SISUSTUS / INTERIOR

Konmarin avulla lasten vaatekaapit hallintaan


Isomman pojan täyttäessä pian yksitoista vuotta – minne yli vuosikymmen on oikein kadonnut?! – on hän napannut menneen syksyn aikana hienosti isompaa koppia kotitöistä; poika järjestelee ja imuroi huoneensa joka perjantai, vaihtaa liinavaatteet joka toinen viikko ja viikkaa puhtaan pyykin omaan kaappiinsa.


Tunnustan, että pojan huone on usein se siistein koko taloudessamme!


Vaatteiden viikkaus sujuu pojalta mallikkaasti, mutta vaatteiden pinoaminen kaappiin on viime aikoina – kiitos myös kaikkien joulukuussa saatujen ja ostettujen uusien vaatteiden – ollut hieman haastavaa; tila on tuntunut loppuvan kesken, mikä taasen johtaa epämääräisiin kasoihin ’sitä sun tätä, siellä sun täällä’.


Alla valokuva lähtötilanteesta, jonka nappasin (kännykällä, pahoittelut heikosta kuvanlaadusta) viikonloppuna kaaosta päivitellessä:


Pojalla on käytössään omassa huoneessaan kaksi tuollaista 50cm leveää ja 2m korkeaa vaatekaappia, joista toinen on tarkoitettu kouluvaatteille (ns. siistit, paremmat vaatteet) ja toinen koti- ja urheiluvaatteille.


Kaappeja remontin yhteydessä suunnitellessa ajattelin hyllyjen olevan paras vaihtoehto lapsien vaatteille, mutta näin jälkiviisaana valitsisin nyt esiin vedettävät korihyllyt alimpien 3-4 hyllyn sijaan. Nyt kaapissa on yksi tuollainen korihylly aivan alimpana, jossa on säilytetty niin sukat kuin kalsaritkin.


Olen aina aikaisemmin suhtautunut todella skeptisesti Konmariin – edelleenkään en allekirjoita monia asioita kyseisestä konseptista, mutta elämähän on parasta kun voi poimia kirsikat kakusta ja jättää huomiotta ne asiat, jotka eivät omaan elämään (ainakaan tällä hetkellä) istu!


Olen nyt istunut muutaman tovin Netflixin äärellä ja ahminut ensimmäiset neljä jaksoa Marie Kondo – Kodit järjestykseen -sarjaa. Itse asiassa jo ensimmäinen jakso olisi riittänyt tähän haasteeseen; sieltä löytyi vaatteiden viikkausohjeet – sekä kaivattu inspiraatio – joilla sain vihdoin tartuttua toimeen ja taltutettua isomman pojan vaatekaapin!


Olen ollut epäileväinen, että noinkohan pystyyn viikatut vaatteet pysyisivät yhtään sen siistimpinä riveinä kuin päällekkäin kasatut, kun lapsi tempoo sieltä seasta haluamansa vaatteen, mutta ainakin näin ensimmäisen arki aamun jäljiltä kaappi näyttää edelleen supersiistille, vaikka jokaiselta hyllyltä on napattu välistä jotain!


Iloisin yllätys oli huojuvan t-paita pinon järjestyminen ihan naurettavan pikkuruiseksi riviksi hyllyn perälle!!


Nyt hankintalistalla ovatkin matalareunaiset korit, joilla saisin esimerkiksi t-paidat kaapin perällä olevan rivin sijaan kaapin etuosasta takaosaan ylettyväksi jonoksi, jolloin hyllyn toinenkin puolikas tulisi hyötykäyttöön.


Samoin alimman vetolaatikon valjastin nyt housuille, ja sijoitin siellä aiemmin sekasotkussa mellastaneet alusvaatteet ja sukat, sekä kerrastot tilapäisiin koreihin ja laatikoihin – näille myös hakusessa nyt kauniimmat (valkoiset?) korit/laatikot.


Seuraavana työlistalla onkin sitten opettaa pojalle Konmarin mukainen viikkaustapa – tosin vaatteiden hellän silittelyn ja kiittelyn taidamme jättää suosiolla väliin…


Nyt järjestykseen on saatu pojan kouluvaatekaappi ja työstämistä odottaa viereinen kotivaatteiden kaaos. …Onneksi aloitin juuri talviloman….! Tähän puuhaan pitäisi tarttua vielä ennen kuin pääsen koriostoksille, jotta tiedän, paljonko ja millaisia koreja tarvitaan.


Lisäksi aloittelin jo pienemmänkin pojan vaatekaapille samaa urakkaa – siinä onkin isompi työ, sillä samaan vauhtiin pitää jälleen kerran karsia pois kaikki pienet ja kaivaa varastosta esiin käyttöä odottavat seuraavan koon vaatteet. …Uskomatonta kyllä, mutta meidän pian 4v täyttävä jässikkä käyttää jo 122-128cm vaatteita…!


Minun vaatekaappini siivousta olettekin voineet seurata tammikuun ajan Instagramissa, sillä uusi vuosi toi mukanaan Muoviton arki -haasteen (#muovitonarkihaaste) lisäksi myös raivokkaan tarpeen karsia kodista – varsinkin vaatekaapistani – kaiken vanhan, turhan ja epämukavan pois!


Tuo siivousurakka on tuottanut mm. 11 muovipussillisen & yhden jätesäkillisen verran vaatteita vaatekeräykseen! Oma fiiliskin on keventynyt urakan edetessä – ja tässä touhussa nälkä tuntuu kasvavan ahmiessa – joten karsinta jatkuu edelleen.


Palaankin tuohon omaan vaateprojektiini erillisessä postauksessa pikimmiten!


// I found the Konmari methods to be very helpful, when trying to solve the clothing hurricane in my son’s room!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *