PUUTARHA / GARDEN SISUSTUS / INTERIOR

Inspiraatiota puutarhan sisustamiseen Pihapiiri -messuilta, osa 2


Jaoin torstaina ensimmäiset valokuvat viime viikonlopun Pihapiiri -messuilta Lahdesta – ihastuttavan inspiroivasta, lahtelaisen Florencia -kukka- ja lifestyle -myymäläyrittäjän, Merja ”Melli” Lohisalon, somistamasta kasvihuoneesta.


…Tai paremminkin kesäksi pihapiiriin siirtyneestä oleskeluhuoneesta!


Tila oli täydellinen inspiraationlähde tällaiselle juuri kasvihuoneen osina pihaansa saaneelle kotipuutarhurille – käy siis ihmeessä kurkkaamassa valokuvat torstain postauksesta, jos et vielä ole ehtinyt.


Samaisen Ideapuutarha -messualueen keskelle oli rakennettu lavapuutarha, sekä alueen laidoille oli somistettu myös maalaisromanttinen- (kuvia yllä) sekä rustiikkinen puutarhavaja (kuvat alla).


Ideapuutarha -messualuetta kuvataan Pihapiirin -nettisivuilla näin:

”Pihapiiri-messujen Ideapuutarha-yleiskoristelualueelle D-halliin rakentuu viihtyisä kasvimaa- ja oleskelualue, jossa pääsee nauttimaan puutarhaelämän iloista, kukista ja tuoksuista – sopuisasta yhteiselosta luonnon kanssa.

Ideapuutarhan istutuksissa on teemana luonnonkasvien, puutarhakasvien ja syötävien kasvien kerroksellinen yhdistely. Kasvillisuudella pyritään luomaan monimuotoisia elinympäristöjä ihmisille, kasveille, eläimille ja hyönteisille, jotta luonnon monimuotoisuus säilyy. Puutarhassa viljellään luonnonmukaisesti ja käytetään ekologisia materiaaleja.”


Tykästyin itse erityisesti Cottage Garden -henkisiä puutarhoja rakastavana ruosteensävyisiin metallilaatikoihin, joissa kasvoi niin hyötykasveja kuin kesäkukkiakin (kuva alempana).


Huomasin muuten vappuna, että vastaavaa tunnelmaa löytyy myös anoppilani pihasta, missä kauniisti ruostuneet maitotonkat koristavat puutarhaa. …Hetken harkitsin jo kantavani isältäni saaman maitotonkan pihalle sateeseen, mutta en raaski ruostuttaa niin hyvässä kunnossa olevaa tonkkaa, kun se on kaunis myös alkuperäisellä pinnallaan. Joudun siis pitämään silmät auki kirpputoreilla ja metsästämään ruostutettavaksi soveltuvia vateja ja ämpäreitä – ja kenties jopa tonkankin!Innostuin tämän vajan (kuvat yllä) näkemisen jälkeen keräämään Pinterestissä inspiroivia valokuvia Cottage Garden -henkisistä puutarhoista, kasvihuoneista ja oleskelutiloista pihapiirissä – ja kansio täydentyy takuulla pitkin kevättä, kun pääsee tuota omaakin pihaa taas kelien lämmettyä laittamaan kuntoon kesäkukin ja uusin perennoin.


Löydät ideakuvani Villa Kotirannan -Pinterest tililtä, kansiosta INSPIRATION: Cottage Garden.


Jutellessani messuilla myymäläyrittäjän, Merja ”Melli” Lohisalon kanssa, innostuimme molemmat aiheesta, kuinka jokaisen tulisi luoda omasta pihasta keidas, jossa koko kesä tuntuu lomalle!


Niin usein Suomen kesä tuntuu menevän kuin siivillä, ja ne kesälomaviikot katoavat kuin huomaamatta – siis jos keskittyy nauttimaan kesästä ainoastaan noina lomaviikkoina!


Minulle piha, puutarha ja kasvimaa ovat kesäisin olohuoneen jatke – ja tänä kesänä saan ’kesäkotiini’ uuden huoneen, jonne varmaan puoliksi muutan, kunhan se saadaan kasaan – nimittäin kasvihuoneen. Ja kun pihassa touhuaminen on joka ikisenä kevään, kesän ja syksyn päivänä keino rentoutua, tuntuu jokainen noista päivistä kuin pienelle lomalle!


Tykästyin kovasti myös näihin juuttisäkkeihin verhottuihin tomaatintaimiin vai voiko toista metriä pitkistä kasveista käyttää enää termiä ’taimi’?! – jotka toimivat pergolan seinustalla jakamassa tilaa ja varjostamassa auringolta siinä missä köynnöskasvitkin!


En ollut koskaan tullut edes ajatelleeksi, että tosiaan hyötykasveja – tomaattia, kurkkua, jopa papuja? – voisi kasvattaa näinkin, vaikka terassia reunustaen, antaen myös näkösuojaa!


…Tomaatinkin miellän niin helposti pelkäksi kasvihuoneeseen ’kätkettäväksi’ lajikkeeksi…Messuilta lähdin hakemaan myös mm. tulppaanipelargoneja, joita löysinkin kolmea erilaista, sekä bonuksena kauniin tähtipelargonin, jollaisesta en ollut aiemmin kuullutkaan!


Valitsin viisi nupullista taimea – tarjouspaketti – jotka kaikki vähitellen valmistautuvat ensimmäiseen kukintaansa verannan ikkunalla. Ikkunalla ovat myös täydessä kukassa viime keväänä messuilta ostamani pelargonit – sellaiset ’perinteisen malliset’ punaiset ja valkoiset, jotka mielestäni kuuluvat vanhan talon verannalle.


Pelargonien lisäksi ostoslistalla olivat valkoiset ja vaaleanpunaiset (sekä pinkit) liljat eri pituisina, sillä tänä kesänä pääsen vihdoin toteuttamaan pitkäaikaista haavettani runsaasta liljapenkistä, josta raaskisin leikata kukkia myös maljakkoon.


Ostin kaikkiaan 25 liljan sipulia, joista tosin viisi on oranssinsävyisiä tiikerililjoja ja ne menevätkin toiselle puolelle pihaa kuin nuo valkoiset ja vaaleanpunaiset.


Liljojen ja pelargonien lisäksi ostoskassiin päätyi myös haaveilemani särkynytsydän, joka elelee näitä epävakaita kevätsäitä nyt suuressa ruukussa, jossa nostan kasvin aamuisin pihalle ulkoilemaan ja iltaisin kodinhoitohuoneeseen turvaan hallaöiltä.


Tänään satoi taas lunta – niin täällä Mäntsälässä kuin Lahdessakin, missä pyörähdimme kummityttöni 6v-juhlissa. Vaikka lämpötila laski lähelle nollaa, päätyivät lapset kuitenkin takapihan trampoliinille sukkasiltaan loikkimaan – ihanaa heittäytymistä ja hetkestä nauttimista taas kerran lapsilta, kun me aikuiset vain päivittelimme huonoa säätä sisältä käsin, ikkunasta katsellen…!


Leppoisaa viikonlopun loppua sinulle!


…Minä luulin tänään olevan jo sunnuntai, ja ihmettelin, kuinka nopeasti taas kerran viikonloppu vierähtikään… 😉

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *