Hieman jo puuskututtaa tämä vauhti, jolla vuodet nykyisin tuntuvat vierivän eteenpäin…
Juuri menneellä viikolla esimerkiksi tajusin, kun sain Mäntsälän kunnalta postia, että tosiaan pienempi pojistani aloittaa ensi syksynä esikoulun ja isompi poikani siirtyy yläkouluun ’isolle kirkolle’!
Olen huomannut, että kun lapset aloittavat koulutiensä, aika kiihtyy entisestään. Kyydittyäsi itku kurkussa lapsesi ensimmäiseen ensikoulupäiväänsä huomaatkin hetken kuluttua, että olet kaupassa auttamassa teiniä löytämään ihonhoitotuotteita, maksamassa viikkorahaa ja kuskaamassa kotibileisiin!
Samalla kun vuodet lasten kanssa katoavat silmissä, myös puutarhavuodet muuttuvat vauhdikkaammiksi.
Juuri hetki sitten suunnittelin edellistä viljelysuunnitelmaa ja hoidin toista sataa esikasvatettavaa taimea verannallamme – ja nyt olen aloittamassa taas samaa rumbaa uudelleen!
Vastahan tyhjensin kasvihuoneen ja pakkasin ruukut odottelemaan tulevaa kevättä!
Ja nyt kaivan niitä jo pikkuhiljaa taas esiin…
Eipä omaa vanhenemista ole ainoastaan kai syyttäminen tästä nopeasta puutarhavuoden kierrosta. Vuodenajat – säät – ovat muuttuneet. Kevät aikaistunut ja syksy pidentynyt. Oletko huomannut saman?
Viime vuosi oli ensimmäinen koko elämässäni, jolloin muistan saaneeni hakea vielä lokakuussa tomaatteja kasvihuoneesta ruokapöytään! …Toki lisälämmittimen avulla, mutta silti.
Toisaalta viime talveen verrattuna tänä vuonna on saatu huimasti paljon enemmän lunta jopa tänne Mäntsälän perukoille.
Muistan, että viime talvena pääsivät pojat kaksi kertaa mäenlaskuun – käydessämme Kuopiossa mummolassa. Tänä vuonna, kun puutarhamme vihdoin lepää hautautuneena paksuun lumikerrokseen – joka tarkoittaa myös henkistä lepotaukoa kotipuutarhurille: pois silmistä, pois mielestä – katselen kauhulla tammikuussa 2019 otettua valokuvaa puutarhastamme:
Vaikka nietos onkin nielaissut kasvimaan ja haudannut mukanaan kaikki tekemättömät puutarhatyöt päästäen minut hetkeksi hengähtämään, niin melko malttamattomana olen jo aloitellut viljelysuunnitelmien tekoa.
Tänä vuonna aion kerrankin – ihan oikeasti – ottaa hieman rennommin kasvimaan suhteen, sillä tänä vuonna tiedostan, että aikaa tulee olemaan huomattavasti rajallisemmin esikasvatushommiin.
Aloitin suunnittelun listaamalla lajikkeet, joita tänä vuonna haluan kasvattaa. Kirjasin listalle hyvin maltillisesti esikasvatettavia lajikkeita ja enemmän suorakylvöihin soveltuvia kasveja – erityisesti juureksia.
Kesäkukkia en edes vielä halunnut listata, sillä hieman jo vannoin itselleni, että tänä vuonna ostan kesäkukat valmiina – korkeintaan kylvän niitä lajikkeita, jotka voin kylvää suoraan maahan, kuten samettiruusut, kehäkukat, ym puutarhalle muutoinkin hyödylliset kukkivat lajikkeet.
Seuraava vaihe oli käydä läpi siemenvarastoni – mikä oli kerrankin helppoa ja nopeaa, kiitos viime keväänä luomani kansiojärjestelmän! Nyt minulla on yllättävän lyhyt lista siemenistä, jotka täytyy ostaa tänä vuonna.
…Katsotaan harhautuuko listalleni vielä jotain impulssiostoksia, sillä tällä hetkellä lajikelistaus näyttää hyvin tutulle ja turvalliselle – vain niitä lajikkeita, joita olen jo vuosia viljellyt ja todennut omaan puutarhaani soveltuviksi.
Ainakin salaattilavaan kaipaan jotain rouskuvan rapeaa uutuutta – vinkkejä hyvistä salaateista otetaan vastaan! 😉
Lisäksi hakusessa olisi perunalajike, joka soveltuu hyvin uuniperunoihin taikka lohkoperunoiksi – siis isohko lajike etsinnässä. Ei tarvitse olla välttämättä säilöttäväksi soveltuva lajike, sillä kellarimme on edelleen keskeneräinen, vaan pitkälle syksyyn syötävä suoraan maasta. Ideoita?
Mitä siis aion viljellä tänä vuonna?
Esikasvatettavat:
Avomaakurkku ’Beth Alpha’
Avomaakurkku ’Rhensk Druv’
Maissi ’Golden Bantum’
Maissi ’Sweet Nugget’
Basilika
Tomaatti ’St Pierre’
Tomaatti ’Moneymaker’
Tomaatti ’Red Cherry’ – siemenet hankintalistalla
Lehtikaali ’Half Tall’
Kesäkurpitsa ’Diamant F1’
Kurpitsa – siemenet hankintalistalla
Suorakylvöt:
Lehtisalaatti ’Australialainen’
Lehtisalaatti ’Red Salad Bowl’
Bataviasalaatti ’Lollo Bionda’
Joku rapea salaatti – siemenet hankintalistalla
Rukola
Pinaatti ’Bazaroet’
Pinaatti ’Nores’
Pensaspapu ’Prelude’
Ruusupapu – siemenet hankintalistalla
Silpoydinherne ’Kelvedon Wonder’
Porkkana ’Sugarsnacx 54 F1’
Porkkana ’Amsterdam’
Porkkana ’Berlicum’
Porkkana ’Cosmic Purple’ – siemenet hankintalistalla
Lanttu ’Wilhelmsburger’
Punajuuri ’Chioggia’
Palsternakka ’Guernsey’
Nauris ’Goldana’
Retiisi ’Saxa’
Peruna ’Timo’ – hankintalistalla
Peruna, joka soveltuu uuniperunaksi tai lohkoiksi – hankintalistalla
Tilli ’Como’
Kamomillasaunio – siemenet hankintalistalla
Persilja – siemenet hankintalistalla
Esikasvatuksen kanssa ajattelin olla tänä vuonna
hyvin maltillinen myös aloitusajankohdan suhteen.
Usein olen hötkyillyt ja aloittanut jo helmikuussa, mutta tänä vuonna jätän aloituksen rohkeasti maaliskuulle – ehkä jopa lasketun ajan toiselle puolelle.
…Hieman mietityttää nimittäin myös tuleva synnytys ja sen myötä kotoa poissa oleminen muutaman päivän ajan – en millään tahtoisi miehen harteille jättää taimien kastelua, kun huonekasvejakin on se reilu sata…
Olen toki aloittanut jo valmistautumisen kylvöihin ja koulimisiin, ja kerännyt koko alkuvuoden talteen kaikki viili-, jogurtti-, maito- ja mehupurkit uudelleen käytettäviksi taimiastioina. Samoin kahvipusseja keräsin pitkin syksyä hyvän määrän talteen – mikä olikin onni, sillä jouluksi hankitun kahvikoneen ansiosta/vuoksi ei kahvipusseja enää kerry kotiimme…
Testaamiani ja käytössäni jatkavia uusiokäyttöideoita esikasvatuksen taimiastioiksi löytyy muuten lisää oheisen linkin takaa viime keväältä:
Kotipuutarhurin kuulumisten ohella
tämän kuukauden #Omavaraisuus -teemaisen postaussarjan
toisena aiheena olivat juomat.
Olen puutarhan antimien osalta hieman nihkeä mehustaja – marjasato esimerkiksi menee talteen sellaisenaan pakastettuna taikka hilloiksi keitettynä.
Omistan kyllä retro mehumaijankin, jonka olen saanut isältäni, mutta kieltämättä joka syksy mietin ihan upouuden mehumaijan ostamista – erityisesti, kun tulevaan kesähuoneeseen olemme suunnitelleet puuliettä, jonka äärellä voisin mehuja keitellä.
Kaupan mehuja meillä ei normaalisti juoda lainkaan. Nyt olen tosin tehnyt poikkeuksen ja ostanut itselleni appelsiinimehua, sillä rautatableteista täytyisi saada näin raskaana kaikki teho varmasti irti.
Oman pihan omenasadon kuskaamme vuosittain – tai siis niinä vuosina, kun satoa tulee – mehustamoon, jossa niistä puristetaan herkullista juomaa käteviin hanapakkauksiin. Elokuussa 2019 kannoimme kellariin ~90 litraa mehua, mikä oli vähemmän kuin edellisinä satovuosina, sillä jouduimme leikkaamaan toista vanhaa omenapuuta melko reippaasti.
Toinen mehu, jota juomme joka vuosi melkoisesti, on raparperimehu.
Olen itse asiassa kehittänyt reseptin,
jolla saan kaiken irti raparperisadostamme:
Ensin keitän mehutiivistettä
ja ’hukkaan heitettävästä’ raparperin varsista kiisselin.
Olen julkaissut reseptin jo aikoinaan vanhassa blogissani (siis ennen Villa Kotirantaa) vuonna 2015, mutta ehkä on aika laittaa se jakoon myös täällä – teenhän sen mukaan joka kesä janojuomaa ja jälkiruokaa perheellemme!
RAPARPERIMEHUTIIVISTE
(2,4 l tiivistettä)
5 (= ~1,8-2 l) keskikokoista raparperin vartta
kuorittuna ja pilkottuna
2,5 l vettä
3 dl sokeria
½ sitruunan mehu
Kuori ja pilko raparperin varret. Mittaa kattilaan vesi ja lisää raparperipalaset. Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen 15 minuuttia. Älä sekoita, sillä sekoittaminen sakeuttaa mehua. Siivilöi tiheällä siivilällä raparperinpalaset pois ja kaada mehu takaisin kattilaan. Lisää sokeri ja sitruunamehu. Keitä mehua hiljalleen, kunnes sokeri on liuennut.
Kaada mehu pulloihin – itse käytin lasisia Lidlin appelsiinimehupulloja – sulje korkit ja jäähdytä. Mehu on säilytettävä viileässä. Itse laimennan mehun kylmällä vedellä 1/2 -suhteella, mies taas mielummin laimentaisi enemmänkin – 1/3 -suhteella saat raikasta janojuomaa.
Valmistukseen kuorimisineen menee aikaa noin 30 minuuttia + jäähdyttäminen.
RAPARPERIKIISSELI
(mehunkeittämisestä jääneistä
raparperin paloista)
n.8 dl kertaalleen keitettyjä raparperinpalasia
1 l vettä
1½ dl sokeria
1-2 tl kanelia
1 dl vettä + 4 rkl perunajauhoja suurustamiseen
Mittaa kattilaan vesi ja lisää mehun valmistamisesta jääneet, kertaalleen keitetyt raparperin palat sekä sokeri ja kaneli. Anna kiehua hiljalleen n.10 minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä. Sekoita keskenään suurustamiseen tarvittavat vesi ja perunajauhot erillisessä astiassa niin, että perunajauho liukenee veteen. Kaada seos hiljalleen kattilaan, raparpereja koko ajan hyvin sekoittaen. Nosta kattila takaisin liedelle ja anna kiehahtaa. Kaada kiehahtanut kiisseli tarjoiluastiaan jäähtymään ja ripottele pinnalle hienoa sokeria.
Tarjoile kylmänä, vaikka vatkatun vaniljakastikkeen kanssa – NAM!
TÄMÄ POSTAUS ON OSA
OMAVARAISUUS -TEEMALLA KIRJOITETTUA SARJAA.
#Suuntanaomavaraisuus -sarjasta lisätietoja löytyy https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-sarja/
Sarja julkaistaan joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 9.00 ja sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi
Vyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/helmikuu2021/
Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2021/02/01/urbaania-omavaraisuutta-2-2021-lajikevalinnat/
Toivolan Puutarha https://toivolapuutarha.blogspot.com/2021/02/kultaakin-kalliimpaa.html
Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/01/kohti-omavaraisempaa-elamaa.html
Apilankukka http://www.apilankukka.fi/?p=162
Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/02/suuntana-omavaraisuus-helmikuu2021.html
Vyöhyke 2
Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/02/pienesti-ja-mukavasti-omavaraistelua.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/02/mehu-pihan-marjoista-omavaraisuus.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/01/suunnittelun-helppous.html
Villavaltaus https://villavaltaus.blogspot.com
Vyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-2/
Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/2/juomat.html
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/02/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-2.html
Villa Kotiranta http://www.villakotiranta.fi/kotipuutarhurin-helmikuun-kuulumiset-omavaraisuus-osa-2-2021/
Mikä itä https://mikaita.fi/?p=659
Caramellia https://caramellia.fi/helmikuu2021
Villifarmi http://www.villifarmilla.fi/2021/02/suuntana-omavaraisempi-elama-kesa.html
Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=20967
Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/02/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2021/02/omavaraisempaa-elamaa-2021-osa-2.html
Vyöhyke 4
Korkeala https://www.korkeala.fi/ryystetaan-omavaraisesti/
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/02/unelmana-omavaraisempi-elama-hunajaisia.html
Puutarha päiväkirja https://puutarhapaivakirjapuutarhapaivakirja.blogspot.com/2021/01/itse-tehty-minttutee.html
Vyöhyke 5
Korpikuusen tila https://korpikuusentila.blogspot.com/2021/01/suuntana-omavaraisuus.html
Puutteela https://puutteela.com/?p=652
Vyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/02/01/helmikuu-2021-juomat/
Yritän itsekin tehdä kylvöjä maltillisesti tänä vuonna, mutta senhän tietää miten siinä käy… Esikasvatettavista kukista en varmaan laita muuta kuin tsinniaa, se on perhosille niin mainio. Mutta katsotaan sitten huhtikuun lopulla mikä on tilanne, mistä vetoa niin taimia on jos jonkinlaista kaikki pöydät täynnä…
Nuo mehupussit näyttävät houkuttelevilta.
Kylmäpuristetut omena- , rypäle ja päärynämehut ovat suosikkejamme.
Maltillisuutta esikasvatukseen; hoen itselleni joka vuosi yhtä huonolla menestyksellä.
Ihanaa pinkkiä raparperimehua! Juuri kun tyytyväisenä kiittelin Rakkautta ja maanantimia raparperiviiniohjeesta ajatellen, että jospa tänä vuonna saisi jopa koko raparperisadion käytettyä (joka vuosi jää käyttämättä), niin eikös täällä ole suloinen raparperimehu tarjolla. Ihanaa! Nappaanpa tämänkin ohjeen talteen kevättä varten 🙂
Nuo hanapakkaukset ovat varmasti todella käteviä myös kotimehuissa. Sinulla on niin laaja kylvölistaus, että omat suunnitelmat tuntuvat hyttysen ininältä.
Oi, onnea vauvan johdosta! ❤️ Täytyy kokeilla tuota raparperimehutiivistettä.
Tosi hyvännäköisiä mehuja! Nuo hanapakkaukset ovat kyllä näppäriä niin säilytyksessä kuin käytössäkin. Mukavaa helmikuuta!
Hyvän näköinen raparperimehu.
Lohkoperunoiksi käytämme Mayan Gold -perunaa. Maku on loistava. Uuniperunaksi siitä ei ole.
Ihailtavan järjestelmälliset listaukset kasvatuksista! Meikä vaan heittelee jotain maahan ja joskus raapustan käytettyyn kirjekuoreen tai vastaavaan mitä tuli istutettua. Ja sitten hukkaan muistiinpanoni!
Itse en olekaan kiisseliä raparperinjämistä keitellyt. Ovat yleensä menneen kanoijen nokittaviksi. Pitääpä osa keittää itselle. Arvostan kaiken syötävän käyttämistä tarkoin hyödyksi.