EKOLOGISUUS OMAVARAISUUS PUUTARHA / GARDEN

Siemenpaketit järjestykseen ja vähän kotipuutarhurin maaliskuun kuulumisia.

Menneenä viikonloppuna oli kerrankin lähes aikatauluista vapaata aikaa, kun koronasta johtuen mm. pienemmän pojan jalkapallotreenit ovat tauolla.


Juhlimme tosin isomman pojan 12v kaverisynttärit lauantaina alkuperäisen suunnitelman mukaisesti, sillä olisi tuntunut hassulle ne perua, kun lapset kuitenkin istuneet koko menneen viikon koulussa yhdessä ja näin maanantaina jatkui arki taasen normaalisti – ainakin täällä Mäntsälän sivukylällä.


Tuosta harrastuksettomasta viikonlopusta innostuneena sain vihdoinkin tartuttua siementen järjestelyyn – askare, joka on odotellut jo useamman vuoden, vaikka tarvikkeet touhuun ovat koko ajan löytyneet kotoa!


Lue myös: SIEMENINVENTAARIO JA KYLVÖSUUNNITELMAN HAHMOTTELUA


Tähän asti siemenpaketit ovat pyörineet erinäisissä koreissa ja rasioissa, mutta nyt ne ovat lajiteltuina kylvöaikataulun mukaan kansiossa!


Nyt täytyy tunnustaa, etten muista missä alunperin tähän ideaan törmäsin – joko Pinterestissa taikka Instagramissa… Sen verran on viime viikkojen aikana tullut haettua inspiraatiota molemmista lähteistä mm. esiaksvatustouhuista innostumiseen…!


Noita valokuvamuovitaskuja oli jäänyt pyörimään kaapin pohjalle jostain toisesta projektista ja kansiokin niin ikään löytyi työhuoneen siivouksen yhteydessä.


Kiinnitin vielä jokaisen siemenpaketin omaan lokeroonsa klemmarilla, sillä varsinkin isoja siemeniä sisältävät pakkaukset, kuten maissi ja herne, helposti alkoivat sivuja selatessa karata lokeroista.


Klemmarien kanssa toimii kuin unelma!Ai hitsit, että onkin nyt helppoa pysyä kärryillä, mitä piti muistaa kylvää milloinkin!


Ja kun apuna on vielä puutarhapäiväkirjani sekä siellä lajikohtainen kylvösuunnitelma, niin olen kerrankin kartalla kylvöpuuhista!


Tasan viikko sitten kylvetyt tomaatit ovat jo hyvillä taimen aluilla. Tällä viikolla onkin aika tarttua jo ensimmäiseen koulimiskierrokseen ja siirtää pikkutaimet omiin purkkeihinsa.


Tähän mennessä on kylvettynä vanha tuttu St.Pierre -lajike, joka on löytynyt puutarhastani varmaan viimeiset kuusi kesää. Lisäksi kokeiluun lähtivät Moneymaker– ja Roma -lajikkeet, jotka ovat nimensä puolesta tuttuja, mutta joiden kasvattamista en ole koskaan testannut.


…Siemenpakkauksia lajitellessa huomasin muuten, että olin unohtanut kylvää Red Cherry -kirsikkatomaatin – hyppäsi kiireesti työlistalleni täksi viikoksi – joiden siemeniä minulle oli jäänyt viime kesältä vielä jäljelle runsaasti. Lisäksi sain vihdoin tehtyä ostoslistan puuttuvista siemenistä, joita pitäisi huhtikuun alussa viimeistään kipaista kaupasta hakemaan.


…Toivottavasti kaupat ovat auki huhtikuussa – kun ei tästä maailman tilanteesta enää oikein ota selvää…


Kylvin tosiaan viikko sitten 9.3. maanantaina Moneymaker -tomaattia 15 siementä, Roma -lajiketta 14 siementä ja St.Pierre -lajiketta 18 siementä.


Tänään illalla laskin, että noista 47 siemenestä on itänyt jo 45 taimea!


Olin jo luvannut – itselleni ja miehelleni – ettei tänä keväänä verantaa valtaa yhtä suuri määrä tomaatintaimia kuin viime vuonna; tuolloin meinasi tila loppua kertakaikkiaan kesken, kun reilut 40 taimea eleli verannalla…


…Ja kuinkas nyt sitten onkaan taas käymässä?! 😀


Ainahan sitä pitää kylvää hieman enemmän kuin mitä taimia tarvitsee, sillä eihän ne kaikki siemenet kuitenkaan idä (kah, eihän nytkään 2 siementä ole vielä tuottanut tulosta!) ja moniko taimi lopulta selviää pitkän sisäkasvatuskauden kasvihuoneeseen saakka?! 😉 Aina joku taimi nuupahtaa – tai vähintään katkeaa siirrettäessä pihan poikki kasvariin…


Viime keväänä vein kymmenisen taimea myös isälleni Pohjois-Savoon, ja veikkaan, että teen tänä kesänä samoin…


Isäni, tuo kotipuutarhaguruni ja -idolini, on jo kahdeksankymmenen ikävuoden täytyttyä oppinut ottamaan hieman rennommin ja jopa ostamaan valmiiksi kasvatetut tomaatin taimet! …Minulla on vielä tuohon ZEN-tilaan matkaa – ainakin neljäkymmentä vuotta…!


Joten tietyllä tapaa viime kesänä ympyrä sulkeutui, kun vein isälleni itse kasvatetut tomaatin taimet, ettei hänen tarvinnut niitä puutarhalta ostaa – mies, joka opetti minut kotipuutarhuriksi on vähintään ansainnut kiitokseksi osan taimistani!


Esikasvatustouhuja aloittelin viime viikolla myös ensimmäisten kukkienkin kanssa. Nämä ihanuudet eivät vielä ole itäneet, mutta viime kesänä sain samoista siemenistä taimet kukkapenkkiin, joten toivon siemenissä olevan vielä potkua jäljellä.


Kunhan tomaatit on koulittu – ja ne unohtuneet kirsikkatomaatit kylvetty! – nojaan tuolissa taaksepäin ja jään odottelemaan huhtikuuta ja tulevia kylvöjä.


Maaliskuu – parasta aikaa puuhata sormet mullassa ja nauttia lämpimistä kahvitteluhetkistä terassilla auringonpaisteessa!

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. says:

    Voi että, kyllä kerrostaloasujalla kateeksi käy! Odotan jo niin sitä hetkeä, kun vihdoin toteutan unelmani ja hankin kesäpaikan, jossa minäkin pääsen viljelemään yrttejä ja vihanneksia. Sitten teen minäkin tuollaisen näppärän kansion. 🙂

    1. Voin paljastaa, että syksyllä löytyy hetki, kun kadehdin kaikkia kerrostaloasujia ja olen valmis heittämään hanskat kasvimaan nurkkaan…! 😉 Toisaalta mielenrauhan lähde, toisaalta sellainen laiskotteluhetkien karkoittaja, että viha-rakkaussuhde palaa vahvana vuodesta toiseen. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *