DIY LIFESTYLE SISUSTUS / INTERIOR

Talven ensimmäiset pikkujoulut…

…Olivat täydellinen päätös marraskuulle!


Kutsuimme menneenä lauantaina muutaman ystäväperheen meille viettämään pikkuista joulujuhlistusta – ajatuksella ’ihan vain oleskelua, lapsille jouluista puuhastelua ja paljon herkuttelua’.


Aikuiset ehtivät vaihtaa kuulumisia oikein ajatuksen kanssa, lasten kanssa leivottiin ja koristeltiin pipareita, ja juhlapöydän ääreen istahdettiin kaikessa rauhassa nauttimaan niin herkkujen ohella myös siitä tärkeimmästä – aivan mahtavasta seurasta.


Pienen pirtinpöytämme ääreen mahtuu arjessa yleensä 4-6 henkeä kahvin tai ruuan ääreen, mutta nyt katoimme paikat kolmelletoista hengelle!


Kuutta aikuista ja seitsemää lasta varten nostimme verannalta tupaan jatkettavan Bonanza -sarjan pöydän pirtinpöytämme jatkoksi ja tuoleja kerättiin isomman pojan huoneen jakkaroita myöten.


Mutta sopu – ja joulumieli – sijaa antaa ja kaikki löysivät paikkansa yhteiden kattauksen ääreltä.Molemmille pöydille levitin suuren valkoisen Hemtexin puuvillapöytäliinan, jossa on harmain viivoin klassinen ruutukuvio. Pöytäliinojen päälle asettelin vielä Pirta -muotemerkin kaitaliinat poikittain.


Samanlaiset tekstiilit kahden eri muotoisen ruokapöydän yllä loivat yhteinäisen ilmeen ja häivytti pöytien eriparisuutta.


Samoilla tekstiileillä (ja pöytäyhdistelmällä) toteutin myös jouluaaton kattauksen kaksi vuotta sitten, kuvia löytyy oheisesta linkistä:
Jouluaaton päivällisen kattaus – yhdistelmä uutta ja vanhaa


Aikuiset saivat glögimukeiksi mustavalkoiset Seikkailu -muumimukit, lapsille katettiin erilaisia, värikkäitä emalimukeja.


Koska yhtenä illan herkkuna olivat isomman pojan tekemät vohvelit, katetiin kaikille myös suuret ruokalautaset. Kolmelletoista hengelle yhdistelin kattauksen kolmesta erilaisesta, mutta yhteen sointuvasta sarjasta, jotka kaikki ovat aarteitani kirpputoreilta vuosien varrelta.


Karkkikuvioiset jouluservetit
mukien alla löytyivät piipahduksellani Ikeaan ja teemaan istuvat karkkikepit taasen Tiger Shopista ja Lidlistä.


Harvoin katan mihinkään perheen juhliin istumajärjestyksen kera, mutta tällä kertaa, kun yli puolet vieraista oli lapsia ja heistä moni vielä sen ikäisiä, että vanhemman olisi helpointa istua vieressä, oli kätevintä sommitella kattaus valmiiksi mietityn järjestyksen mukaan.


Talviseen kattaukseen viileää tunnelmaa saa yhdistelemällä erilaisia lasiastioita!


Konvehdit ja marmeladikarkit piiloutuivat erilaisiin kannellisiin lasikulhoihin
. Glögin kumppanit, rusinat ja mantelit taasen jaoin pieniin, sieviin lasiastioihin vanhojen ruusulusikoiden kanssa.


Käyttöastioiksi aivan liian harvoin arjessa valikoituvat Ultima Thulen -lasit, jotka nostin nyt vitriinikaapista aikuisten kattaukseen. Lapsille taasen otin käyttöön muita vanhoja lasiaarteita, joita keräilen.


Miksi ihmeessä niitä kauniimpia astioita säästelee aina vieraita ja juhlistuksia varten, eikä niistä meinaa raaskia nauttia arjessa?!


Lämpöistä valoa pöydän ääreen istahtaneille loi mm. Iittalan Kastehelmi -tuikkukippoihin sytytetyt tuikut ja keskelle kahta pöytää nostettu, ruukkuun sammalin toteutettu kynttiläasetelma.


Asettelin tuikkukippojen alle vielä puiset tähtikuviot, jotka sain toista vuotta sitten erään vanhan puukäsityöharrastajan kuolinpesän tyhjennyksestä. Talon siivouksesta vastannut rouva oli kasannut valtavasti erilaisia puutöitä – kauniisti sorvatuista puukulhoista ja tarjottimista tällaisiin tähtiin – sivupöydälle ja sain ottaa siitä ilmaiseksi mukaani kaiken, mitä halusin. Eli mukaan lähti palttiarallaa KAIKKI.


Koska pikkujoulutteluja vietettiin iltaa kohti, nappasin nämä valokuvat ennen vieraiden saapumista, pöytää kattaessa. Viime lauantaiksi saatiinkin kuin tilauksesta tänne Mäntsälän nurkille täydellinen talvisää lumisin maisemin ja auringonpaistein.


Perjantaina pyörähdin vapaapäivällä pienemmän pojan kanssa Lahden Plantagenissa hakemassa kassillisen hyasintteja – joulukukista ne suosikkini, joiden tuoksua ilman ei joulu saavu kotiin.


Pikkujouluista inspiroituneena innostuin kaivamaan kaapeista esiin saviruukkuja, koreja ja emaliastioita, ja sammaleiden avulla askartelin niihin erilaisia hyasinttiasetelmia niin juhlakattaukseen kuin tuomaan jouluista tunnelmaa muihinkin huoneisiin.


Kattauksen sekaan nostin kaksi tällaista (anopilta kesällä lainattuihin) vinoruukkuihin tehtyä sommitelmaa (kuva alla), joista toiseen löysin askartelutarvikkeistani myös muutaman kanelitangonkin.


Noista kahdesta talvimaisema-asetelmasta (kuva yllä) olen oikein superonnellinen!


Ohuesta vanerista valmistetun (juustovalikoiman?) rasian otti mieheni jo tovi sitten talteen, kun arvasi, että minä sellaisesta jotain kuitenkin innostuisin tuunaamaan. …Maailman paras mies, tiedän….! Siellä se kaapissa odotteli inspiraatiota – ja nyt käytin kannen ja pohjan kahteen samanlaiseen asetelmaan.


Asetelman joulukuuset löytyivät Ikeasta puolivahingossa huonekasviosastolta (3 eri kokoista kuusta/pakkaus, hinta muistaakseni alle 4€/paketti) ja keraamiset jouluautot Kärkkäiseltä (4,90€/kpl).


Kaadoin kidesokeria astian pohjalle lumiseksi maisemaksi, asettelin ’lumeen’ kuuset ja auton, sekä lisäsin vielä muutaman lumipallon – pieniä joulupalloja, jotka muutaman vuosi sitten ostin Tokmannilta.


Täydellinen jouluasetelma vanhan talon tunnelmaan!

Isomman pojan ottama valokuva asetelmasta.


Talvista
ja ihan puhtaasti jouluistatunnelmaa luotiin lasten kanssa jo pikkujouluja edeltävänä päivänä.


Verannalle haettiin 210cm muovikuusi, jonka olisi tarkoitus tulevinakin vuosina ilmestyä paikalleen talvikuuseksi valosarjoin tuomaan valoa ja tunnelmaa pimeisiin iltoihin.


Verannan ikkunoista kuusi loistaa pihatielle ja toivottaa niin kotiväen kuin vieraatkin tervetulleiksi Villa Kotirantaan.


…Haaveilen toki, että saisin itse koristella vielä joku päivä tämän kuusen lempikoristein, mutta ainakin tänä talvena pienempi poika päätti koristella kuusen alaosan oman värikkään makunsa mukaan. 🙂


Tupaan lähempänä joulua haetaan ihan oikea, aito joulukuusi – sehän on perheemme perinne! Sen kuusen lapset aina koristelevat mieleisekseen ja minä vain virittelen valosarjat paikalleen.


Joulukuuseen meillä laitetaan omasta lapsuudestani säilyneitä palloja ja nauhoja, sekä melkein vuosittain tulee jotain pientä ostettua myös uutena sekä kirpputoreilta. Lisäksi itse tehtyjä koristeita on kuusessa vuosi vuodelta enemmän.


Esimerkiksi (kuva yllä) näiden itse tehtyjen puuhelmitähtien ohje löytyy vanhasta blogistani, linkki ohjeeseen tässä.


Näillä koristelee joulukuusen, ja viimeistelee vaikka joululahjan paketoinnin!


TERVETULOA SIIS JOULU!


Me täällä olemme nyt virittäytyneet ystävien kanssa vietettyjen pikkujoulujen myötä täydelliseen joulutunnelmaan.


…Paitsi mieheni – tuo joulumörökölli – hän vastustelee koko juhlaa, joka vuosi, aattoon asti ja joulupäivänä olisi jo kippaamassa joulukuusta takaovesta, jos suinkin siihen saisi tilaisuuden…! 😀


Miettikää miten pitkä aika tämä joulun tienoo hänelle onkaan, kun tällaista joulun tohinaa joutuu päivittäin parin kuukauden ajan katselemaan…!


Onneksi ehdimme nauttia tästä sesongista vielä ainakin kuukauden! 😀

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *