EKOLOGISUUS LIFESTYLE OMAVARAISUUS PUUTARHA / GARDEN

Viidettä puutarhakesää kohti muistellen Villa Kotirannan pihan muutosta


Laskin – ja tarkistuslaskin – että kyllä, tuleva kesä on viides jo tässä pihassa! Toki oikeastaan vasta viime kesä, 2018, oli ensimmäinen Villa Kotirannassa asuen pihasta nautittu.


Ehkä eritoten teille, jotka ette ole olleet matkassamme huhtikuusta 2015, jolloin vanhan puuverstaan ja sen remontoinnin aloitimme, ajattelin tämän kuukauden omavaraisuus -teemaan liittyvän postauksen pyhittää kertaamalla valokuvin, mitä kaikkea pihassamme on tapahtunut tässä vuosien varrella.


Toki matkan läpikelaus voi olla mielenkiintoinen myös pitkään tätä taivaltamme mukana kulkeille – itseänikin viihdytti näitä valokuvia vanhasta blogista kerätessä se, miten piha on muuttunut keväästä 2015.


HUHTIKUU 2015:


Huhtikuun alussa startattiin projekti Villa Kotiranta. Emme olleet vielä päässeet talon remonttiin kiinni, sillä edellisen omistajan tavaroita oli vielä rakennus täynnä ja muistaakseni huhtikuun loppupuolelle asti hänellä oli aikaa tyhjentää tilat.


Aloitimme urakan siis raivaamalla pihan. Viidestä vanhasta omenapuusta, jotka olivat rivissä keskellä pihamaata, kaadoimme kolme kärsineen oloista ja jätimme keskelle pihaa kaksi hyväkuntoisinta. Valinta taisi osua oikeaan, sillä joka toinen kesä olemme huikean sadon saaneet – viime kesänä muistaaseni ~250kg omenaa!


Tontilla kasvoi myös koivuja, joista kaadoimme kaikki muut paitsi nykyisen kanalan ulkoiluhäkin viereisen pihakoivun. Piha oli myös muutoinkin pahasti vesakoitunut ja erityisesti pajua sai raivata urakalla.


Kiinteistön myynti-ilmoituksen ’tontilla on kasvihuone’ -kohta jaksaa naurattaa meitä edelleen, sillä kyseessä oli täysin luhistunut kasa puuta ja lasinsirpaleita…! Hieman yltiöoptimistista kutsua sitä kasvihuoneeksi…


Alimmainen kuva on hetkeltä, kun pihapiiri oli saatu raivattua ja tontin muodot ja mahdollisuudet alkoivat olla hahmotettavissa kunnolla.


TOUKOKUU 2015:


Toukokuussa pääsimme aloittamaan kunnolla talon remonttia purkutöin ja raivattu pihamaa toimi lähinnä purkujätteen tilapäisenä säilytyspaikkana…


Koko kasvukautena 2015 en edes harkinnut vielä kasvimaan perustamista Villa Kotirantaan, vaan kasvatuslavat olivat vielä vanhan kotimme pihassa. Ainoastaan jäljelle jääneet omenapuut saivat vuosikausia kaipaamansa kevätleikkuun.


HUHTIKUU 2016:


Keväällä 2016 remonttia oli saatu talon puolella jo hyvään vauhtiin ja ehdimme hieman laittamaan jo paukkuja pihaankin; ensimmäisiä pihanmuokkauskaivauksia teetettiin, kuten pengerryksiä, sekä tulevan kasvimaan pohjaa tasoitettiin tulevaa lavapuutarhaa varten.


TOUKOKUU 2016:


Toukokuussa 2016 hahmottelin innolla jo ensimmäisiä puutarhasuunnitelmia – jotka ovat muuttuneet melkoisesti matkan varrella näiden kolmen seuraavan vuoden aikana.


Mutta perusajatus tuossa alla olevassa suunnitelmassa on edelleen melko sama; tontin oikeaan alakulmaan tulee kesähuone (taisi olla tässä suunnitelmassa vielä kasvihuone), seuraavana on lavapuutarha, sitten avokasvimaa (=perunamaa). Tuohon suunnitelmaan on tullut sen verran muutosta, että lavapuutarhan ja avokasvimaan väliin on sijoittunut penkit pensasmustikalle (istutus tänä keväänä) ja mm. mansikalle. Tontin alareunan vasempaan kulmaan on hedelmäpuiden sijaan tulossa kasvihuone (viime kesänä trampoliinin paikka) ja omenapuita on istutettu pari lisää tuonne aivan tontin alarajan tuntumaan – marjapensaiden kera.


Kesähuoneen pohja tehtiin valmiiksi jo tuolloin toukokuussa 2016 ja vasta tälle kesälle olemme todella varoivaisesti alkaneet hahmottelemaan, millainen rakennus siihen nousisi; valmispakettiratkaisu, itse pitkästä tavarasta rakennettu vai jopa vanhasta hirsikehikosta kasattu ja tarpeisiimme sopivaksi muokattu….? Tavoitteemme on saada pihaan tila, jonne muuraamme remontissa puretun vanhan puulieden kesäkeittiöksi ja missä voisi istua vaikka pitkälle syksyyn juomassa puuliedellä keitettyä pannukahvia.


Toukokuussa 2016 aloitettiin myös lavapuutarhan rakentaminen tontin etelän suuntaan sijoittuvaan alalaitaan.


Näiden menneen kolmen kesän aikana, kun lavapuutarha on tontilla ollut, ovat lavojenkorkeudet vähitellen nousseet; ensin kaikki lavat olivat yhden kehikon korkuisia, sitten osasta tein kahden korkuisia ja tänä kesänä on tarkoitus nostaa kaikki viimeisetkin lavat kahden kehikon korkuisiksi.


Olen itse huomannut, että kahden korkuinen lava mahdollistaa paremmin lajikkeiden kierrättämisen lavoissa, kun kaikki lavat ovat lähtökohtaisesti multasyvyydeltään sopivia erilaisille juureksille. Kahden korkuisia lavoja on myös helppo täyttää ja möyhiä vaikka kuokan kanssa – olen harkinnut kolmen kehikon korkuisiakin, mutta niiden muokkaaminen tuntuu itsestäni haastavalle.


Remontin yhteydessä talosta löytyneistä vanhoista ikkunanpokista olen rakennellut erilaisia minikasvihuoneita ja tuulensuojia kasvimaalle vuosien saatossa.


Toukokuussa 2016 perheeseemme myös saapui neljä uutta jäsentä, maatiaiskanasemme Nugetti, Poppis, Fajitas ja Kuukeri, joille mies rakensi ympärivuotisen kanalan vuokraamamme talon vanhaan navettarakennukseen.!


KESÄKUU 2016:


Kesäkuussa kasvimaalla vihersi jo kovasti. Oman haasteensa tuona kesänä puutarhan pitämiseen teki kahden talon välissä ramppaaminen; asuimme tuolloin vuokralla toisaalla, mutta remontoimme päivittäin Villa Kotirantaa. Eli minun piti joko erikseen ajaa aamuin illoin kastelemaan puutarhaa ennen töihin lähtöä ja töistä tullessa, tai sitten pyytää miestä vielä pitkän raksaillan jälkeen availemaan harsoja, kastelemaan kasveja ja peittelemään ne uudelleen harsojen alle piiloon… Motivaatio oli molemmilla tuona kesänä kasvimaan suhteen hieman hukassa…


Mutta siitä huolimatta saimme omasta puutarhasta loistavan sadon jo heti ensimmäisenä kesänä!


…Muistan, kuinka haaveilin ajasta jolloin pääsisimme asumaan Villa Kotirantaan ja voisin viettää kaikki kesälomien päivät ja kesäiset illat omassa puutarhassa puuhastellen tai vain ihastellen sitä vehreyttä ja kukkaloistoa… Uskokaa pois, osaan nyt oikein erityisesti arvostaa jokaista omassa puutarhassa viettämääni hetkeä!


Kesän 2016 meillä oli myös tilapäinen kasvihuone, jonka mies oli aiemmaksi kesäksi rakentanut vanhaan pihaamme. …Voin kertoa, ettei kasvihuoneen tomaatit tuottaneet tuona kiireisenä kesänä yhtään satoa – ainoastaan muutamia raakileita joskus syyskuun puolella…


Myös neitisemme kanalassa kasvoivat hurjaa vauhtia!


HEINÄKUU 2016:


Heinäkuussa päästiin jo nauttimaan omasta sadosta mm. pinaattien sekä ensimmäisten harvennuksien yhteydessä nostettujen porkkanoiden ja nauriiden muodossa.


Tuona kesänä olin oikein erityisen iloinen ja ylpeä puutarhan runsaasta vehreydestä ja kukkaloistosta; samettikukkia, kehäkukkia ja ruiskaunokkeja porkkanoiden ja sipulien seassa!


Herneille rakentelin tukikehikoita tontilta löytyneistä materiaaleista ja anopilta saaduista oksista. Osa niistä odottaa nytkin varastossa tulevaa puutarhakesää.


ELOKUU 2016:


Elokuussa sai Villa Kotirannan – eli tuttavallisemmin ’raksan’ – puutarhasta kantaa jokaisella käyntikerralla kotiin sylikaupalla satoa; herneitä, kesäkurpitsoja, porkkanoita, omenoita, salaatteja, sipulia…


Koska piha oli muilta osin vielä täysin rakennustyömaa ja ketomaisessa tilassa, oli puutarhan yleisilme runsas ja aamuauringon noustessa jopa satumainen.


Elokuussa 2016 myös ensimmäinen neljästä kanasesta alkoi munimaan ja pääsimme vihdoin aloittamaan omavaraisuutta omien kananmunien muodossa. Herkullisia!!


KESÄ 2017:


Kesä 2017 meni niin vauhdikkaasti talon remontin viimeistelemisessä – pääsimme muuttamaan lokakuussa 2017 – etten ehtinyt juuri lainkaan ottamaan valokuvia kasvimaalta! …Ehkä Instagramin puolelta olisin löytänyt muutamia otoksia….


Puutarha oli joka tapauksessa täydessä käytössä, kuten edellisenäkin vuonna, ja satoa saatiin hyvin – sen verran tuosta kesästä muistan… Remontti piti meidät niin kiireisenä, että kasvimaata hoidettiin vasemmalla kädellä siinä sivussa.


Myös kanasemme olivat vielä tuolloin vuokraamamme talon piharakennukseen rakentamassamme kanalassa ja siirtyivät mukanamme Villa Kotirantaan loppuvuodesta 2017, kun mies sai viimeisteltyä uuden kanalan vanhaan liiterirakennukseen.


…Neideillä on tilavassa yksiössään talvisin lämmitys, koneellinen poistoilman vaihto (mies varmaan pyörittää päätään tuolle käyttämälleni termille…) ja kaksiportainen ajastettu valaistus. Notta kelpaa kotkotella kesät talvet.


TOUKOKUU 2018:


Kesä 2018 – ensimmäinen Villa Kotirannassa asuttu kesä! Tätä oli odotettu vuosia.


Viime toukokuussa mies aloitti tiilimuurin perustuksien rakentamista omenapuiden eteläpuolen sivulle tulevaa pengerrystä varten.


Tontin etelälaitaan istutettiin myös kaksi omenapuuta, jotka isäni osti pojillemme syntymäpäivälahjoiksi; vaaleammalle pellavapäälle valkeakuulas ja tomeralle punaposkelle punertava Pirja!


Nämä omenapuut muuten tuottivat pojille jo ensimmäiset maistiaiset heti ensimmäisenä syksynä!


Kanalan ulkoiluhäkin rakennus aloitettiin niin ikään toukokuussa, jotta mökkihöperöt, talven sisätiloissa viettäneet neidit pääsisivät vihdoin nauttimaan keväisistä auringonsäteistä. 🙂


Viime kesänä myös lavapuutarha jatkoi leviämistään ja mm. vanhasta hiekkalaatikon kehikosta syntyi erillisen lavanreunuksen avulla kaksikerroksinen kasvulava mansikoille ja herneille.


Mies myös käänsi puutarhatraktorilla tontin etelälaitaan avokasvimaan, johon kylvimme puutarhamme ensimmäiset perunat.


KESÄKUU 2018:


Kesäkuussa valmistui kanalan ulkoiluhäkki ja neidit pääsivät kuopsuttamaan pehkujen sijaan pitkästä aikaa maata ja syömään heiniä suoraan maasta.


Myös tiilimuuri valmistui – tähän hyötykäytettiin remontin yhteydessä puretut vanhat tiilet – ja jäi odottamaan kesää 2019 ja pengerryksen viimeistelyä. Muuri jakaa kauniisti pihaa eri tasoihin ja eri ’tiloihin’, sekä luo luontevasti uusia kulkureittejä puutarhassa.


Isomman pojan kanssa kasvatettiin hänen syntymäpäivälahjaksi saamista kurkun- ja tomaatinsiemenestä kylvettyjä taimia. Osa pääsi ruukkupuutarhana talon eteläseinustalle auringon paahteeseen ja osa istutettiin vanhoista ikkunan pokista valmistettuun minikasvihuoneeseen.


Sekä tomaatti, että kurkku tuottivat molemmat ennätyksellisen sadon – saattoi johtua siitä hämmästyttävästä toukokuussa alkaneesta ja läpi kesän kestäneestä helleaallosta!


HEINÄKUU 2018:


Heinäkuussa ei puutarhassa rakenneltu mitään uutta ja ihmeellistä, nautittiin vain sadosta!


Myöhemmin syksyllä kasvimaalta kerättiin lähemmäs sata kiloa kurpitsaa, joista osan lahjoitin ystäville ja varmaan 50kg keitin soseiksi ja pakastin talvea varten.


Myös lehtikaali (muistaakseni kuusi taimea) teki ennätyksellisen sadon, emmekä ehtineet mitenkään syömään kaikkea tuoreeltaan. Isompi poika oli minulle suureksi avuksi kerätessään sadon talteen ja leikatessaan kasvit pakastusta varten.


Paljon on tapahtunut viidessä kesässä!


Tälle vuodelle haaveilin jo kasvihuoneen rakentamista, mutta voi olla, että se jää vielä seuraavalle kesälle. Varmaa on ainakin, että heti sään salliessa alan valmistelemaan neljää suurta kasvatuskehikkoa pensasmustikoita varten ja suunnitelmissa on myös laajentaa mansikkamaata. Samoin kirsikka- ja päärynäpuut ajattelin hankkia tänä kesänä – niille paikat löytynee tulevan kesähuoneen kulmilta.


Myös lavapuutarhan käytävien viimeistely on jäänyt odottamaan päivää parempaa ja toivottavasti sellainen tulee tänä kesänä. Tahtoisin niin lavapuutarhasta viimeistellyn näköisen pikkuhiljaa…


Tämä postaus on osa omavaraisuus -teemalla kirjoitettua sarjaa, johon ovat osallistuneet mm. nämä alla olevat blogit:

 1. Farmer to bee https://farmertobee.blogspot.com/2019/03/farmarin-esittely-ja-polulla-eteneminen.html
 2. Urban Farming kaupunkiviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2019/03/omavaraisuus-ja-me-seka-lierot.html
 3. Tsajut https://tsajut.fi/suuntana-omavaraisuus-osa-2/
 4. Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/03/mina-sariw-omavaraisuus-kotipihalla.html
 5. Maalaiskaupungin piha https://maalaiskaupunginpiha.blogspot.com/2019/03/eteneminen-ja-esittely.html
 6. Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/03/04/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-osa-2
 7. Ku ite tekee http://www.kuitetekee.com/2019/03/04/osittainen-omavaraistalous/
 8. Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/03/omavaraisempaa-elamaa-2019-osa-2.html
 9. Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/03/projekti-omavaraisempi-elama-2019.html
 10. Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-mutta-millainen-porukka-taalla-suunnistaa
 11. Saman otavan alla https://www.samanotavanalla.fi/?p=1799
 12. Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2019/03/suuntana-omavaraisuus-kuka-mita-ja-miksi.html
 13. Villa Koira https://kah-villakoira.blogspot.com/2019/03/omavaraisesti-oma-itseni.html
 14. Torpan Tyttö http://torpantytto.com/2019/03/02/inventaario-pakastimessa
 15. Caramellia https://caramellia.fi/pysaytyskuvassakaikkihyvin/
 16. Alussa oli Vehkosuo https://vehkosuo.blogspot.com/2019/03/mita-kuuluu-kevaan-odotukseen.html
 17. Luomulaakso https://luomulaakso.fi/luomulaaksossa-elellaan-astetta-ekologisemmin-muttei-unohdeta-nykymukavuuksia/
 18. Kohti laadukkaampa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/03/askeleita-kohti-omavaraisuutta-2.html
 19. Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/03/omavaraistelevaa-elamaa-2019-osa-2-keta.html
 20. Iso-Orvokkiniitty https://iso-orvokkiniitty.fi/blog/punainen-mokki-ja-perunamaa/(avaa uuden välilehden)
 21. Jovelan talopäiväkirja https://jovelassa.blogspot.com/2019/03/vaaran-vankyran-talon-vaki.html
 22. Mrs Sinn https://mrssinn.blogspot.com/2019/03/arvot-ja-aika-values-and-time.html
 23. Pienen pieni Farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=390// Oh wow, how the yard and garden behind our house has changed during these past years 2015-2018!

Saatat myös pitää...

19 kommentti

 1. […] Saman otavan alla, Airot ulapalla, Villa Koira, Torpan Tyttö, Caramellia, Villa Kotiranta, Alussa oli Vehkosuo, Kohti laadukkaampa elämää, Rakkautta ja maanantimia, […]

 2. says:

  Aivan huikea tuo teidän laatikkotarha! Jotain samantapaista on itsekin tarkoitus viritellä mutta tilaa ei ole mihinkään noin järjestelmälliseen. Täällä ei ole tasaista maata juuri missään, joten viljelylaatikoita on tarkoitus ripotella vähän sinne tänne, minne nyt sitten sattuu mahtumaan. Kanatarha on myös upean näköinen <3 Kyllä kelpaa kanojen kuopsutella tuollaisessa 🙂

 3. Tuula/Maalaiskaupungin piha says:

  Aivan mahtava katsaus pihan kehittymisestä ryteiköstä omavaispuutarhaksi. Upeat kuvat kertovat todella paljon, aivan huikeaa.

 4. Ihanat lavakaulusviljelmät teillä! Ja Kanat!

 5. Hirmuinen kehitys teidän pihalla. On se varmasti myös vaatinut monen monta tuntia hikeä. Samalla näyttää myös, että on se teille palkinnoksi satoakin antanut.

 6. Vautsi, miten ihanan näköiset laatikkoviljelmät! Iski kamala inspiraatio hankkia ensi keväänä lisää lavankauluksia omaankin pihaan 😀

  Hienoa kehitystä vuosien varrella, paljon olette saaneet aikaan! Ja kiitos muuten vinkistä, tosi soma idea tuo tikunnokkaan laitettu pyykkipoika kasvien nimikylttinä 🙂

 7. Sinähän olet oikea velho viljelijäksi! Kaikki näytti niin hyvinvoivilta. Oli melenkiintoista seurata pihaanne pidemmällä aikavälillä kun se ei ollut minulle entuudestaan tuttu.

 8. Susa says:

  Ihania kuvia viljelyksistä! Tuli ihan kesäfiilis..

 9. Että nuo kesäiset ja syksyiset kuvat kasvimaista ja sadosta saavatkin sormet syyhyämään ja veden herahtamaan kielelle. Paljon olette saaneet aikaiseksi näiden vuosien aikana.

 10. says:

  Ihailen edelleen tuota tiilimuurianne, se on aivan huikea. Lisäksi olette edenneet puutarhan kanssa todella kovaa vauhtia 🙂

 11. says:

  Tosi hienoa nähdä, kuinka älyttömän paljon voi muutamassa vuodessa saada aikaiseksi. Ja toisaalta hyvä muistutus siitä, että kaikki ei tule valmiiksi yhdessä kesässä… Jään seuraamaan!

 12. marketta says:

  Kiva nöhdä kuvia alkutaipaleeltanne!

  Täällä muuten toinen vannoutunut lavatarhuri! =D

 13. Olipa niin kaunis postaus ja tulvillaan satokauden parhaita, että taidan pyörtää päätökseni viljellä tänä vuonna ihan vähän vain. Tarkoitus oli keskittyä piharemontteihin, mutta nyt kyllä tuli palava halu kylvää vähän kaikkea! 😀

 14. […] Korkeala, Saman otavan alla, Airot ulapalla, Villa Koira, Torpan Tyttö, Caramellia, Villa Kotiranta, Alussa oli Vehkosuo, Luomulaakso, Kohti laadukkaampa elämää, Rakkautta ja maanantimia, […]

 15. Wau! Kylläpä teillä on myllätty pihalla ja upeaksi se onkin saatu! Oikea hyötypuutarhurin keidas! Inspiroiduin tästä kivasta postauksesta ajattelemaan, että niin, tämä tuleva kesä on nyt seitsemäs täällä! En ymmärrä sitä kyllä ollenkaan, vastahan me tultiin tänne, mutta todella 6. kesä asukkaana ja sitä edelsi yksi kesä remppapuuhissa vielä kaupunkilaisena. Oikeastaan olisi kiva tehdä joskus koostepostaus menneistä kesistä ja muutoksista puutarhan puolella. Onhan se muuttunut ihan toiseksi, mitä oli, kuten teilläkin näyttää olevan 🙂

 16. Wau! Aivan upea muodonmuutos teidän pihalla ja mahtava lavatarha! Mikä inspiraatio tästä tuli itsellekin!

 17. says:

  Upeat kuvat! Tosi kiva päästä kuvien avulla tutustumaan pihanne kehittymiseen, ja komeaan satoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *