LIFESTYLE SISUSTUS / INTERIOR

Valtakunnallinen huonekasviviikko 16.-22.9.2019Oletko koskaan pysähtynyt ja laskenut kotisi huonekasveja…?


En minäkään koskaan aiemmin, mutta kuluvan valtakunnallisen Huonekasviviikon kunniaksi päätin tarttua leikkimielellä touhuun. Tiesin, että kasveja on P A L J O N, sillä joka toinen päivä tapahtuva kastelu-urakka vie neljä kastelukannullista vettä ja aikaa melkoisen tovin…


Silti määrä yllätti – ja vähän järkyttikin – mutta oikeastaan vain positiivisesti!


Ennen kuin kerron oman lukumääräni, pyydänkin sinua kiertämään kotisi ja laskemaan huonekasvit. Montako löytyi?


Psssst, käy ihmeessä jättämässä oma lukumääräsi alle kommentteihin. Olisi valtavan mielenkiintoista kuulla, olenko yksin tämän ’ongelmani’ kanssa… 😀


Noh, montako kasvia meillä – tai mies toteaisi tähän kohti, että kyllä ne ovat ihan puhtaasti talon emännän haalimia – sitten on?


* R U M P U J E N P Ä R I N Ä Ä *


101 HUONEKASVIA!


…En tiedä ollakko ylpeä vai vähän nolona, itkeä vai nauraa…


Siis aivan älyttömästi, mutta silti ei tunnu, että yhtään liikaa!


Miehelle tosin tuossa päivänä eräänä jo vähän naurahdinkin, että alkaisikohan määrä jo riittää, kun tuvan ikkunan ääreen kukkapenkille pitää nostella jakkaroita kukkatasoiksi, jotta takarivinkin kasvit saisivat varmasti luonnonvaloa…


Tällä viikolla Huonekasviseura ry ja Puutarhaliitto ry järjestävät ensimmäisen valtakunnallisen Huonekasviviikon – näiden huikean 101 huonekasvin voimin olen ilolla mukana tässä tapahtumassa, jakaen näin blogin kautta viheriloa ja inspiraatiota menneenä viikonloppuna ottamieni huonekasvikuvien keinoin. 🙂


Huonekasviseura ry ja Puutarhaliitto ry mukaan ainakin joka toisessa suomalaisessa kodissa on useita huonekasveja.


Itse en osaisi kuvitella kotia ilman viherrystä. Miten paljon viihtyisämmäksi kodin tekevätkään erilaiset huonekasvit! …Meillä voisi todeta jo olevan pienimuotoinen viidakko sisätiloissa…


Ja sitä onnistumisen iloa, kun onnistut kasvattamaan pistokkaasta tai jopa siemenestä uuden viherkasvin – tai saat kukkimaan jonkun haastavan lajikkeen. …Jopa muratin hengissä pysyminen on minulle syy pieneen juhlaan!


Laskin huvikseni myös, että noista 101 huonekasvista huikeat 45 on itse kasvatettu joko pistokkaasta tai siemenestä. Tällaisia ovat mm. kilpipiileat, appelsiini- ja sitruunapuut, avokado, rönsyt ja juorut, joulukaktus, korallikaktus, muorinkukka, kultaköynnökset, bougainvillea, kiinanruusut, osa pelargonioista…


Minulle on kertynyt myös erilaisia ’rescue -kasveja’, eli viherkasveja, jotka ovat siirtyneet minulle aiemman omistajan niistä luopuessa tai niiden ollessa jopa menossa roskikseen. Näistä eräs on hieman muotopuoli anopinkieli kammarimme hattuhyllyllä, joka hellässä hoidossa on intoutunut elpymään ja kasvattamaan uusia lehtiä (kuvat alla)!


Yllä olevissa valokuvissa esiintyvä kammarimme on asuinpaikka kahdeksalle huonekasville. Nopealla laskutoimenpiteellä selvisi, että tuvassamme on suurin määrä huonekasveja; kaikkiaan 58 yksilöä. Seuraavaksi eniten kasveja on päätynyt verannalle, jossa majailee 20 huonekasvia ja kolmanneksi eniten kasveja löytyy pienemmän poikamme huoneesta: 14! Ja yksi yksinäinen palmuvehka viihtyy verannalle johtavalla käytävällä (tämän julkaisun kymmenes kuva).


Isomman pojan huoneeseen ei ole päätynyt ainoatakaan kasvia, sillä itään suuntaavien ikkunoiden kaihtimet ovat nuorella herralla lähes aina kiinni, joten kerran siellä elämää yritellyt kaktuskin piti henkihieverissä pelastaa tuvan puolelle toipumaan….!


Myöskään alakerrasta ei löydy yhtään huonekasvia, sillä siellä ainoa ikkunallinen tila (saunan ja kylpyhuoneen lisäksi) on tv- ja pelihuone, ja tuossa tilassa on niin ikään lähes aina kaihtimet kiinni. Ehkä palmuvehka saattaisi siellä pärjätä – kuten ikkunattomassa yläkerran käytävässäkin.


Pienemmän pojan valoisaan huoneeseen on ollut ilo hankkia muutama huonekasvi
olen tuonut sinne peikonlehden ja kultaköynnöksen kun herra itse on suunnattoman innostunut kasvattamaan kaikenlaista! Nykyisin ikkunalaudalla kasvavat mm. pojan itse siemenistä kylvämät sitruunapuut, joiden kasvua on ilo seurata päivittäin.


Lisäksi pienemmän herran kanssa Plantageniin meno on aivan päätöntä touhua, sillä olemme molemmat kuin karkkikaupassa!


Kävimme ohimennen parisen viikkoa sitten Lahden Plantagenissa, tarkoituksena pikaisesti noutaa uusi lihansyöjäkasvi keväällä kuolleen tilalle. V I R H E.


Siellähän olikin ihan mahdoton -30% alennus viherkasveista!
Sekosimme pojan kanssa täysin – erityisesti miniviherkasvien osastolla, missä kasvit maksoivat palttiarallaa 2€/kpl.


Yhtäkkiä lihansyöjäkasvin viereen ostoskoriin oli pienemmän pojan toimesta ilmestynyt sylillinen muitakin viherkasveja – joiden kaikkien nimeä en edes tiedä!


Siellä ne nyt (kuvat alla) pienemmän pojan huoneessa ikkunalaudalla viihtyvät ja kasvavat toivottavasti joku päivä minikokoisista suuriksi!


Olen myös huomannut itsestäni, että en yksinkertaisesti pysty sanomaan ei, jos joku tarjoaa minulle kasvia tai pistokkaita!


Sokeri, muistikirjat ja viherkasvit – siinäpä pahimmat heikkouteni!


Lähes jokaiselta vierailulta isäni viherhuoneeseen tai parhaan ystäväni kotiin Etelä-Karjalaan palaan kotiin vesiastiassa tupaten täynnä pistokkaita. Tälläkin hetkellä kolme pistokasta on keittiön ikkunalla juurtumassa – ja noita en muuten laskenut siihen viherkasviemme kokonaismäärään!


Olenkin ihan vakavissaan harkinnut, että veisin vähitellen kasveja myös työpaikalleni, missä viherkasveja on kaivattu kovasti lisää piristämään konttoria. Muutamia kultaköynnöksiä olemme sinne jo saaneetkin, mutta ainakin kilpipiilean ja vaikka rönsynkin voisin työpisteeni ääreen kiikuttaa.


Viime aikoina olen isäni ja parhaan ystävänikin luo lähtiessä pakannut viemisiksi erilaisia pistokkaita – laittanut siis ilon kiertoon! 😉


Nautitaan tällä viikolla oikein erityisesti huonekasviemme parissa touhuilusta; kastelusta, kuivien lehtien poistamisesta, varjoisan kyljen kääntämisestä aurinkoa kohti… Unohtamatta kukkivien kasvien väriloiston ihailua!


Kerro minulle, montako huonekasvia sinulta löytyi – ja onko sinulla jotain ehdotonta suosikkia? Tai inhokkia? …Voiko huonekasveissa edes olla inhokkia….?

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. Meeri says:

    6 kpl viherkasveja.

    1. Mullanvaihdon aikaan keväisin toivon, että minullakin olisi 6kpl kasveja… 😉 <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *