DIY KÄSITYÖT / HANDCRAFT

Lankauutuuden kokeilusta syntyivät lempisukat


Kauppareissulla osui silmiini paikallisen K-Citymarketin lankahyllyltä kaunis murrettu vihreän sävy. Kyseessä oli Keskon oman myhome living -merkin sukkalanka, johon en aiemmin ollut tutustunut.


Nopealla googlauksella selvisikin, että kyseessä oli yksi neljästätoista syksyn ja talven 2019 sukkalankamalliston uutuussävystä – hieman harmahtava vihreä, jossa seassa hitunen luonnonvalkoista, joka luo sileäänkin neuleeseen kauniin, elävän pinnan.


Herkullisen lankavärin ja varsin maltillisen hintansa, 3,99€/kerä, vuoksi en kauaa jäänyt harkitsemaan vaan nappasin kerän ostoskoriin ja otin langan testaukseen!


Eikä sillä, että impulsiostokseen olisin suoranaisesti sortunut, vaan haaveissa olivat olleet jo tovin ’ihan perus villasukat’; sellaiset hieman pidempivartiset ja yksinkertaiset ulkonäöltään – ei siis kirjoneuleita suunnitelmissa tällä kertaa!


…Minulla on ainainen viha-rakkaussuhde kirjoneuleisiin; rakastan ideoida erilaisia kuvioita ja värikkäät sukat tuovat piristystä arkeen – kuten ne eripari kaffemukit, joilla astiakaappiamme täytän – mutta vihaan sitä tuskaista lankojen päättelyä!


…Ja, vuosienkin harjoittelun jälkeen, osaan neuloa ainoastaan kahdella langalla sellaista kirjoneuletta, joka ei kinnaa ja kiristä… Jos otan mukaan kolmannen langan, katoaa neuloksestani kaikki jousto, eikä aikuisen miehen sukan silmukkamäärällään mene varsi kunnolla edes lapsen jalkaterästä yli…


Tämän langan tekstuuri osui ja upposi, ja tiesin heti, että vaikka sukkien malli tulisi olemaan todella simppeli, toisi lanka itsessään siihen kaivattua elävyyttä.


Kävimme talvilomalla Jyväskylän suunnilla Peurungan kylpylässä köllöttelemässä neljä päivää, ja noiden automatkojen sekä rauhallisten hotelli-iltojen ratoksi halusin ottaa nopeasti neulottavan työn mukaan. Siis sellaisen, jota voisin neuloa menemään sen ihmeempiä keskittymättä tai kuvio-ohjeita seuraamatta.


Ja hyvin neuletyö kulkikin mukana; matkan aikana sain puolitoista pitkävartista sukkaa valmiiksi!


Neuloin sukat Tokmannin alennusmyynnistä ostamillani bambupuikoilla – taisivat maksaa euron tai korkeintaan kaksi / 5 puikon paketti!


Nämä puikot olivat ehkä hieman taipuisammat kuin olin odottanut, mutta ainakin tällaisessa perusneuleessa toimivat moitteettomasti. Eli ehdottomasti olivat enemmän kuin hintansa väärtti!


Sukkien varsien resorit neuloin lankakaapista löytyneestä jämälangasta.


…Jämälankoja pitäisi enemmänkin hyödyntää neuleprojekteissa, mutta valitettavasti harvoin jämistä löytyy riittävästi yhteen väriensä ja paksuutensa puolesta sopivia lankoja…


Neuloin varret 16s/puikko ja kavensin nilkkaresoriin silmukkamääräksi 12/puikko, jolla jatkoin myös teräosien neulomisen.


Olen sen verran rotevilla säärillä varustettu, että tällaisten pitkävartisten sukkien silmukkamäärä ei varsissa voi olla juurikaan alle tuon 16 silmukan. erityisesti, kun tykkään vielä käyttää villasukkia kaikkien housujenkin kanssa, kiskoen varret yli lahkeiden.


Ja jalkateräni on kokoa 38, joten 12 silmukkaa puikolla muodostaa juuri täydellisesti istuvan teräosan!


Tuosta alakuvasta muuten hyvin hahmottaa, kuinka yhdestä kerästä sai toista kärkikavennusta vaille kaksi koon 38 pitkävartista sukkaa.


Neulon villasukkia ulkomuistista, ilman minkäänlaisia ohjeita – mummoni minulle 1980-luvun loppupuolella opettaman mallin mukaan.


Edes koulujen opit eivät muuttaneet tekniikkaani, vaan esimerkiksi tapani tehdä kaksinkertainen kantapää on niin syvällä selkärangassa, että vuosienkin neulomattomuuden jälkeen kantapään tekeminen sujuu kuin pyörällä ajo!


Legenda kertoo, että jo pienenä ekaluokkalaisena olin koulubussissa istunut kutimien kanssa… Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa! 🙂


Hyvä kokemus siis tästä myhome living -sukkalangasta!


Tässä olen nyt useamman viikon kulkenut ainoastaan nämä uudet lempivillasukkani jalassa; nämä ovat aamuisin jalassa, kun hipsuttelen alakertaan hammaspesulle, nämä kiskon jalkaan heti saavuttuani töistä kotiin ja samaiset sukat jalassa nukahdan illalla. Näillä juhlin perheen miesten syntymäpäivät viime viikonloppuna, näissä olen vienyt lapsen hoitoon, katsastanut auton, käynyt ostoksilla.


Kuinka toiset voivat elää arkeaan ilman täydellisiä, rakkaita villasukkia?!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *