353

Palokankaan pientila https://palokankaanpientila.blogspot.com/2019/02/talven-kuulumiset-ja-tulevan-kauden.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/02/omavaraistelevaa-elamaa-2019-osa-1.html

Iso-Orvokkiniitty http://iso-orvokkiniitty.fi/blog/suunnitelmia-kesalle/

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/02/omavaraisempaa-elamaa-2019-osa-1.html

Torpan Tyttö http://torpantytto.com/2019/01/31/omavaraistelua-vuonna-2019

Caramellia https://caramellia.fi/suuret-lupaukset-kasvukaudelle-2019/

Varmuusvara https://varmuusvara.blogspot.com/2019/02/talven-kuulumiset-tulevan-kauden.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/02/suunnittelua-omavaraisuus-kotipihalla.html

Mrs Sinn https://mrssinn.blogspot.com/2019/02/iloa-kasvukauteen-2019-joy-for-next.html

Villa Koira https://kah-villakoira.blogspot.com/2019/02/omavaraisuussuunnitelmia-vuodelle-2019.html

Jovelan talopäiväkirja https://jovelassa.blogspot.com/2019/02/ajatuksia-omavaraisuudesta.html

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/kevaan-marjapensassuunnitelmat/

Villa Koira https://kah-villakoira.blogspot.com/2019/02/omavaraisuussuunnitelmia-vuodelle-2019.html

Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/02/04/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-suunnitelmat

Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2019/02/haaveita-ja-suunnitelmia-omavaraisempi.html