PUUTARHA / GARDEN YHTEISTYÖT / CO-OP

Puutarhaunelmia ja -suunnitelmia [#ARVONNAN VOITTAJA]

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Lahden MessutViikonloppu – näin maanantaina olen vielä pitkän, nelipäiväisen viikonlopun viimeisellä vapaalla aivan sunnuntaisen kaltaisissa tunnelmissa – on mennyt täällä Mäntsälän kulmilla lumen alta sulanutta pihamaata haravoiden, kasvatuslavoja ja kukkapenkkejä kitkien sekä kesän ruukkupuutarhaa valmistellen. Eli pitkälti raikkaassa ulkoilmassa!


Sisätiloissa tomaatin taimet ovat myös kaivanneet tukikeppien asettelua, samoin isoauringonkukat ja tuoksuherneet. Huomenna etsittävä lisää taimimultaa (tovi sitten lähes kaikki paikalliset kaupat möivät ei-oota), sillä moni taimi kaipaa kipeästi jo istutusta syvempään multaan.


Verannan vallannut esikasvatusvyöhyke vain uhkaa laajentua entisestään, kun tulevina arki-iltoina olisi kylvövuorossa mm. kesäkurpitsa, avomaakurkku, kiinanasteri, samettikukka, elämänlanka sekä muutama muu hyötykasvi ja kesäkukkanen…


Kaksi ihanaa puutarhayllätystäkin minua odotti viikonloppuna; viime syksynä muoviruukussa kasvimaalle unohtunut ja talveksi lumen alle hautautunut amppelitomaatti olikin yllätyksekseni talvehtinut ja versoi tuoretta lehteä innokkaasti! Olin jo menossa sitä hakemaan kasvimaalta ajatuksena heittää kompostiin, mutta kasvi saikin jatkoaikaa – ja ansaitsi sinnikkyydellään ehkä jopa vakituisen paikan puutarhassamme!


Toinen yllätys löytyi kesäkukkapenkkiä raivatessa – viime syksynä jätin pitkät kukkien varret paikoilleen lumen alle ja nyt aloitin penkkien siistimisen ja valmistelun tulevaan kesään – kun kesäkukkien kuihtuneiden varsien alta paljastui sipulikasvien kärjet! Hetken tätä ihmeteltyäni muistin, että viime keväänä hätäpäissäni tuikkasin jotkut – ei mitään hajua mitkä – kukkasipulit multaan ja ajattelin, että ehkä ne sieltä vielä joku päivä nousee. Olin unohtanut ne täysin!


Eli jännitys jatkuu edelleen kevään edetessä, kun saan ihmetellen odotella, mitä kummaa sieltä mullasta nouseekaan…


Esikasvatuspuuhien ja lavapuutarhan lajikkeiden kylvö- ja istutussuunnitelman viimeistelemisen ohella mielessä pyörivät myös kukkivan puutarhan teemat.


Tänäkin kesänä vielä pihapiirissä käy myllerrys, kun viimeisiä maanmuokkauksia pengerryksineen tontilla olisi tarkoitus toteuttaa, mutta osa pihasta on jo siinä tilassa, että kukkaistutuksia – yksivuotiset, perennat sekä kukkivat pensaat – voi alkaa hahmottelemaan ja jopa toteuttamaan.


Vihdoinkin!


Pöydälläni pyörii jo pari vuotta sitten aloittamani pihasuunnitelma, jota olen piirtänyt valmiimmaksi aina ajoittain – yleensä lähinnä tehnyt muutoksia, kun mieli tuppaa muuttumaan kesästä toiseen.


Palaan tuohon suunnitelmaan vielä erikseen tässä kevään ja kesän mittaan, mutta voin jo sen verran paljastaa, että omenapuiden ääreen – miehen viime kesänä muuraaman tiilimuurin laidan tuntumaan – olen hahmotellut runsasta liljapenkkiä, jossa väreinä valkoinen ja pinkki, sekä kahta eri korkuista liljaa; matalaa 40-50cm korkuista ja korkeampaa 80-100cm. Penkki kaareutuisi tiilimuurin mukaisesti ja loisi alaspäin kaartuvien omenapuun oksien kanssa hieman huonemaisen tunnelman omenapuiden väliin tulevaan kahvittelunurkkaukseen.


Toinen suunnitelmani on istuttaa valkoisin ja vaaleanpunaisin kukkasin kukkivaa pallohortensiaa kesähuoneen kupeeseen reunustamaan kesähuoneen terassia. Ja toiselle puolelle, kesähuoneen vastakkaiseen nurkkaukseen olisi tulossa kirsikkapuu – kun vielä löytäisin vaaleanpunaisena kukkivan lajikkeen!


Ja pionit! Niitä tahtoisin – erityisesti upeaa Itoh-pionia ’Cora Louise’, josta minulle tulee mieleen arvokkaat englantilaiset kartanopuutarhat! Näitä tahtoisin tontin siihen kohtaan, jossa ’yleiseksi tilaksi’ mielletty sisäänajoreitti muuttuu ’yksityiseksi tilaksi’ eli pihaksi.


Teinkin jo miehelle esityksen, josko voisimme valkoisen puuaidan portteineen rakentaa tuohon pihapiiriin johtavaan kohtaan ja siihen pionit aidan kupeeseen. Eikö kuulostaisikin täydelliselle?!


Jännä juttu, ettei mieheni ole innostunut lähtemään kanssani Pihapiiri -messuille (27.-28.4.2019 Lahden Messukeskus) – hän taitaa tietää, että messuilla inspiroitunut vaimoke tietää alati pidentyvää työ- ja toivelistaa pihan suhteen…! 😉


…Ja saattaisi joutua vielä kantohommiin, sillä viime keväänäkin löysin enemmän kuin (miehen mielestä) riittävästi KAIKKEA IHANAA pihan sisustamisesta kesäkukkiin ja perennajuurakoihin!


Siksipä ajattelin napata itselleni seuraksi ystävän ja viettää sunnuntaina 28.4. lapsivapaata laatuaikaa messuilla! Ehkä törmäämme siellä? 🙂


Vinkvink: Tämän postauksen valokuvat ovat muuten aiempien Pihapiiri -messujen satoa.


Eilisen ja tämän päivän on ollut käynnissä täällä blogissa sekä Instagramissa (@villakotiranta) kilpailu, jossa palkintona on yksi lippupaketti (2kpl lippuja, arvo á 12€) Pihapiiri -messuille.


Arvonnan suoritin vanhan liiton tapaan paperilappusin emalimukista, ja arpaonni suosi tällä kertaa Eija Yli-Viikaria, jonka voittoarpa tuli tällä kertaa blogin kautta.


Onnea, Eija ja inspiroivia messuja!!


Pssst, Eija, olen sinuun yhteydessä, niin sovitaan lippujen toimituksesta.


Ihanaa viikkoa kaikille – ja erityisesti kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille!


Kevättä kohti – vaikka takatalvisen viikon hidastamana!


Toivotan täältä hyviä öitä teille ja aurinkoa tulevaan viikkoon!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *