DIY EKOLOGISUUS OMAVARAISUUS PUUTARHA / GARDEN

Edulliset bambutikut nimikylteiksi

Mikä mahtava viikonloppu takana!


Pitkästä aikaa sää helli täällä Mäntsälän sivukylällä jokaisena viikonlopun päivänä ja onnistuin jopa ottamaan ensimmäiset päiväunetkin auringon lämmössä terassilla!


Aurinkoisista päivistä sai ihmeesti puhtia ja laitoimme varhaisperunan maahanvanha puurunkoinen akka-aurakin kaivettiin taas puuliiteristä käyttöön – ja muokkasin pari viljelypenkkiäkin valmiiksi avokasvimaan laitaan herneille ja lehtikaaleille.


Tein jopa kevään ensimmäisen tyhjennyksen kompostorille, leikkasin iisopin ja haravoin viimeisetkin kuivat lehdet pihalta uusien kasvulavojen pohjalle. …Nyt voikin sitten ottaa arkipäivien illat laiskemmin, jos malttaa…


Myös haaveilemani suklaakirsikkapuu ilmestyi vihdoin pihaamme, kun lauantaiaamuna yhtäkkiä tajusin, että meillähän on pihassa sellaiselle täydellinen paikka!


Lauantaisen puutarhamyymälä-täsmäiskun lisäksi piipahdin eilen pikaisesti Nastolassa käydessäni Tokmannin myymälässä. Ostoslistalla oli aurinkovoide – viikonlopuna piha- ja puutarhatöissä, sekä varmaan niillä päiväunillakin, onnistuin jo hieman polttamaan kasvojani auringossa – mutta alelaarista tarttui ohi mennesssä mukaani jotain mahtavaa!Nimittäin täydelliset bambutikut esikasvatukseen nimikylteiksi taimille!Yhdellä eurolla viisikymmentä bambu(varras)tikkua, jotka ovat kuin luotuja kauniiksi nimikylteiksi – en meinannut uskoa tuuriani! 🙂


…Joten ostin (maltillisesti, huom!) heti kaksi pakettia, vaikka teki mieli kyllä kahmaista laari tyhjäksi!


Jopa pakkaus on kerrankin näppärä sulkijoineen, ja ylimääräiset – sekä käytetyt puhdistuksen jälkeen – tikut voi säilöä siististi odottamaan ensi kevättä.


…En tiedä tosin edes, riittääkö nuo ostamani 100 tikkua, sillä laskin viikonloppuna huvikseen, että verannalta löytyy jo nyt kun huhtikuun esikasvatukseen listatut kylvöt ovat vielä täysin kesken ja toukokuullekin on melkoinen määrä lajikkeitahuimat 232 esikasvatusruukkua ja -kippoa!


Niin notta se kaipailemani maltillinen esikasvatus tänä vuonna ei onnistunut pätkääkään!


Näissä bambutikuissa on todella sileä pinta, joten tussilla kirjoittaminen onnistuu niihin hyvin ja ainakin omat tussini pysyvät pinnassa todella hyvin kiinni.


Käytänkin nyt tämän kevään kylvöissä tästä eteenpäin näitä uusia nimitikkuja, mutta kuvasin alle muutamia erilaisia nimikyltti ja -tikkuideoita, joita olen aiemmin vuodesta toiseen käyttänyt.


Vinkvink, lisää uusiokäyttöideoita niin esikasvatusastioiksi kuin nimikylteiksikin, löytyy myös viime kevään postauksista:

MAALISKUUN ESIKASVATUSTÖITÄ JA UUSIOKÄYTTÖIDEOITA

DIY – UUSIOKÄYTTÖIDEOITA ESIKASVATUKSEEN


Lasten jäätelöhetkistä kertyy tikkuja (yllä) kesäisin melkoiset määrät ja koetan kerätä talteen, pestä ja käyttää uudelleen niistä mahdollisimman monet.


Olen ostanut joskus vuosia sitten näitä muovisia nimikylttejä, mutta en ole niihin raaskinut juurikaan tussilla kasvien nimiä kirjoittaa, vaan yleensä teippaan siemenpussin kyltin ympärille talteen.


Tänäkin vuonna minulla on taimiruukut isommissa muoviastioissatai muovitetuissa, tukevissa pahvilaatikoissa – joita on helppoa siirrellä ja käännellä vaikka päivittäin, eikä kosteus pääse pohjasta läpi tasoille. Näihin laatikoihin kerään yleensä vain yhden lajikkeen taimia, joten pysyn helpommin kärryillä mitä mistäkin löytyy ja koko laatikon taimet on helppo merkitä yhdellä isommalla kyltillä.


…Kuten yllä ja alla olevat tuoksuherneet.


Myös tomaatit ovat koottuina lajike/laatikko. Käännän taimet päivittäin ympäri, joten samassa laatikossa käännän kerralla parhaimmillaan toistakymmentä taimea – enkä hukkaa aikaa pyörittemällä yksittäisiä purnukoita.


Tuo ruskea etiketti, on ’Roma’ -lajikkeella käytössä jo toista vuotta. Otin sen viime keväänä talteen taimien muutettua kasvihuoneeseen ja teippasin tänä keväänä muovisen taimikyltin kupeeseen.


Koska tänä keväänä kasvatan neljää tomaattilajiketta ja vesimeloniakin näyttäisi olevan tulossa viitisen taimea, jaan meidän 18m2 kasvihuoneen kuuteen osaan lohko/lajike + 1 lohko tarvikkeille ja oleskeluun. Näin pysyn pitkin kesää kärryillä, missä olivat ne tomaatit, joista varkaat piti kerätä pois ja mitkä latvotaan, ja mitkä taasen saavat kasvaa sellaisenaan, ilman leikkaamisia.


Ai että, kyllä viikonlopun aurinkoiset päivät toivat uutta virtaa ja intoa tähän esikasvatustouhuunkin!


Tällä viikolla pitäisi koulia loputkin tuoksuherneet ruukkuihin ja kylvää vielä muutama kesäkukkalajike.


Jos joku muuten tietää, mistä löytyisi vielä Mäntsälän alueella säkissä kylvö- ja taimimultaa, niin ottaisin ilolla vinkit vastaan! Tuntuu jokainen kauppa myyvät ei-oota, ja minulla on urakka vielä pahasti vaiheessa….Aurinkoa ja lämpöä viikkoosi!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *